Štvrtok 18. 04. 2024 17:01:13 | Meniny má Valér

Ako žijú ľudia v Radoli: Opravujú chodníky a autobusové zastávky. Vychovávajú úspešné florbalistky (VIDEO)

Radoľa je obec pri Žiline, ale z Kysuckého Nového Mesta sem dohodíte kameňom. Známa je svetelnou križovatkou, ale aj výborným športom. Chlapci hrávajú futbal, dievčatá florbal na celoštátnej úrovni a starí páni? No predsa tiež florbal... Rozprávali sme sa so starostom obce Antonom Tkáčikom.

Michal Filek|10. apríl 2022|14:59:26

Chodníky

„Počas posledných rokov sme v plnom prúde vo výstavbe chodníkov. Tak to bude aj počas tejto jari. Na jeseň sme stavbu zakonzervovali, ale teraz na jar chceme pokračovať. Zatiaľ na to nebolo ideálne počasie, ale po veľkej noci sa do toho pustíme,“ začal našu debatu o investíciách v obci starosta.

Už piatym rokom chodníky opravujú svojpomocne. Dokážu tak ušetriť značnú časť nákladov. „Vyzerá to, že to ide pomalšie. Ale keď to porovnám s tým, koľko by nás to stálo, ak by sme to zadali firme a koľko by sme ich opravili, tak nám to vychádza, že takto je to lepšie. Firmy totiž potrebujú, pochopiteľne, najmä produkovať zisk,“ dodáva Tkáčik.

Celkový úsek chodníkov, ktorý opravia bude merať viac ako kilometer. Siahať bude od svetelnej križovatky na hlavnej ceste až po základná školu. Zámerom je mať chodníky po celej trase cesty, kadiaľ premáva MHD. Aby bolo možné prejsť popri ceste v celej dĺžke po chodníku.

Futbal a florbal

Ďalšou vecou, ktorej sa v Radoli darí, je šport. Tradičný je tu najmä futbal.

„V celom okrese sme azda jedinou obcou, ktorá má plne organizované kompletné futbalové družstvá. Máme mužov, dorast, starších aj mladších žiakov hrajúcich v tretej lige a aj prípravku. Mládež je pre nás prioritná, preto idú do futbalu aj väčšie finančné prostriedky, ako do florbalu, ktorý je štádiu po rozbehu,“ vysvetľuje starosta.

Určite však nechce opomenúť, že florbal je v obci mimoriadne populárny, najmä pre dievčatá. Skrátka, v Radoli chlapci hrajú futbal a dievčatá florbal. Ale sú mimoriadne úspešné.

„Tým, že sme postavili športovú halu, tak máme celoročne prevádzkovaný šport pre dievčatá. Z toho sa tešíme. Nadviazali sme spoluprácu s dlhodobo najúspešnejším klubom na Slovensku, s Pruským, ktorý nám s mnohými vecami pomáha. My im dopĺňame káder dievčatami, ktoré trénujú u nás a hrávajú za Pruské. Vytvárame im tiež realizačné tím mládeže.“

vretenicesirka.jpg

Strieborné medailistky florbalovej exraligy, zľava: Vanessa Javoríková, Alexandra Kocúrová (trénerka), Erika Hromádková.

V Radoli vychovávajú naozaj kvalitné florbalistky. Ovenčené titulmi za tak krátku dobu a v mladom veku. Veď čítajte slová starostu. „Môžeme sa pochváliť tým, že dve dievčatá, ktoré u nás začínali, keď sme v roku 2018 rozbiehali florbal, už majú strieborné medaily zo ženskej extraligy. Sú to iba 16-ročná Vanesa Javoríková a ešte o rok mladšia Erika Hromádková. Sú to dve najmladšie účastníčky finále ženskej extraligy. A pritom obe dievčatá stále trénujú aj u nás v Radoli.“

Generácia, ktorá v roku 2018 s florbalom začínala, má momentálne 17 rokov. Ďalšie družstvo Radole hráva v lige U16 a od budúcej sezóny prihlásia aj mladšie žiačky do regionálnej súťaže. Okrem toho vzniká tiež nadregionálny pilotný projekt starších prípravok, ktoré súčasťou tiež plánuje Radoľa byť.

vratenice logo.png

Športová hala

Výstavba športovej haly sa v obci ukázala ako výborná investícia. Športujú v nej dnes nielen deti, ale aj dospelí „starí páni“, ktorí si, na prekvapenie, viac obľúbili florbal, ako futbal.

„Halu sme postavili v roku 2013, stavba trvala pol roka. Máme plán na budúci rok, že za 50-tisíc eur pripravíme novú podlahu. Keď sme sa totiž rozhodovali, či urobíme halu s parametrami, kde sa dajú hrať aj medzinárodné súťaže, alebo s kvalitnejším povrchom, rozhodli sme sa pre prvú možnosť. Tento rok bude splatená a investujeme do kvalitného povrchu.“

Naštartovať kultúru...

Počas pandémie kultúrny život na Slovensku vážne trpel. Vyzerá to tak, že tento rok by sa to mohlo konečne vrátiť do starých koľají. „Od mája oživujeme kultúrny život. Prvým podujatím bude deň matiek. Pracujem na tom, aby sme mali program. Bude to druhá májová nedeľa. V lete bude Radoľský jarmok, potom vítanie nových detí a na jeseň pripravujeme posedenie pre jubilantov,“ plánuje starosta a dodáva: „Začali sem pred pandémiou organizovať Raoľskú heligónku a ďalšie akcie. Uvidíme, či sa nám ich podarí obnoviť. Pomáha nám Jednota dôchodcov v obci, ktorá je veľmi aktívna.“

Doprava

Problémy s dopravou sú s obcou spájané veľmi dlho. Ale týka sa to hlavnej cesty I/11 zo Žiliny do Čadce. Kruhový objazd, ktorá spôsoboval kolóny nahradila svetelná križovatka. Tie už sú teraz nie veľké. Ale stále je to problém.

„Musíme sa prispôsobiť. Doprava nie je niečo, čo by bolo v moci obce ovplyvniť. Je to niečo, čo tu je. Už chodníkmi sa snažíme zvyšovať bezpečnosť vo vnútri obce. Vedeli sme, že bude doprava na hlavnom ťahu narastať. Aj preto sme pred časom zaviedli jednosmerky, vyhýbame sa zmiešavaniu vozidiel z viacerých smerov. Kolóny sú dnes bežne aj 500 metrov dlhé. To je pre nás kameňom úrazu v ranných a popoludňajších hodinách. Keď sa už ale dostaneme na hlavnú cestu, tam už je to plynulé,“ opisuje situáciu starosta.

Pri vstupe do obce bude prebiehať rekonštrukcia mosta cez Vadičovský potom. Je to nutné, pretože most 60 rokov neopravovali. „Máme naplánované výmeny a doplnenia autobusových zastávok, hlavne tie, ktoré sú ako nástupné na Vadičovskej ceste, pri MŠ a nad družstvom. Pribudnú tam prístrešky, ktoré nainštalujeme za dobrého počasia. V športovom areáli pribudne prístrešok nad tribúnou. Vymeníme tam okná a urobíme z dotácie SFZ ďalšie rekonštrukcie. Ideme rekonštruovať aj strechu. Tiež k tomu patrí oprava výtlkov a jedného úseku cesty,“ uzavrel plány na najbližšie obdobie starosta Radole Anton Tkáčik.


Súvisiaci článok
Ako žijú ľudia v Štiavniku? Prijali utečencov a dokončujú kultúrny dom
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
Ako žijú ľudia v obciach? V Hlbokom plnia Vianočné sny a zatraktívnili vodopád (VIDEO)
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
Ako žijú ľudia v obciach? Svederník sa rozrástol o 50%, chystajú návrat k ovocinárstvu (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť