Piatok 26. 04. 2024 21:04:33 | Meniny má Jaroslava

Orlicu, ktorú zachránili v Zázrivej, už vypustili do prírody

Vyhladovanú, dehydrovanú, slabú a zranenú orlicu našli chlapci blízko Považskej Bystrice. Vychudnuté zviera bolo vo vážnom stave a od uhynutia ho delilo iba málo. FOTO: Záchranná stanica pre zranené živočíchy v Zázrivej

D U|20. február 2022|13:55:04

Prvé útočisko poskytli orlici veterinári a hneď na druhý deň ju previezli do Záchrannej stanice pre zranené živočíchy v Zázrivej.

„My sme vedeli, že je v zlom stave, s pani doktorkou Novotnou z Považskej Bystrice sme komunikovali,“ hovorí Metod Macek zo Záchrannej stanice, kde hneď zahájili liečbu.

„Tam sa dávala infúzia, nejaké podporné látky, no jej stav sa nezlepšoval, ale zhoršoval. Orlica nebola schopná prijímať potravu a slabla,“ hovorí záchranár, ktorému stav samice orliaka morského nebol ľahostajný.

Nasledovali teda odborné konzultácie.

„Riešili sme s chovateľmi možnosti naštartovania trávenia, pretože to bolo najzásadnejšie,“ dodáva Macek. Zmena liečby po týždni konečne priniesla želané výsledky. Snaha o záchranu orlice bola neuveriteľne veľká a obrovská bola aj radosť záchranárov, ktorí ju opatrovali.

„Orlica konečne dokázala stráviť potravu, lebo ona ju predtým vyvrhovala von nestrávenú,“ vysvetľuje Macek. Potom sa už jej stav zlepšoval rýchlo.

„Pocity to boli výborné, začala jesť, tráviť, priberala. Potom sa už veľmi rýchlo pozviechala a bola mimoriadne aktívna a dávala nám najavo, že chce ísť von, tak sme ani nejako dlho neotáľali. Dlho sme ju nedržali v zajatí, pretože ona už robila nálety na pletivo, aby si náhodou neublížila. Hneď pri prvej možnej príležitosti, keď sa počasie nejako ustálilo, sme ju hneď vypustili,“ hovorí Macek a dodáva, že pocity záchranárov sú v takýchto chvíľach neopísateľné: „To je vlastne splnený cieľ misie záchrannej stanice.“

Orlica Dara si už dnes žije svoj slobodný život v prírode.

„Priatelia, tento krásny príbeh zachránenej orlice Dary je ukážkovým príkladom spolupráce verejnosti, veterinárov, odborníkov z radov chovateľov a pracovníkov záchrannej stanice. Prajeme všetkým zvieratám v núdzi, nech je takýchto šťastných koncov čo najviac. Ďakujeme Vám za Vašu pomoc a podporu,“ uviedli záchranári Záchrannej stanice pre zranené živočíchy v Zázrivej.

Najnovší pacient na veterinárnej klinike je orol skalný.

V Záchrannej stanici v Zázrivej ročne zachránia okolo 200 živočíchov. Momentálne opatrujú 40 zvieracích pacientov, všetko sú to chránené živočíchy žijúce na Slovensku. Najnovším prírastkom je mladý orol skalný.

Najnovší pacient je mladý orol skalný.JPG

„Orol má poranený zápästný kĺb a my len veríme, že poranenie vzniklo nárazom a nie elektrickým prúdom. Smutne zaujímavé na tomto prípade je to, že tento orol pochádza z dvojičiek a jeho väčšia sestra už nanešťastie nežije. Bola nájdená v januári uhynutá, zrejme po náraze do elektrického vedenia a poškodila si pritom chrbticu. My preto veríme, že aspoň jedno z orlích dvojčiat bude aj naďalej žiť a rozmnožovať sa vo voľnej prírode,“ napísali záchranári na Facebook.

Najnovší pacient je mladý orol skalný.JPG


Súvisiaci článok
Sovu zachránili v poslednej chvíli
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť