Nedeľa 28. 04. 2024 20:00:33 | Meniny má Jarmila

Ako žijú ľudia v obciach: V Ovčiarsku pribudnú desiatky domov, aj športové zázemie na ihrisku

Ovčiarsko je rázovitá obec obklopená lesmi a prírodou. Ľuďom si tu však žije dobre. Svedčí o tom aj záujem o výstavbu takmer 100 nových domov. Samospráva pritom nezaháľa, vybudovali škôlku, park, dokončujú WC pri dome obradov, multifunkčnú budovu na ihrisku, opravujú cesty.... Je toho veľa, o čom sme hovorili so starostom Ervínom Schmiegerom.

Michal Filek|16. apríl 2022|09:32:37

Zázemie pre športovcov

„Sústredíme sa hlavne na to, aby sme sa postarali o chod obce tak, ako sa patrí. Aby sme občanom dali to, čo sme im sľúbili,“ začal naše rozprávanie o novinkách v Ovčiarsku starosta.

Vzápätí sa pochválil, že na ihrisku vyrastá nová multifunkčná budova. „Slúžiť bude viacerým zložkám, prioritne však pre športovcov. Najviac tu máme futbalistov, obnoviť však chceme aj Dobrovoľný hasičský zbor. Pre tieto účely tam bude veľká klubovňa. Máme však aj stolných tenistov, ktorý fungovali aj počas pandémie. Šport sme sa, v rámci možností a opatrení, snažili nechať v prevádzke. Futbalisti, samozrejme, trénoval vonku aj počas zimy. Je potešiteľné, ako sa mi v tejto sezóne darí. Doteraz neprehrali ani jeden zápas. Okrem mužov, máme aj žiakov a dorastencov, takže futbal je v Ovčiarsku plne organizovaný. Preto má zmysel im pomáhať.“

rekonštrukcia OcÚ.jpg Rekonštrukcia Obecného úradu.

Občania oceňujú aj to, že do minulého roku v Ovčiarsku opravili už 90% ciest. A darí sa im to v rámci vlastného rozpočtu. „Nie je to vždy ľahké, pretože sme museli vysporiadať pozemky. Dnes už máme, našťastie, všetky pozemky pod komunikáciami vo svojom vlastníctve,“ dodal Schmieger. Z ďalších investičných projektov, ktoré sa im podarilo zrealizovať, treba spomenúť WC pri dome cirkevných obradov, ktoré v súčasnosti dokončujú, altánok pri škôlke, park v centre, nová autobusovú zástavku, ktorá pribudne pri obecnom dome a bude mať tvar zrubu.

Projekt „Nové Ovčiarsko“

V Ovčiarsku sa však v blízkej budúcnosti chystá jeden veľký projekt. „Obec sa rozširuje smerom na Bitarovú. Vyrastie tam od 60 do 100 nových domov. Momentálne sa riešia inžinierske siete a infraštruktúra. Vyrastie tam nové Ovčiarsko. Na jednej strane nám robí problém to, že je to od obce ďaleko a treba tam dotiahnuť siete, ale na strane druhej je to výhoda, pretože samotné stavebné práce neovplyvnia život v obci. Nebude nás to nijako obmedzovať,“ objasňuje starosta.

V rámci stavebných projektov sa pred dvomi rokmi museli popasovať s mimoriadnou udalosťou – zosuvom svahu nad ihriskom. Ešte aj dnes ohrozuje 11 domov, pretože svah je nestabilný a hýbe sa.

„Robili sme záchranárske práce a odvodnenie, aby sa domy zachránili. Sčasti to pomohlo. Teraz vyšetrovatelia zisťujú, kto tento stav zavinil. Lebo sa musí nájsť ten, kto spraví sanáciu svahu. Všetkých 11 domov je ohrozených. Nie je to tam stabilné a svah sa trhá ako list. Veríme, že sa to vyrieši. Jednou z možností je urobiť plynulý návoz v hĺbke 50 cm, čo je však veľmi finančne náročné.“

oprava KD.jpg Oprava Kultúrneho domu.

Hrdí občania

Obec je pekná, ľudia tu zostávajú, ale sa aj vracajú. A tí, ktorí tu žijú, sú na to hrdí a ochotní vzájomne si pomáhať. Všetky investičné akcie, pokiaľ to ide, robia občana svojpomocne. Napríklad tak vykonali všetky prípravné práce na opravu ulíc. Samospráva sa tak snaží čo najviac ušetriť, aby mohla čo najviac pre občanov vybudovať.

„Vybudovali sme škôlku, obecný dom, kostol, škôlku. Podarilo sa nám spoločne veľa vecí. Kúpili sme budovu na družstve. Plánujeme tam ďalší rozvoj, buď vybudovať dom sociálnych služieb, alebo rozšíriť kapacitu škôlky, alebo vybudovať sociálny byt, ktorý by slúžil v prípade katastrofy, na ochranu našich občanov,“ uzavrel debatu Ervín Schmieger.

nová zastávka Lány.jpg Nová zastávka Lány.


Súvisiaci článok
Ako žijú ľudia v Radoli: Opravujú chodníky a autobusové zastávky. Vychovávajú úspešné florbalistky (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť