Piatok 27. 09. 2024 04:23:30 | Meniny má Cyprián

Posledný mohykán medzi krajmi? Župa ukazuje na veľkú krivdu pri nemocniciach zo strany štátu

Žilinský samosprávny kraj si naďalej myslí, že mať nemocnice a iné zdravotnícke zariadenia vo svojej gescii je to najdôležitejšie. Podľa predsedníčky kraja Eriky Jurinovej od toho závisí aj zdravotná starostlivosť o zraniteľné skupiny ľudí.

Michal Szentivanyi|26. september 2024|10:30:01

Zdroj: Koláž Žilina SP21/zilina.sp21.sk a Facebook/Erika Jurinová

Súvisiaci článok
Rozsiahla rekonštrukcia mosta v Korytnici sa blíži ku koncu: Odovzdanie plánujú v novembri tohto roka
Čítajte viac >

Županka Žilinského samosprávneho kraja vyjadrila toto presvedčenie na jesennom stretnutí s novinárskou obcou regiónu. Jurinová podotkla, že k nespravodlivosti zo strany štátu dochádza pri vlastníctve nemocníc samotnou samosprávou a tými, ktorí ju dali do rúk súkromných spoločností.

Posledný kraj, ktorý nechce objekty odovzdať súkromným vlastníkom

V tomto kontexte Jurinová prezradila, že kraj ako taký je jedným z posledných, ktorý si ide alternatívnou cestou a nechce ísť smerom odovzdania nemocníc tak, ako je to v iných krajoch Slovenska. „Sme jediným samosprávnym krajom, ktorý neuvažuje o odovzdaní nemocníc do súkromných rúk, pretože sme stále presvedčení o tom, že ak majú byť tieto služby dostupné aj pre sociálne zraniteľné skupiny, musíme ich mať pod kontrolou," vyjadrila svoje presvedčenie Erika Jurinová.

Screen Shot 09-26-24 at 07.42 AM.JPG Zdroj: zilina.sp21.sk

Neférovosť podľa županky tkvie aj v tom, že kraj musí byť oveľa viac transparentný. „Zverejňujeme zmluvy a nákupy realizujeme procesmi verejného obstarávania, v konkurencii s možnosťami podnikateľov v zdravotníctve ťaháme za kratší koniec," posťažovala sa Jurinová. „Aby sme mohli naďalej rozvíjať systém verejného zdravotníctva v kraji, systém postavený na potrebách občanov a nie na tvorbe zisku, potrebujeme férový prístup a jasné pravidlá zo strany štátu. Alebo má v zdravotníctve rozhodovať iba zisk a nie dostupnosť kvalitnej zdravotnej starostlivosti?" položila Jurinová na záver rečnícku otázku.

Financií z plánu obnovy sa vraj nedočkali v takej miere, ako tomu bolo po minulé roky

K problému sa vyjadrila aj riaditeľka odboru zdravotníctva kraja, Silvia Pekarčíková. „Prejavuje sa to napríklad aj tým, že nedostávame takmer žiadne zdroje z plánu obnovy. Aj keď sme z ministerstva dostali rozhodnutie, že projekt Kysuckej nemocnice splnil podmienky na čerpanie peňazí z plánu obnovy a budú inštruovať o ďalšom postupe, dodnes sme žiadne informácie z ministerstva nedostali, rovnako nám zamietajú žiadosti o prístrojové vybavenie," vyjadrila svoju nespokojnosť Pekarčíková.

thumbnail_53498081028_621a72536a_k.jpg Ilustračné foto. Zdroj: zilinskazupa.sk

Najvyšší kontrolný úrad skonštatoval, že štát v minulosti preniesol správu nemocníc na samosprávne kraje a dodnes podľa župy nevytvoril vhodné podmienky na to, aby sa o zverený majetok dokázali primerane postarať.

„Ako uviedla podpredsedníčka Najvyššieho kontrolného úradu, Henrieta Crkoňová, výpočet podielových daní nezohľadňuje, akým spôsobom fungujú nemocnice, či sú príspevkové organizácie kraja, alebo sú prenajaté. V porovnaní s ostatnými vyššími územnými celkami sú tak Trenčiansky samosprávny kraj a Žilinský samosprávny kraj v nevýhode, keďže sa musia zo svojich podielových daní postarať o svoje príspevkové organizácie, zabezpečovať finančné prostriedky na ich fungovanie, vyplácať mzdy. Financie pritom dostanú tak ako ostatné samosprávne kraje, ktoré tento majetok predali či prenajali," doplnila svoje stanovisko žilinská župa.


Súvisiaci článok
Nové ultrasonografické prístroje za 250-tisíc eur: Päť nemocníc v Žilinskom kraji získalo moderné vybavenie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť