Nedeľa 05. 05. 2024 00:43:34 | Meniny má Lesia, Lesana

Obchod s ľuďmi ohrozuje ženy, mužov, aj deti

Obchod s ľuďmi je otroctvom 21. storočia, upozorňuje polícia. V súčasnosti patrí medzi najrýchlejšie sa rozmáhajúci a jeden z najvýnosnejších druhov trestnej činnosti. FOTO: Polícia

D U|2. júl 2022|11:46:09

Aby sa verejnosť dokázala nástrahám obchodovania s ľuďmi ubrániť, kladie Polícia SR dôraz na prevenciu. „V tejto oblasti je veľmi dôležitá informovanosť, preto preventistka OR PZ v Liptovskom Mikuláši, o tejto téme hovorila s klientmi centier pre deti a rodiny v Liptovskom Hrádku a Liptovskom Mikuláši, pretože práve títo mladí ľudia sú oveľa viac zraniteľní. Upozornila ich na tento druh protiprávnej činnosti, priblížila im mechanizmus jej páchania a v neposlednom rade sa venovala aj prevencii a poskytla rady a odporúčania,“ uviedla Polícia SR- Žilinský kraj.

V povedomí verejnosti sa obchod s ľuďmi stále spája najmä s prostitúciou a pornografiou, kedy obeťami sú prevažne ženy. Dnes sú už však ohrozené všetky skupiny. „No v súčasnosti sa obchod s ľuďmi netýka len žien, ale aj mužov a detí a spája sa nielen s prácou v sexpriemysle, ale aj inými formami vykorisťovania, akými sú nútená práca, nútené žobranie, nútené páchanie trestnej činnosti, nelegálne adopcie, či nelegálne sobáše. Obeťou sa môže stať ktokoľvek, pohlavie, vek či vzdelanie nie sú rozhodujúce. Páchatelia obete lákajú sľubmi o krásnom, bezstarostnom živote. Obete sú zaslepené vidinou množstva peňazí, nových príležitostí. Nerozmýšľajú nad možnými rizikami, vôbec si nepripúšťajú možnosť, že sľúbená práca bude otrockou, svoj zárobok nikdy neuvidia, budú žiť v krutých podmienkach, bude s nimi nakladané ako s otrokmi. Keď to zistia, obyčajne je už neskoro,“ dodáva polícia.

IMG_1821.jpg

IMG_1823.jpg

IMG_1824.jpg


Súvisiaci článok
V noci zasahovali záchranári Horskej služby v neprístupnom teréne
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť