Štvrtok 18. 04. 2024 21:27:38 | Meniny má Valér

Divoké zvieratá potrebujú pomoc. Záchranná stanica pre zranené živočíchy v Zázrivej prosí o príspevok

Záchranná stanica v Zázrivej pomáha zraneným a opusteným divokým zvieratám vrátiť sa domov, do prírody. Dobrovoľníci, ktorí ich nezištne liečia, kŕmia a zachraňujú, teraz potrebujú aj našu pomoc. FOTO: Záchranná stanica pre zranené živočíchy Zázrivá

D U|19. máj 2022|12:14:14


Súvisiaci článok
Záchranné stanice volajú po záchrane
Čítajte viac >

„Ahojte, volám sa Metod Macek a prezývajú ma “Meďo”. V roku 2001 som založil Záchrannú stanicu v Zázrivej, ktorej hlavným cieľom je návrat divokých zvierat do prírody. Počas 20 rokov sme pomohli viac, ako 6 000 zraneným, alebo chorým zvieratám, či opusteným mláďatám. Medzi našich najčastejších pacientov patria napríklad myšiak lesný, sokol myšiar, spevavce, sovy, ježkovia,“ opisuje činnosť záchrannej stanice Metod Macek, ktorý záchrane zvierat venuje celý svoj život.

Záchranná stanica dnes funguje ako tím desiatich dobrovoľníkov, ktorí pracujú bez nároku na finančnú odmenu (od zverolekárov až po ľudí, ktorí vytvárajú fotky a videá). „Na to, aby mohla Záchranná stanica v Zázrivej fungovať aj naďalej a zachraňovať ešte viac zvierat, potrebuje podporu silných partnerov ale aj pomoc každého jedného z vás. Najväčšou výzvou je dobudovanie veterinárnej ambulancie na záchranu života zvierat, ktoré pri prevoze do iných ambulancií prežívajú nadmerný stres, alebo z dôvodu dlhého času na prevoz zbytočne umierajú,“ vysvetľuje Metod Macek.

2.jpg

Okrem veterinárnej ambulancie však potrebujú vybudovať aj rozlietavaciu voliéru pre rýchlejšie zotavenie dravcov a zakúpiť sonograf, ktorý by diagnostiku a včasnú záchranu divokej zveri urýchlil. O finančný príspevok prosia verejnosť.

„Žijeme v dobe, kedy pomaly vytláčame zvieratá z ich prirodzeného prostredia. Divoké vtáky narážajú do sklených plôch alebo elektrických vedení, divokú zver zrážame na cestách alebo v jej blízkosti staviame domy a budujeme infraštruktúru. Hlavnou príčinou zranení divokých zvierat je najmä človek. Verím, že každý jeden z nás týmto bezbranným tvorom dlhujeme pomoc,“ vysvetľuje Metod Macek.

IMG_0038.jpg

Známy výrobca barefootovej obuvi Be Lenka už prispel Záchrannej stanici v Zázrivej sumou 3000 €. „V Be Lenka veríme, že zachovanie divokej prírody je pre budúce generácie nevyhnutné. Túžime, aby zelené lesy a zvuky divých zvierat neostali iba spomienkami. Mnohé z týchto zvierat sa podarí zachrániť práve vďaka Záchrannej stanici v Zázrivej,“ uviedla spoločnosť Be Lenka.

Ak sa Záchrannej stanici s vašou pomocou podarí vyzbierať 5000 €, zraneným vtákom pribudne rozlietavacia voliéra. Keď bude suma 7500 €, zakúpia nový sonograf a ak suma dosiahne číslo 10 tisíc, v Zázrivej vyrastie veterinárna ambulancia.

Tento projekt môžete podporiť cez: www.donio.sk/zachranna-stanica

IMG_0039.jpg


Súvisiaci článok
Orlicu, ktorú zachránili v Zázrivej, už vypustili do prírody
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť