Piatok 29. 03. 2024 08:10:58 | Meniny má Miroslav

Ako žijú ľudia v Makove: Stavajú byty a sústredia sa na cesty. Je to aj lyžiarsky raj

Makov je rázovitá, kopaničiarska obec, ktorá sa nachádza prakticky na štátnej hranici s Českou republikou. Vzhľadom na svoju veľkú rozlohu a množstvo osád, je však veľmi špecifická. O tom, čím všetkým momentálne žijú ľudia v Makove sme sa porozprávali so starostom Martinom Pavlíkom.

Michal Filek|26. apríl 2022|11:15:02

Nové byty

„Momentálne chystáme výstavbu bytových domov. Jeden je v štádiu prípravy projektovej dokumentácie a pri druhom prebieha územné konanie. Verím, že sa nám to podarí a začneme budovať v čo najkratšom čase. V tom prvom bude 8 bytových jednotiek, v tom druhom je to ešte v štádiu plánovania,“ začal našu debatu o projektoch v obci starosta.

Martina Pavlíka teší, že ľudia majú o byty záujem. Badá totiž aj záujem mladých ľudí vracať sa do svojich dedovizní. Výrazným spôsobom tomu pomohla korona. Preto sa pustili do ich výstavby. Aj keď práve na Makove to nie je jednoduchá záležitosť. Pretože na kopaniciach a v osadách sa vhodné pozemky hľadajú ťažko. Mali to, preto, sťažené, ale vyriešili to úspešne.

Ach tie cesty!

Práve ten rázovitý charakter obce je síce krásny, ale na druhej strane veľmi problematický pre riadenie samosprávy.

„Máme množstvo úzkych dolín a v nich množstvo osád. Našou nevýhodou pritom je obrovská rozloha – 4 600 hektárov, na relatívne malý počet obyvateľov – 1 700. Pri zohľadnení tohto pomeru rozlohy na počet obyvateľov, patríme určite k najväčším na Slovensku. Lenže štát to pri financovaní nezohľadňuje a podielové dane priznáva len na základe počtu obyvateľov. To nám robí značné problémy. Pretože v každej z množstva osád trvalo žijú ľudia a tí si vyžadujú najmä dobré a v zime ohrnuté cesty. Zoberte si to len z toho pohľadu, že obec s porovnateľným počtom obyvateľov, ako máme my, ale s rozlohou 500 hektárov, dostane presne toľko isto peňazí, ako my, čo sme na takmer 5000 hektároch. To ma po nástupe do funkcie veľmi prekvapilo a považujem to za veľkú nevyváženosť,“ hovorí starosta.

Cesty preto dokroja z rozpočtu obce najväčší krajec. Ale rozhodne nie sú tým jediným, čo sa v Makove buduje. Pustili sa, napríklad, aj do budovania chodníkov.

„Urobili sme časť chodníka popri hlavnej štátnej ceste, zrekonštruovali sme chodníky na cintoríne, v Kultúrnom dome sme urobili čiastočnú rekonštrukciu, v ktorej chceme pokračovať. Hlavným našim bojom sú však naozaj cesty do osád. Robíme ich bez dotácií, z vlastných zdrojov,“ ozrejmil Pavlík.

Lyžovanie a turistika

Makov je známy svojimi lyžiarskymi strediskami, ktoré sú vyhľadávané ľuďmi zo širokého okolia.

„V Makove máme dve lyžiarske strediská, ktoré fungujú dobre a sú obľúbené. Jedno je Ski Makov v centre obce, ktoré je zaujímavé svojou dĺžkou – 1,5 km. Je tam široký svah a je veľmi vyhľadávané rodinami s deťmi. Druhé je na Kasárňach, vzdialené od obce 11 km. Jeho nadmorská výška zabezpečuje viac prírodného snehu, dlhšiu sezónu a je tiež veľmi vyhľadávaným,“ teší sa starosta.

Pre bežkárov je zase obľúbená Beskydsko – Javornícka magistrála. Trasa ide z Čadce až po štátnu hranicu na Kasárňach. Najviac ľudí však na nej nájdete v časti okolo Melocíka, čo patrí do makovského katastra.

„V lete zase ľudia využívajú turistiku od Melocíka, na Kasárne a Bumbalku a môžu pokračovať na Biely Kríž, ba niektorí sú trúfnu prejsť až na Lysú horu.“

V Makove nájdu množstvo ubytovacích kapacít a preto je obec vyhľadávaným turistickým cieľom.

Futbal a hasiči

Veľmi sa tu darí aj futbalu. Najmä mládežníckym družstvám, ktoré hrávajú vysoké súťaže. Útulný štadión ponúka mládeži dobré podmienky na rozvoj. Samospráva sa každoročne snaží tam niečo zmodernizovať. Ak hovorí starosta, je to dobrá cesta, ako deti pritiahnuť k takejto športovej aktivite a zmysluplnému využitiu voľného času.

Aktívni sú aj hasiči. „Máme aj Dobrovoľný hasičská zbor. V tomto období sa tam zišla partia mladých ľudí, ktorých to baví. Ich najväčším prínosom je najmä ochrana majetku a životov. Som na nich hrdý. Je tu cesta prvej triedy medzinárodného významu, sú tu nehody, popadané stromy. Vtedy, ale aj pri požiaroch vedia rýchlo zareagovať, majú veľmi dobrý kredit. Robia to dobrovoľne, bez nároku na odmenu.“

V zmodernizovanom Kultúrnom dome sa koná množstvo akcií. Ale nielen tam. V obci fungujú dve folklórne skupiny a tiež detský Folklórny súbor Makovníček. Deti v ňom udržiavajú tradície svojich predkov.

„Organizujeme však aj tradičné zvyky, stavanie mája, deň matiek, deň učiteľov, Mikuláša,“ uzavrel starosta obce Martin Pavlík.


Súvisiaci článok
Ako žijú ľudia v obciach: V Ovčiarsku pribudnú desiatky domov, aj športové zázemie na ihrisku
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
Ako žijú ľudia v Štiavniku? Prijali utečencov a dokončujú kultúrny dom
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
Ako žijú ľudia v Radoli: Opravujú chodníky a autobusové zastávky. Vychovávajú úspešné florbalistky (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť