Piatok 26. 07. 2024 22:10:20 | Meniny má Anna, Hana, Anita

TIP NA VÝLET: Svetový unikát v Nezbudskej Lúčke (FOTO+VIDEO)

Dnes vás zoberieme na miesto, ktoré nikde v Európe nenájdete, a pritom je situované len pár kilometrov od vášho domu. Zavítame do Nezbudskej Lúčky, kde sa nachádza svetová rarita – lom na ťažbu prírodného asfaltu, ktorý je však už desaťročia zatopený. Náhodní zablúdilci tak ani netušia, že sa ocitli na výnimočnom mieste, ktoré je navyše opradené rôznymi historkami. Viac sa dozviete v našom článku. Snímky redakcia

Michala Stanikova|31. marec 2022|10:39:55

Nezbudská Lúčka skrýva vo svojom katastri ozajstné poklady. Napríklad jeden z najstarších hradov na Hornom Považí – Starý hrad či opustený banícky lom, v ktorom sa v priebehu 20. storočia ťažil prírodný asfalt ako jediný v Európe (údajne sa podobné miesto nachádza už len v Južnej Amerike).

Dnes je „baňa“, ako tunajší obyvatelia toto miesto nazývajú, zatopená a bývalú banícku činnosť pripomína už iba strašidelný skelet budovy, kde sa drvil asfalt, a Kaplnka sv. Barbory, patrónky baníkov, o ktorú sa miestni pekne starajú.

Pri bývalej bani sa do dnešného dňa zachovala budova starej drvičky na asfalt.

Na rozhraní katastrov

Ako toto tajuplné miesto nájdete? Lom je situovaný na rozhraní katastrov obcí Varín a Nezbudská Lúčka. Zadajte si teda do navigácie Nezbudskú Lúčku a nechajte sa viesť. Po ceste budete prechádzať cez dedinu Varín, tadiaľto totiž vedie jediná cesta do Nezbuda. Ako opustíte Varín, pôjdete autom asi ešte pol kilometra po hlavnej ceste, popri železničnej trati.

Odbočka k lomu sa nachádza po ľavej strane hneď pred vstupom do obce, pred miestnym cintorínom. Uvidíte tam aj navigačné tabule k miestnej atrakcii – Rozprávkový les (alebo Koliba, Panoráma). Zabočte a choďte po asfaltovej ceste smerom hore. Hneď za zákrutou sa pred vami po pravej strane vynoria pozostatky zo starej drvičky, ktorá bola súčasťou baníckeho areálu. Tu môžete zaparkovať – sú tam spevnené plochy vhodné na parkovanie vozidiel.

Lom sa nachádza na rozhraní obcí Varín a Nezbudská Lúčka. Pred Nezb. Lúčkou odbočte doľava, ešte pred cintorínom.

Tyrkysová hladina

Lom sa nachádza už len pár metrov od vás. Možno zaparkujete práve tak, že uvidíte Kaplnku sv. Barbory, ktorá mala baníkov chrániť pred nešťastiami. A práve nad ňou sa nachádza miesto, ktoré hľadáme – opustená baňa. Keď sa pred vami vynorí v celej svojej veľkoleposti, určite vás ako prvá zaujme jej hladina sfarbená do tyrkysova.

Pozor, je však veľmi zradná! V bani sa už utopilo niekoľko plavcov. V lete, cez horúce dni, sa tu zvyknú ľudia kúpať, pretože voda je na povrchu príjemné teplá. Ako sa však niektorí nešťastníci mohli presvedčiť na vlastnej koži, ide o klamlivú predstavu. Baňa je hlboká niekoľko metrov (v minulosti dosahovala hĺbku až 18 metrov, dnes už len cca 12 metrov) a spodné prúdy sú chladné, ľadové. Napriek mnohým nešťastiam tu však nie je zakázané kúpať sa. Ako sa hovorí, je to na vlastné riziko...

Tyrkysovo-smaragdová hladina láka na kúpanie sa. Spodné prúdy sú však zradné, už na to doplatil životom nejeden plavec.

Jedinečný asfalt

Prejdime však k histórii tohto ojedinelého miesta. V bani sa prírodný asfalt začal ťažiť už pred prvou svetovou vojnou. V článku spravodajskej agentúry TASR sa spomína, že v roku 1928 sa tu za rok vydolovalo takmer 5-tisíc metrov kubických asfaltovej drviny. Počas druhej svetovej vojny sa vyťažený asfalt použil na cestu medzi Strečnom a Vrútkami.

Za úpadkom lomu môže nielen spodná voda, ktorá začala jamu postupne zalievať, ale aj nešťastie, ktoré sa tu stalo. Z bane viedla koľajová trať až k hlavnej železničnej košicko-bohumínskej trati a práve tu prišli o život pri ťažkom pracovnom úraze 4 pracovníci bane. Okolo roku 1962 sa ťažba v lome pozastavila a areál zostal vydaný napospas osudu. Hlbokú jamu, v ktorej sa ťažil asfalt, postupne zaliala voda a dnes je z nej jazero, o ktorom mnohí netušia, že nie je prírodného pôvodu.

Pod baňou sa nachádza kaplnka zasvätená Barbore, patrónke baníkov.

Zachovalé štôlne

Tunajší vedia, že na jeho dne sa okrem pozostatkov z baníckej činnosti nachádzajú aj staré vraky áut a podľa potápačov, ktorí tu vykonali prieskumy, aj obrovské ryby – štuky a sumce. Tu sa to zaujímavosťami nekončí... Hoci lom zatopilo až po okraj, predsa sa na povrchu zachovali dve banské štôlne. Jedna z nich je dlhá až cca 200 metrov a jej koniec je zavalený.

Hlavná chodba tunela je dostatočné široká aj pre prechod osobného auta. Bývalú banícku činnosť pripomínajú už len odtlačky po podvaloch koľajiska, v chodbe sa nachádza tiež miestnosť, ktorá mohla slúžiť ako sklad výbušnín. Vstup do jaskýň je pre bežného návštevníka nebezpečný, hrozí zrútenie stropov, preto radšej do štôlní nevstupujte.

V skalnom previse nad lomom sa zachovali dve banské štôlne. Jedna z nich má aktuálnu dĺžku 200 metrov.

Malá baňa

Ak by ste si chceli návštevu lomu ozvláštniť, odporúčame navštíviť aj „malú baňu“. Tá sa nachádza priamo nad ním. Či sa aj tam ťažilo, ťažko povedať, k tomuto tvrdeniu nie sú žiadne záznamy. Menšie jazierko nie je vhodné na kúpanie, keďže skôr pripomína močarisko. V zime, keď hladina zamrzne, sa tu miestni korčuľujú.

Ako sa k jazierku dostanete? Vráťte sa naspäť ku kaplnke baníkov a vydajte sa chodníkom napravo, ktorý je označený žltou turistickou značkou. Veľká časť chodníka lemuje lom, takže ho budete mať možnosť vidieť aj z iných perspektív. Keď vyleziete nahor cez lesík, pokračujte po žltej značke. Keď narazíte na rozdvojku, vydajte sa chodníčkom napravo. Po pár metroch stúpania sa dostanete k malej bani, ktorá je síce oveľa menšia ako jej „veľká sestra“, ale rovnako okúzľujúca.

Nad lomom sa nachádza ešte jedno, menšie jazierko, ktoré nazývajú "malá baňa".

Okruh

A ak by ste chceli dokončiť okruh, nevracajte sa naspäť, ale pokračujte po ceste, ktorá vás vyvedie na rozľahlú lúku. Po vyjazdenom chodníku, ktorý sa šinie po ľavej strane, zleziete späť k miestu, kde ste nechali svoje auto. Po ceste nadol sa vám budú núkať panoramatické výhľady na Strečno, Varín a ak zaostríte, dovidíte až do Žiliny. Prajeme vám príjemný, nezabudnuteľný zážitok.

Ak sa necháte chodníčkom doviesť až na lúku, naskytnú sa vám takéto panoramatické výhľady. No nie je to krása?

Pozrite si naše krátke video z návštevy lomu so zaujímavými informáciami.


Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Vadičovský vodopád a opustený horský hotel Hájnice
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť