Piatok 03. 05. 2024 05:48:26 | Meniny má Galina, Timea

Obyvateľom Turia dochádza trpezlivosť! Znečistené stojiská zberných zvonov sú na dennom poriadku

Pre obyvateľku Turia, Darinu nie je situácia so znečistenými stojiskami zberných zvonov žiadnou novinkou. Už niekoľkokrát spolu so susedou zbierali vyhodené odpadky mimo košov. Podľa starostky obce, Alice Kostolnej stojiská nadmerne znečisťujú ľudia, ktorí v obci ani nebývajú. Foto: ilustračné / Thirdman na Pexels.com

Juliana Krčulová|23. júl 2022|15:31:38


Súvisiaci článok
Z obce Turie pri Žiline zmiznú zberné zvony na plasty, kovy a nápojové kartóny
Čítajte viac >

Na aktuálnu situáciu s nadmerne znečistenými stojiskami zberných kontajnerov upozornila vo facebookovej skupine obce Turie obyvateľka Darina.

„Nepáči sa mi, ako niektorí ľudia dokážu spraviť niečo také. Nie je to prvýkrát, veľmi veľakrát som to upratovala aj so susedou, ale keď je niečo moc, tak je to ťažké. Ľudia si neuvedomujú, ako robia zle a hlavne, keď je to pri ceste, kde prechádzajú aj turisti. Nie je to pekná vizitka,“ uviedla pre našu redakciu pohoršená obyvateľka Turia Darina a poslala nám aj fotografiu miestneho znečisteného stojiska.

Facebook Turie.jpg Foto: Facebook / Turie

Naša redakcia sa na aktuálny problém so znečisťovaním miestnych stojísk na kontajnery opýtala starostky obce Turie, Alice Kostolnej.

„Stojiská zberných zvonov nadmerne znečisťujú tí občania, alebo aj tí ľudia, ktorí v obci nebývajú, a je im jedno, ako vyzerá okolie, hlavne, že oni majú doma čisto a poriadok. Pracovníci obce dvakrát do týždňa stojiská upratujú, alebo na upozornenie občanov tiež prídu poupratovať. Máme zberný dvor, otvorený vždy každú stredu do 18:00 hodiny a každú prvú sobotu v mesiaci do 12:00 hodiny, kde môžu občania doviesť veci a vyseparovať,“ upozornila starostka obce Turie, Alica Kostolná a ďalej pokračovala:

„Vždy som im aj na úrade k dispozícii o informácie všetkým občanom a aj pracovníčky obce, alebo mi môžu napísať mail a poprosiť o informáciu. Neustále robíme osvetu na túto tému aj stretnutia, ale veľmi málo ľudí má záujem, ale nájdu sa aj takí, ktorých to veľmi zaujíma a tým chránia životné prostredie.“

279382687_329686892637601_6882677790504877666_n.jpg Foto: ilustračné / Facebook / Mesto Žilina

Ďalej pre našu redakciu starostka obce Turie potvrdila, že obec zavádza novú elektronickú evidenciu odpadu, ktorá bude obyvateľom predstavená v mesiaci august.

„Týmto elektronickým systémom ELWIS budeme zaznamenávať vyzbierané nádoby so zmesovým komunálnym odpadom a triedeným odpadom, ktorý občania vytriedia do vriec. Každá domácnosť dostane „štartovací balíček“ nálepiek s QR kódom, ktorý je určený na triedený odpad. QR kód si občania zakaždým pri vývoze triedeného odpadu /plasty, kovy, tetrapaky/ nalepia na vrece a zamestnanci obce pri zbieraní, každý kód oskenujú. Evidované údaje vytvoria štatistiku o produkcii odpadov v jednotlivých domácnostiach a ostatných subjektoch,“ priblížila Kostolná, pričom upozornila, že na triedenie odpadu – sklo a papier - zostávajú zberné zvony na pôvodných miestach, ktoré sú rozmiestnené po obci.

294573782_3281092565435671_9184658427930521058_n.jpg Foto: ilustračné / Facebook

„Na zber zmesového komunálneho odpadu budú občania využívať súčasné nádoby, ako doteraz. Tie budú tiež označené pracovníkmi obce QR kódom. Občania si ich podľa toho, akú majú naplnenosť, budú vykladať pred bránu. Získané dáta nám umožnia nastaviť spravodlivejší systém poplatkov za komunálny odpad. Domácnosť, ktorá vytriedi viac, bude platiť menej, ako tá, čo netriedi. Cieľom evidencie je, aby občania Turia vedeli, že zodpovedný prístup k odpadu a životnému prostrediu sa oplatí,“ uzavrela pre našu redakciu starostka obce Turie, Alica Kostolná.


Súvisiaci článok
Motorkár Marek Výboh: Všetko je to jeden veľký tréning, len sa netreba báť pýtať si radu a pomocnú ruku (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť