Streda 18. 09. 2024 08:37:42 | Meniny má Eugénia

Žilinu a Liptov vylepší viac ako štyristo dobrovoľníkov a dobrovoľníčok

Tisíce ľudí sa rozhodli, že využijú svoj čas na to, aby vylepšili a skrášlili Slovensko. Zapoja sa do podujatia Naše Mesto, ktoré organizuje Nadácia Pontis, a strávia pracovný deň v školách, komunitných centrách či zveľadením lesov, parkov a hradov. V Žilinskom kraji pomôže dobrej veci 450 dobrovoľníkov a dobrovoľníčok. Informovala o tom PR manažérka Nadácie Pontis, Veronika Šoltinská. Foto: Nadácia Pontis

Juliana Krčulová|10. jún 2022|09:55:16


Súvisiaci článok
Oravský Podzámok zefektívni komunikáciu s obyvateľmi, pomôcť má aj informačný kiosk
Čítajte viac >

Podľa Veroniky Šoltinskej, PR manažérky Nadácie Pontis, priloží ruku k dielu od dnes počas nasledujúceho týždňa skoro 9 000 dobrovoľníkov a dobrovoľníčok v 48 mestách po celom Slovensku. Väčšina aktivít prebehne už dnes 10. júna 2022. „Podujatie Naše Mesto každý rok prepája firmy, samosprávy a občiansky sektor s cieľom viditeľne zlepšiť miesta, kde žijeme a pracujeme. Zamestnanci a zamestnankyne rôznych spoločností vezmú do ruky pracovné náradie a pôjdu dobrovoľníčiť tam, kde je to potrebné. Skrášlia tak napríklad Bratislavu, Košice, Žilinu alebo Liptov,“ priblížila Šoltinská.

„Naše Mesto je ideálna vstupná brána do sveta dobrovoľníčenia. Okrem dobrého pocitu z toho, že firemní dobrovoľníci pomôžu tam, kde by si to organizácie či školy inak mohli dovoliť len s veľkou námahou, zažijú aj príjemný teambuilding s kolegami, vyvetrajú hlavy a vymenia na chvíľu kancelárie či home office za exteriér,“ vysvetľuje Michal Kišša, výkonný riaditeľ Nadácie Pontis.

NaseMesto2021_Nadacia_Pontis_11062021_martina_mlcuchova-87.jpg

Žilinu podľa dostupných informácií čaká napríklad skrášľovanie parku Frambor, kde budú dobrovoľníci pracovať na kvetinových záhonoch, natierať agátový drevený plot či zbierať odpad a mnoho iného. Parku sa dlhodobo venuje Žilinský skrášľovací spolok a hlavne vďaka aktivistom sa ho pomaly darí premieňať na príjemný verejný priestor. Dobrovoľníci tiež vyčistia vyhliadkovú vežu na Dubni a upravia aj park v areáli Budatínskeho hradu.

„Skutočne zaujímavou aktivitou je pomoc Klubu železničných modelárov, ktorý buduje stálu železničnú expozíciu v Martine, renovuje historické vozidlá a následne ich vypravuje ako výletné vlaky v okolí Vrútok. Dobrovoľníci klubu tento rok pomôžu očistiť exponáty aj obnoviť železničný vodný žeriav, keďže múzeum otvára po koronakríze konečne svoje brány,“ uviedla PR manažérka Nadácie Pontis a dodala: „V Liptovskom Mikuláši sa zasa chystá čistenie brehov a okolia potoka Demänovka a odstraňovanie čiernych skládok či upratovanie na Liptovskej Mare.“

Naše Mesto je najväčšie podujatie firemného dobrovoľníctva v strednej Európe. Tento rok sa koná už po šestnásty raz a zapája sa doň 8 820 dobrovoľníkov na rôznych miestach po celom Slovensku, ktorí pomôžu dokopy 216 neziskovým organizáciám, nízkoprahovým centrám, ale aj školám či škôlkam zlepšiť ich fungovanie. Inšpiráciou pre Naše Mesto bola podľa slov PR manažérky akcia New York Cares, počas ktorej tisíce Newyorčanov spoločne upratujú a menia svoje mesto k lepšiemu. „Pomôcť skrášliť svoje okolie môže každý z nás a stačí k tomu málo. Často sú to práve drobné činy jednotlivcov, ktoré pomáhajú zlepšovať životy celých komunít. Iniciatíva Naše Mesto dbá na to, aby ruku k dielu mohol pridať naozaj každý,“ povedal David Kolář, riaditeľ komunikácie a marketingu spoločnosti Hornbach, ktorá podujatie podporuje.


Súvisiaci článok
Dolnokubínski plavci obhájili vlaňajšie druhé miesto na Majstrovstvách Slovenska v štafetách
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť