Pondelok 13. 05. 2024 18:18:12 | Meniny má Servác

Rokovania o Korytnačke poslanci nedovolili. Randa: Nech Trabelssie najskôr zaplatí! Fiabáne: To sa už deje!

Žilinskí poslanci včera schválili zámer výstavby športovej infraštruktúry, vrátane malých športových hál, na tenisových kurtoch na Vlčincoch a na Hájiku. Neschválili však to, aby primátor Fiabáne začal rokovanie s vlastníkom športovej haly na Bôriku o jej získaní späť do rúk mesta. O zámere, v rámci ktorého chce župa zámenou získať rozostavané Športcentrum na Karpatskej, kde mesto za 1 korunu poskytlo pozemok, vôbec nerokovali. Požiadala ich o to predsedníčka kraja Erika Jurinová. FOTO: Žirafa Žilina

Michal Filek|22. február 2022|14:59:43

Karpatská

Na rozostavanom športovisku na Karpatskej ulici plánuje župa vybudovať tréningové priestory krajskej hokejovej akadémie. Od zväzu ľadového hokeja na ňu môže získať až 2 milióny eur. Najskôr však musí získať Športcentrum na Karpatskej.

To začal stavať podnikateľ George Trabelssie, v spolupráci s mestom pod vedením Ivana Harmana, v roku 2009. Mesto do projektu vložilo pozemok za 1 Sk a tiež schválilo dotáciu na výstavbu, ktorú mala firma splácať. O dvadsať rokov mali byť postavené športoviská mestské. Výstavba sa nekonala. Schválenú dotáciu totiž mesto na účet spoločnosti nepreviedlo. A tak už viac ako 10 rokov rozostavaný skelet chátra. Župa ho plánuje získať zámenou za iné pozemky, v areáli SAD na Košickej ulici. Do jeho dokončenia plánuje vraj investovať 5 miliónov eur. Poslanci mali včera odklepnúť dohodu o vysporiadaní pozemku, ktorý mesto do projektu poskytlo. Niektorým sa totiž nepáčilo, že by mal prejsť automaticky na župu a mesto by oň prišlo.

„Chceli sme požiadať zastupiteľstvo, aby mesto ukončilo zmluvu so spoločnosťou Športpark, a aby vrátilo pozemok na mesto za 1 Sk. Chceme, aby to bola zmluva troch strán, aby aj mesto bolo súčasťou projektu. Teda aby sa pozemok vrátil najskôr na mesto, aby župa urobila zámenu so Športparkom a následne by mesto a župa urobili dohodu o pozemku. Celý tento proces mal byť dnes schválený na mestskom zastupiteľstve,“ informoval poslanec Jozef Juriš.

Nestalo sa tak. Návrh totiž poslanci stiahli. Požiadala ich o to listom županka. Spravodajskému portálu SP 21 sa ho podarilo získať od zdroja, ktorý má blízko k Žilinskému samosprávnemu kraju.

Jurinová napísala poslancom list

Poslancov v ňom požiadala o zdržanlivosť, čiže o to, aby nepoverili primátora konaním v zmysle postupu, ako ho predstavil Jozef Juriš.

„Chcem vás uistiť, že konať sa neprestalo, naopak, po nových skutočnostiach, začneme rokovať o iných možnostiach, ktoré môžu viesť k správnemu riešeniu. Preto by som považovala za nesprávne, ak by ste teraz, v neznalosti všetkých detailov zaviazali primátora k riešeniu, ktoré nie je v tejto chvíli odkomunikované a právne preverené nielen v rámci nášho úradu, ani oficiálne s druhou stranou a môže to zhatiť dobré snahy VUC i mesta, nebodaj môže to zvýšiť neistotu VUC v ďalšom konaní či vôbec chuť ďalej konať,“ vyberáme z listu.

Že sa koná, potvrdzujú aj slová mestskej, ale i župnej poslankyne Ľudmily Chodelkovej. „Podľa županky je to na 97% dohodnuté, je tam vydané stavebné povolenie a mohlo by to do roka stáť,“ uviedla v rozprave Chodelková.

Do akej miery môžu zvyšné tri percentá ovplyvniť úspech rokovaní, v tejto chvíli nie je jasné. Podľa našich informácií však župa nechce celý areál, tak ako bol navrhnutý v pôvodnom projekte, prevádzkovať sama, a mohlo by sa na tom podieľať aj mesto Žilina.

Okrem ľadovej plochy, ktorú župa potrebuje pre svoj projekt hokejovej akadémie, totiž Karpatská obsahuje minimálne dve ďalšie haly s hádzanárskym, futsalovým, či basketbalovým ihriskom. A to je práve to, čo chýba športovcom v meste Žilina.

274583336_4968611679873514_8614016305597096026_n.jpg

Športová hala „Korytnačka“

Aj preto sa včera skupina štrnástich poslancov podpísala pod návrh, aby primátor začal opäť rokovania s vlastníkom športovej haly na Bôriku, známej ako Korytnačka. Aj jej vlastníkom je spoločnosť Georgea Trabelssieho. Ako sme písali už včera, tento návrh neprešiel.

Zhatala ho skupina poslancov okolo viceprimátora Vladimíra Randu a klub za ZA. Randa uviedol, že ak sa má s Trabelssiem rokovať, tak len za splnenia podmienok, ktoré naformulovali už pred dvomi rokmi.

Ide predovšetkým o to, aby vraj Trabelssie najskôr zaplatil všetky pohľadávky voči mestu Žilina, vrátane nezaplatenej dane. Aby mestu zaplatil náhradu za bezdôvodné obohatenie, či vrátil investíciu, ktorú mu mesto poskytlo na vybudovanie parkovacieho domu, ktorý dnes slúži pre obchodné centrum Mirage.

Nezmyselné podmienky?

Chodelková, Juriš, Branislav Delinčák, Onrej Šoška a viacerí ďalší predkladatelia návrhu tieto podmienky kritizovali. „Je to pre mňa vrchol arogancie. Týmto svojim uznesením docieliš to, že sa proces zastaví a navždy sa môžeme s korytnačkou rozlúčiť. Veď navrhujeme len začiatok rokovaní, tak si proces zbytočne nekomplikujme,“ uviedla Chodelková.

„Rovnaký návrh ste dali v roku 2020 a nikto na rokovanie o týchto podmienkach ani len neprišiel. Rovno povedzte, že Korytnačku nechcete, lebo to je to isté,“ zdupľoval Juriš.

Podľa Delinčáka sú tieto podmienky nesplniteľné. „Chcem sa vás opýtať, či budete rovnako principiálni aj pri tom, keď sa bude rokovať o prevode pri Karpatskej na ŽSK. Alebo keď ide o mesto, tak budete principiálni a keď sa jedná o ŽSK, tak to nevadí.“

Fiabáne: Rokujeme, súdime sa, veľká časť dlhu je splatená

Primátor Peter Fiabáne na záver poslancov oboznámil so súčasným stavom vzájomných vzťahov mesta s firmami Georgea Trabelssieho.

„Ku koncu minulého roka bola absolútne drvivá suma za dane zo strany Športparku zaplatená. Boli to stovky tisícok eur. Zostali ešte úroky asi 35-tisíc eur. Čo sa týka parkovaného, evidujeme nezaplatené parkovné, ale podnikáme právne kroky, aby sme sa k tomu dostali. Pokiaľ ide o bezdôvodné obohatenie v prípade OC Mirage, tam mesto vedie súdny spor. Druhá strana dala tiež žalobu voči mestu za bezdôvodné obohatenie. Rozhodne súd. Pri Žilinskej parkovacej spoločnosti dôjde k posunu, verím, že aj ostatné veci vieme riešiť. Časť tých podmienok je v štádiu riešenia, alebo je riešiteľná. Nevidím to ako prekážku na začatie rokovaní,“ vyjadril sa Fiabáne.

Poslanci mu však v hlasovaní mandát na začatie rokovaní s Trabelssiem nedali. Zazneli však hlasy, že sa k téme vrátia a prerokujú ju najskôr v komisiách.


Súvisiaci článok
AKTUÁLNE: Poslanci nepoverili primátora rokovaním s Trabelssiem o navrátení Korytnačky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť