Piatok 26. 04. 2024 16:43:36 | Meniny má Jaroslava

Ako žijú ľudia v Štiavniku? Prijali utečencov a dokončujú kultúrny dom

Štiavnik v bytčianskom okrese patrí medzi najväčšie obce na Slovensku. Štefan Vároš pôsobí na starostovskej pozícii už tretie volebné obdobie. Teraz v lete sa mu však definitívne podarí dokončiť azda najväčšiu investíciu v novodobej histórii obce – Kultúrny dom. Budova však bude slúžiť aj ako kuchyňa a zázemie pre futbalistov. Najnovšie v obci poskytli útočisko takmer 50-tke ukrajinských utečencov. Aj o ďalších novinkách sme sa so starostom porozprávali. FOTO: autor. Na snímke starosta Štefan Vároš.

Michal Filek|31. marec 2022|15:59:01

Čím momentálne obec žije? Čo sa vám podarilo zrealizovať?

  • Naša najväčšia investícia za veľmi dlhé obdobie je výstavba kultúrneho domu. Prípravu sme začali už v minulom volebnom období a v roku 2014 sme si dali vypracovať projektovú dokumentáciu. Chvíľu trvalo, kým sme saj s poslancami naladili na jednu vlnu. Je to totiž veľmi finančne náročné. Cieľom je, aby KD, okrem toho, že tam bude veľká sála, obsahoval aj priestory kuchyne a vývarovne, ktoré sú dnes v materskej škole a odkiaľ rozvážame stravu do školy. Tiež tu bola požiadavka a potreba, aby v priestoroch našli svoje zázemie aj futbalisti. Takže projekt sme takto pripravili a realizujeme ho.

275952686_10220970499836866_1002492134058350128_n.jpg Stavba kultúrne domu. FOTO: Obec Štiavnik

Ako ste vyriešili financovanie?

  • Niečo sme si našetrili a niečo sme úverovali. Keď sa nám podarilo s poslancami dohodnúť, že do toho ideme, urobili sme verejné obstarávanie a vybrali dodávateľa, ktorý stavbu úspešne realizuje. Pôvodná naša myšlienka bola, že celkovú investíciu, ktorá predstavuje 2 milióny eur, rozdelíme na dve etapy. 800-tisíc eur sme mali vlastných a 500-tisíc eur sme si požičali. Po ich preinvestovaní sme plánovali stavbu zakonzervovať a našetriť ďalšie peniaze. Nakoniec sa to vyvíja tak, že sa nám podarilo ešte niečo došetriť a zobrali sme si úver 450-tisíc eur, takže dnes máme stavbu finančne vykrytú.

Kedy bude dokončená a odovzdaná do užívania?

  • V lete plánujeme kolaudáciu. Po vysúťažení nám investor povedal, že nič konzervovať nebude, ale stavbu dokončí hneď celú a potom spolu doriešime financie. Dnes to už však máme našťastie všetko vykryté a tak sa už kladú dlažby a dorábajú sa finálne veci. Vo vnútri sú ukončené všetky rozvody, ukončené sú aj práce na omietkach, poteroch, robia sa maľby. V pondelok nastúpili pracovníci na obklady a dlažby. Vonku sú ukončené práce na fasáde s výnimkou finálnych vrstiev, dokončené zábradlia a hotová je aj futbalová tribúna.

275984704_10220970501476907_416289770337477614_n.jpg

Dokončenie by bolo treba poriadne osláviť...

  • Samozrejme, v lete bude otvárací ceremoniál. Hneď v auguste potom Štiavnická heligónka a následne hody. Keď bude KD hotový, budeme ho, samozrejme, naplno využívať. V rámci vianočných trhov tam budú vystúpenia, zaspomíname si na darcov krvi, v obci usporadúvame aj Varešku. Je to veľa zaujímavých akcií, na ktoré nájde svoje využitie aj nový kultúrny dom. Naši občania sa totiž na nich veľmi radi zúčastňujú. Folklór je v obci obľúbený. Máme tu mnoho zanietencov, ktorí sa mu venujú. Je to o ich práci a sme vďační za to, že ich máme.

Čo ďalšie investície?

  • V priebehu minulého roku sme dokončili hasičskú zbrojnicu. Dnes je už dokončená a bude čochvíľa skolaudovaná. Už nám chýba len doručenie rozhodnutia. Je plne funkčná.

Všimli sme si aj zmeny na cintoríne...

  • Asi dva roky sme robili okolo domu smútku, vrátane parkoviska. to dôležitá vec. Dávnejšie sme tam vykúpili zarastený pozemok a teraz na ňom vzniklo 48 nových parkovacích miest. Cintorín sme celý oplotili a prerobili hlavný vstup. V predchádzajúcich obdobiach sme rekonštruovali interiér domu smútku. Teraz dokončujeme výsadbu v jeho okolí. V podstate je tam všetko hotové. Následne sa ešte bude treba venovať oploteniu z hornej strany a chodníkom.

Je kapacita cintorína dostatočná?

  • Myslíme aj dopredu. Prikúpili sme v susedstve pozemky a chceme ho rozšíriť. Dokonca už máme vypracovaný veľmi peknú štúdiu, v ktorej sú predpokladané urnové háje a steny, aj hrobové miesta, chodníky, výsadba. Je to vymyslené veľmi moderne.

**V minulosti sa vám podarilo postaviť aj byty. Plánujete v tom pokračovať? **

  • Nad zdravotným strediskom sme mali ambíciu postaviť zo ŠFRB 9 bytov. Ale naša administratíva a zákony sú tak postavené, že naša obec nebude 160-tisíc eur doplácať a to len preto, že do energetického certifikátu sa nezarátavajú byty v nadstavbe, ale v celej budove. Keď tam nemáte kotol na pelety, tak sa dostanete do nižšej kategórie a podporia vás len na 70%. Tak sme to zrušili a odpredali sme poschodie nad zdravotným strediskom na základe verejného obstarávania firme, ktorá tam byty vybudovala. Tie však môže predávať maximálne za cenu, ktorú vysúťažili. Je to okolo 1 200 eur/m2. Ľudia sú spokojní, kúpili si ich občania obce.

V minulosti ste vybudovali zberný dvor. Budete pokračovať v jeho dobudovávaní?

  • V januári 2021 sme podali žiadosť o dotáciu z eurofondov na mechanicko-biologickú formu zhodnocovania odpadov. Keď som nastúpil do funkcie, vozilo sa na skládku 1600 ton odpadu. Urobili sme opatrenia a teraz sa nám to znížilo na 700 ton. Týmito technológiami sa chceme dostať ešte o polovicu dole. Systém však funguje tak, že žiadosť sme podali minulý rok v januári. Museli sme mať projekty za 20-tisíc eur, požiadali sme firmu, aby nám vypracovala žiadosť, tá stála 2 000 eur. Potom musíte zohnať firmu, ktorá vám vysúťaží dodávateľa, takže ďalších 2 000 eur. Už sme na nejakých 24 -tisíc eur. Všetko sme v januári podali. Do konca roka sa nám ani nezvali, len strašne veľa doplnení sme tam museli poslať. Žiadali úplne nesúvisiace otázky. Dodnes nám na žiadosť neodpovedali.

Máte stále záujem o túto technológiu?

  • Áno. Ale... Koncom minulého roka som sa spýtal dodávateľa, či je schopný tú technológiu dodať za vysúťaženú cenu. Povedal, že to už nie je schopný. Zistil som, že technológia namiesto pôvodných 900-tisíc eur stojí už 1,3 milióna eur. Museli sme preto žiadosť zrušiť, urobiť nové obstarávanie a podať novú žiadosť. Urobili sme to v januári. Dnes je koniec marca a ministerka Veronika Remišová mi napísala, že majú veľa roboty a že to nestihnú v termíne. Teraz sa stane to, že prejde trištvrte roka, a dodávateľ mi povie, že už nie 1,3 milióna ale bude to stáť 1,6 milióna eur. A zase to budeme musieť zrušiť a urobiť znova. Takže takto funguje to naše ministerstvo. Štát podporuje to, aby starostovia nemali záujem o čerpanie eurofondov. Aby nás odradili.

Stretli ste sa s podobným prístupom aj v iných prípadoch?

  • Áno. Minulý rok v apríly sme vypracovali žiadosť o dotáciu, aby sme mohli rozšíriť materskú školu. Od cirkvi sme kúpili starú školu, ktorú chceme prerobiť na škôlku. Ale dnes, takmer po roku, sa nám z ministerstva nikto neozval. Keď mi teraz dodávateľ povie, že to už nebude stáť plánovaných 420-tisíc eur, ale napríklad 520-tisíc eur, tak zase budeme musieť žiadosť zrušiť a vypracovať ju nanovo. Nemajú to tam vôbec premyslené.

Je v Štiavniku potreba nových tried pre škôlkarov?

  • Každý rok nám zostáva 30 detí, ktoré sa nedostanú do škôlky. Akurát by nám tam vošli dve triedy po 15 detí.

Aké veľké investičné akcie chystáte na tento rok?

  • Tento rok chystáme opravu 350 metrov chodníka v centre. Lenže aj tam máme problém so štátom, konkrétne so Slovenským pozemkovým fondom, od ktorého sa pokúšame odkúpiť taký malý „fliačik“ pozemku.

277254173_10160047438744419_4362970994452680499_n.jpg Ubytovali ukrajinských utečencov. FOTO: Obec Štiavnik

Obec Štiavnik sa, podľa našich informácií, postavila veľmi zodpovedne k utečeneckej kríze. V obci ste vraj poskytli núdzové ubytovanie päťdesiatke Ukrajincov. Je to pravda?

  • Krízovému štátu som sľúbil vytvoriť 50 postelí pre utečencov. Objednal som ich a v pondelok som zistil, že postele nie sú. Tak sme ešte rýchlo zháňali ďalšie. Nakoniec nám pomohol kamarát, ktorý vlastní firmu ROBUS a je z Krupiny. Dodal nám postele a my sme v telocvični pri škole mohli ubytovanie pripraviť. Je tam hygiena a hneď vedľa školská kuchyňa. Deti sa naobedujú a po nich nastúpia do jedálne Ukrajinci. Vozíme im aj večeru. Zatiaľ to platíme my, ale z krízového štábu prišla informácia, že na stravu, ubytovanie a réžiu by nám mali refundovať 14 eur na utečenca.

Ako prijali utečencov v obci občania?

  • Myslím si, že tak, ako sa patrí. Vyhlásili sme pre nich zbierku, do ktorej sa zapojilo množstvo občanov, ktorí pomohli. Chcem im za to poďakovať.

277101083_10160042530439419_4593196240560908154_n.jpg Štiavničania ochotne pomáhali. FOTO: Obec Štiavnik


Súvisiaci článok
Pápežské vyznamenanie udelili J. Šelingovi, kňazom bol v Divine, aj Štiavniku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť