Pripomenuli to odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.
„Na Bielu sobotu sa zvyčajne pečú koláče a konzumuje sa napríklad kyslá polievka z vývaru z údeného mäsa, zahustená vajcom alebo cestovinou. V mnohých regiónoch sa podáva šunka, klobásky, huspenina, údené mäso s chrenom. Na večeru sa pripravoval aj kyseľ, kapustnica varená s hríbmi, korením, cesnakom a zápražkou,“ priblížila Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.
Podávať sa zvyknú aj makové alebo bryndzové opekance. Medzi sladkými dobrotami majú podľa úradu popredné miesto kysnuté koláče, záviny, pletence a mazanec plnený tvarohom. „Na sviatočnom stole by nemal chýbať ani baranček z kysnutého alebo treného cesta, ozdobený cukrom, jarnou zelenou vetvičkou a mašľou,“ dodal.
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com
Biela sobota bola považovaná za šťastný deň na sadenie a siatie. Ľudia využívali čas v rámci nej aj na pletenie korbáčov či zdobenie vajíčok. Tradične tiež stavali a zapaľovali vatry. „Podvečer, keď vatry dohoreli, na pole kládli kríže z ohorených drievok a popol z posvätného ohňa sypali na lúky,“ ozrejmil Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť