Sobota 18. 05. 2024 07:07:24 | Meniny má Viola

Výnimoční odborníci zo žilinskej nemocnice: Pacientke úspešne transplantovali ramennú kosť

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina realizovali odborníci zákrok, ktorý v našich podmienkach vôbec nie je bežný. Vedenie nemocnice však upozorňuje, že zábery z operácie nie sú vhodné pre maloletých a ľudí s citlivou povahou.

Radka Kostánová|4. máj 2024|12:00:11

Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Súvisiaci článok
Pozor na obmedzenia! V areáli žilinskej nemocnice plánujú opravu výtlkov
Čítajte viac >

Výnimoční žilinskí odborníci na oddelení úrazovej chirurgie pacientke úspešne transplantovali ramennú kosť. O pozitívnej a úspešnej správe informovala Zuzana Fialová, hovorkyňa nemocnice, na sociálnej sieti Facebook.

438102117_1802568556898772_8693347389806535259_n.jpg Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Rozbehol sa kolotoč problémov

Zuzana Fialová priblížila, že náročnej operácii predchádzal kolotoč problémov, ktoré sa u pacientky prejavovali vo viacerých fázach. Tá v minulosti utrpela zranenie horného konca ramennej kosti, no keďže dlhší čas liečbu odkladala, podstúpila prvú operáciu v nemocnici. Lekári jej zaviedli umelý kĺb ramena reverzného typu. Podľa dostupných informácií sa však u mladej ženy vyskytli ťažkosti a uvoľnil sa driek protézy. Žilinskí lekári preto vykonali ďalší zákrok, vďaka ktorému driek zafixovali. Zároveň sa však objavila zmena kvality kosti, v ktorej bol driek zavedený.

438158166_396693896528243_7661375029372866923_n.jpg Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

„Nové riešenie bolo potrebné stanoviť po tom, čo pacientke vznikla zlomenina pod protézou. Keďže kosť, v ktorej bol driek umiestnený, bola odumretá, a celková výška kostnej straty bola takmer 20 centimetrov, pripadalo do úvahy použitie takzvanej tumoróznej protézy alebo kombinácia kostného graftu (štepu) s revíznym driekom. Odborníci sa rozhodli pre druhý variant, pričom by sme radi vyzdvihli výbornú spoluprácu s Národním centrom tkání a buněk v Ostrave, ktoré zabezpečilo transplantát v podobe hlboko zmrazenej ramennej kosti od darcu," doplnila detaily hovorkyňa nemocnice.

Priebeh náročnej operácie podľa slov Zuzany Fialovej bol takýto:

  • Operačný tím pod vedením primára úrazovej chirurgie MUDr. Juraja Kaciana, MPH odstránil driek spolu s odumretou kosťou, v ktorej sa nachádzal, a zároveň z nej odpojil svaly dôležité pre funkciu ramenného kĺbu. Štep bolo potrebné opracovať na potrebný tvar i dĺžku a vložiť doň revízny driek spoločne s jamkou,
  • operatéri ho celý pripojili k dolnému úseku ramennej kosti a spojili titánovou dlahou. Pomocou vložiek upravili horný koniec a protézu zakĺbili. V závere pomocou kotiev pripojili odpojené svaly k štepu na miesto, kam patria,
  • pacientke sa rana zahojila bez ťažkostí a bola prepustená do domácej liečby bez akejkoľvek zápalovej či inej komplikácie.

Želáme veľa zdravia!


Súvisiaci článok
V žilinskej nemocnici sa radujú. Dokončili rekonštrukciu na neurológii
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť