Sobota 18. 05. 2024 13:11:37 | Meniny má Viola

4. máj: Svet oslavuje Medzinárodný deň hasičov a vzdáva poctu piatim hrdinom

4. máj je nielen dňom, kedy si svet pripomína tragickú stratu piatich austrálskych dobrovoľných hasičov v Lintone, ale aj časom, kedy vyjadrujeme vďaku všetkým hasičom, ktorí riskujú svoje životy v boji s plameňmi. Tento deň sa stal globálnym symbolom odvahy a obetavosti hasičov, pričom červeno-modrá stužka a odkaz svätého Floriána, patróna hasičov, zdôrazňujú ich neoceniteľnú službu spoločnosti.

Juliana Krčulová|4. máj 2024|13:00:22

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Dobrovoľníci spájajú sily na záchranu Starhradu: Oživenie dedičstva prostredníctvom prúdu živej vody
Čítajte viac >

Pocta piatim hrdinom

Medzinárodný deň hasičov, ktorý sa každoročne oslavuje 4. mája, si pripomína obetu piatich austrálskych dobrovoľných hasičov, ktorí pred dvoma desaťročiami prišli o život pri zásahu v meste Linton v štáte Viktória na juhovýchode Austrálie.

Iniciatíva vyhlásiť 4. máj za Medzinárodný deň hasičov, s cieľom uctiť ich pamiatku na celosvetovej úrovni, vzišla, podľa informácií Tlačovej agentúry Slovenskej republiky, 4. januára 1999 od JJ Edmondsona, dobrovoľného hasiča zo štátu Viktória. Tento deň je venovaný nielen spomienke na piatich zosnulých austrálskych hasičov, ale aj všetkým hasičom, ktorí bojujú s plameňmi každý deň.

Podľa informácií z webu Medzinárodného dňa hasičov, 2. decembra 1998, došlo v Lintone ku tragédii, keď piati hasiči - Matthew Armstrong (17), Jason Thomas (25), Chris Evans (27), Stuart Davidson (28) a Garry Vredeveldt (47) - zahynuli pri hasení veľkého požiaru.

21187.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Svätý Florián: Večný patrón hasičov

Symbolom Medzinárodného dňa hasičov je stužka v červeno-modrej farbe, pričom červená symbolizuje oheň a modrá vodu.

Patrónom hasičov, ale aj mnohých iných remeselníkov, je svätý Florián, ktorého sviatok pripadá v kalendári na 4. mája. Svätý Florián, ktorý zomrel ako mučeník v roku 304 n.l. v Lauriacume, dnešnom Lorch pri Ennse v Rakúsku, bol rímskym dôstojníkom a na území dnešného Rakúska zastával vysokú administratívnu funkciu.

Za vlády cisára Diocletiana bol mučený, bičovaný, spálený a nakoniec utopený v rieke Enns s kameňom okolo krku. Jeho ostatky boli neskôr prenesené do opátstva svätého Floriána neďaleko Linzu a potom do Ríma. V roku 1138 daroval pápež Lucius III. niektoré z relikvií poľskému kráľovi Kazimírovi a biskupovi Krakova, čím sa svätý Florián stal patrónom Poľska, Linzu, Horného Rakúska a hasičov.


Súvisiaci článok
Rebríček 30 pod 30 našiel svoje talenty aj v Žilinskom kraji. Nazrite do úspešných podnikateľských príbehov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť