Streda 24. 04. 2024 22:25:06 | Meniny má Juraj

Tohtoročný Folklórny festival vo Východnej sa nesie v znamení letokruhov

Tradície v malebnej obci Východná ožili. Stovky nadšencov folklóru sa stretli na 67. ročníku vrcholnej prehliadky tradičnej ľudovej kultúry. FOTO: Miriam Hechelmann, Erika Jurinová

D U|3. júl 2022|10:03:18


Súvisiaci článok
Folkloristi v Terchovej pripomenuli chodenie masiek na konci fašiangov
Čítajte viac >

„Folklórny festival vo Východnej sa za tie roky stal pojmom. Každý rok vytvoria organizátori naozaj úžasný a vyvážený program. Tento víkend tomu nie je inak. Hlavnou témou tohto ročníka sú Letokruhy. Letokruhy generácií, oblastí či tvorby. Vytvárajme aj my v živote pevné a zdravé letokruhy. Nielen v našom živote, ale aj medzi sebou navzájom,“ uviedla Erika Jurinová, predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja.

IMG_1847.jpg

Tohtoročný festival sa nesie v znamení letokruhov. „Kruh je jedným z najstarších a najvýznamnejších symbolov. Je obrazom slnka, mesiaca, jednoty, celistvosti, ochrany a regenerácie, cyklického pohybu, kolobehu… života. Je najstaršou tanečnou formou zaručujúcou rovnoprávnosť, v ktorej má miesto každý. Ľudová kultúra sa počas stáročí vyvíjala ako kruhy na vode: pieseň, pracovný postup, rozprávka vznikli na mieste „dopadu kamienka“, ďalej sa šírili, stretávali sa s inými kruhmi, spájali sa, zanikali,“ uvádza Visit Liptov.

IMG_1851.jpg

Počas festivalu sa divákom predstavili súbory, ako napríklad Detský folklórny súbor Lúčik z Turčianskych Teplíc, Goralská muzika, FS Šumiačan, FSk Telgárt, UFS Mladosť, FS Hornád, FS Kopaničiar a mnoho ďalších. Záujmu sa tešili aj zahraniční interpreti, ako napríklad FS Karanovac zo Srbska, FS Pazardžik z Bulharska, FS Nivnička a FS Boršičané z Českej republiky.

IMG_1849.jpg

Festival Východná sa konal po prvýkrát v roku 1953. Členovia východniarskej národopisnej družiny Kriváň vtedy uspeli na slávnostiach v Strážnici a rozhodli sa založiť podobnú tradíciu aj na Slovensku. Na prvých národopisných Slávnostiach piesní a tancov vystúpili folklórne skupiny z Východnej, Važca, Štrby, Liptovskej Tepličky, Liptovských Sliačov, Hladovky a Sihelného. V roku 1954 vybudovali amfiteáter a rok nato sa z miestnych slávností stala okresná prehliadka. V roku 1956 získala celoslovenský charakter, aj nové pomenovanie: Slávnosti vo Východnej.

IMG_1846.jpg

„Dnešný folklórny festival Východná je prehliadkou výsledkov pravidelnej a systematickej práce mnohých inštitúcií, organizácií, združení i jednotlivcov v oblasti tradičnej ľudovej kultúry, ktoré sa podieľajú na zachovaní tradícií,“ uvádza Folklórny festival na svojom webe.

IMG_1850.jpg

Folklórny festival Východná je najstarší a najrozsiahlejší celoslovenský festival s medzinárodnou účasťou na našom území. Každoročne na prahu letnej turistickej sezóny v prvý júlový víkend v atraktívnom prostredí v blízkosti Vysokých i Nízkych Tatier ožijú bohaté ľudové tradície a rázovitá obec Východná sa na niekoľko dní stane centrom slovenskej kultúry.

IMG_1845.jpg

„Východná je oslavou folklóru a jej existencia výrazne prispieva k oživovaniu, zachovávaniu, tvorivému rozvíjaniu i verejnej prezentácii vzácnych hodnôt našej klenotnice kultúry. Folklór je hlboko zakorenený v tradíciách a kultúre slovenského národa, preto v nás pri každom kontakte dokáže vyvolávať radosť zo vzájomného stretnutia a oživovať nielen históriu, ale aj city,“ uzatvára Folklórny festival Východná na webe.


Súvisiaci článok
Veľmi smutný pohľad v Martine: Potok Jordán vyschol
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť