Utorok 23. 04. 2024 13:04:29 | Meniny má Vojtech

100 stavieb Žiliny: Budova Pošty 2 (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)

Súčasnú budovu Poštového úradu na ulici P. O. Hviezdoslava v Žiline postavili hneď vedľa železničnej stanice podľa projektov architekta Jána Vranu z roku 1940. Stavbu dokončili o dva roky neskôr, pretože sa počas vojny často vyskytovali ťažkosti najmä so zaobstarávaním stavebného materiálu. Hovorkyňa Slovenskej pošty, Iveta Dorčáková pre našu redakciu priblížila uplynulé rekonštrukcie, ktoré budova Pošty 2 v Žiline absolvovala a načrtla aj plány do budúcna.

Juliana Krčulová|10. jún 2022|12:27:04


Súvisiaci článok
100 stavieb Žiliny: Budova Pošty 1 (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Budovu Poštového úradu na Hviezdoslavovej ulici postavili podľa projektov architekta Jána Vranu

Prvým poštovým a telegrafným úradom v tesnej blízkosti starej železničnej stanice bol podľa slovenského archeológa a múzejníka, objekt zriadený už v roku 1918.

„Postupne prestali staré miestnosti pre potreby poštového úradu vyhovovať svojmu účelu, a preto vznikla potreba vybudovať novú budovu. Súčasnú budovu Poštového úradu na Hviezdoslavovej ulici postavili hneď vedľa železničnej stanice podľa projektov architekta Jána Vranu z roku 1940. Nový objekt spolu s vedľajšími budovami stanice tvorí harmonický celok aj v súčasnosti. Stavbu začali realizovať už v roku 1940 a dokončili ju o dva roky neskôr, pretože počas vojny sa často vyskytovali ťažkosti najmä so zaobstarávaním stavebného materiálu. Ani náklady na vlastnú stavbu neboli druhoradé a vyšplhali sa až na tri milióny korún slovenských. Z niektorých zachovalých dokumentov sa možno dozvedieť aj určité detaily o vybavení niektorých miestností, a tak v priestore pre balíkovú prevádzku zadala poštová správa položenie „forštňovej“ dubovej dlážky firme Kvasnicu zo Žiliny v celkovej sume 73 461 Slovenský korún. Po dokončení objektu otvorili úrad pošty vo štvrtok 5. novembra 1942,“ uviedol odborník na praveké a včasnohistorické osídlenie severozápadného Slovenska, Jozef Moravčík.

Súkromný archív Petra Štanského.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

Staré miestnosti pôvodnej budovy pošty podľa dostupných informácií vyprázdnili a počas výstavby novej stanice ich postupne búrali.

„Colné oddelenie poštového úradu, ktoré sa malo taktiež presťahovať do tejto novej budovy, zostalo vtedy ešte v budove starého súdu na rohu Národnej a Milcovej ulice. Na prednej fasáde bol zreteľne viditeľný slovenský štátny znak, ktorý síce počas sedemdesiatych rokov 20. storočia odstránili, ale v súčasnosti sa na čelnú fasádu opäť vrátil. Kým však prišlo k postaveniu terajšej budovy Pošty 2, ubehlo mnoho času,“ dodal pre Turistickú informačnú kanceláriu Žilina Moravčík.

Súkromný archív Petra Štanského 2.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

Prvou budovou, kde sídlila pošta, mal byť objekt na dnešnej ulici Vojtecha Spanyola pod Domom odborov.

„Druhou bol dom číslo 25 na terajšom Mariánskom námestí, v ktorom rodina Bittšanských nielen bývala, ale mala tu aj poštu od roku 1835. Potom nasledovalo už tretie sídlo pošty v Žiline, a to v dome na rohu ulíc Hurbanovej a Hodžovej, v takzvanej Bacherovej vile. Tu bola pošta až do roku 1908. Vtedy ju nahradila prvá účelne postavená budova pošty na dnešnej Sládkovičovej ulici, čo bola v poradí už štvrtá budova pošty v meste. Piatou budovou pošty bola stavba pri železničnej stanici, ktorú pristavili v roku 1918. Bol pred ňou malý park so starými stromami a celý priestor niesol názov Wilsonovo námestie od roku 1919 do roku 1939. Súčasná budova Poštového úradu 2 je teda už šiestou stavbou, ktorá slúži pošte v Žiline. Siedmou budovou v poradí bol dom číslo 19 na dnešnej Národnej ulici, kde sa presťahovala žilinská pošta v čase výstavby dnešnej Pošty 1 aj železničnej stanice. A doteraz ôsmou v poradí je súčasná nová budova Pošty 1, ktorú postavili v rokoch 1938 až 1941. Tak sa podarilo pred vyše 70. rokmi postaviť naraz až dve budovy pre potreby poštových úradov, ktoré patria svojou architektúrou k dominantám mesta,“ zhodnotil Moravčík.

Štátny archív Žilina.jpg Foto: Štátny archív Žilina

Mesto Žilina postupne rástlo a podľa slov odborníka, po vybudovaní nových sídlisk na okraji pôvodnej mestskej aglomerácie pribúdali aj nové poštové úrady na jednotlivých sídliskách aj v pričlenených obciach, ktorých je doteraz k Žiline pripojených 13.

„Žilina sa stala dôležitým železničným, cestným aj komunikačným uzlom, ktorý spája nielen jednotlivé časti Slovenskej republiky, ale aj republiku s okolitými štátmi a dokonca s celým svetom. A tak od prvej budovy pošty, ktorá slúžila ešte v 18. storočí sa ich počet nielen znásobil, ale priniesol najmä dôležité spojenie s celým okolitým svetom,“ uzavrel Jozef Moravčík.

Štátny archív Žilina 2.jpg Foto: Štátny archív Žilina

V podzemí budovy Pošty 2 v Žiline sa nachádzajú kryty civilnej ochrany

Na pôvod a históriu budovy na ulici P. O. Hviezdoslava číslo 11 sa naša redakcia opýtala aj hovorkyne Slovenskej pošty, Ivety Dorčákovej.

„Na pôvodnú stavbu bolo Ministerstvom dopravy a verejných prác vydané stavebné povolenie 29. októbra 1940. Pôvodný murovaný objekt budovy pošty je z roku 1943, v roku 1963 sa urobila prístavba a nadstavba budovy. Objekt je z konštrukčného hľadiska murovaná stavba. V podzemnom podlaží sa v časti stavby nachádzajú priestory krytu CO, ktoré sú prístupné samostatným schodiskom. Priestory krytu boli vybudované v roku 1962 ako prístavba pôvodnej stavby. Na prízemí sa nachádzajú priestory pošty určené pre verejnosť a pre obslužné techniky s veľkou halou, kde je príjmový a manipulačný priestor. Prízemie objektu prístavby z roku 1963 slúži ako hala vykladacieho priestoru. Na prvom poschodí sú priestory vyhradené pre administratívu, archiváciu a pre skladovanie. Na poschodí objektu prístavby z roku 1963 je hala pre listové triedenie. Na druhom poschodí sú dominujúce priestory pre administratívu, pre hygienu a tiež komunikačné priestory,“ uviedla pre našu redakciu hovorkyňa Slovenskej pošty, Iveta Dorčáková.

postoveznamky.sk.jpg Foto: WWW postoveznamky.sk

Na našu otázku, či plánuje Slovenská pošta v aktuálnom roku na budove realizovať nejaké rekonštrukcie, nám hovorkyňa odpovedala takto: „V tomto roku neplánujeme realizovať žiadne rekonštrukčné práce na budove pošty 2 v Žiline,“ a spomenula:

„V roku 2008 bola realizovaná rozsiahlejšia nadstavba vrátane stavebných úprav Hlavného spracovateľského strediska a úpravy dvora. V roku 2009 boli realizované stavebné úpravy pre balíkový triedič. Interiér objektu počas užívania priebežne opravujeme a taktiež udržiavame v súvislosti s prevádzkovými potrebami.“

Súkromný archív Jozefa Feilera.jpg Foto: Súkromný archív Jozefa Feilera

Zaujímalo nás, aké sú s budovou Pošty 2 v Žiline plány do budúcnosti. „Slovenská pošta posudzuje viacero alternatív, ako by mohol byť tento objekt v budúcnosti využívaný. V súčasnosti pripravujeme proces dočasného presťahovania prevádzky časti HSS Žilina do týchto priestorov, nakoľko v budúcom roku je naplánovaná dostavba objektu HSS na Bytčickej ulici,“ uzavrela pre našu redakciu hovorkyňa Slovenskej pošty, Iveta Dorčáková.

WhatsApp Image 2022-06-08 at 13.27.08.jpeg


Súvisiaci článok
100 stavieb Žiliny: Budova Remeselníckeho domu v Žiline (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť