Streda 18. 09. 2024 01:08:25 | Meniny má Eugénia

Po práci z domu je najžiadanejším benefitom viac dovolenky

Po práci z domu je druhým najžiadanejším benefitom pre zamestnancov na Slovensku dovolenka navyše. Tento benefit je najdôležitejší pre ľudí s nízkymi mzdami, pracujúcich v oblasti dopravy, cestovného ruchu, gastra či zdravotníctva.

TASR|12. september 2024|14:31:49

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Uľahčite si mzdovú agendu. Pomôže vám účtovný program
Čítajte viac >

Flexibilný pracovný čas oceňujú najmä ľudia v manažmente, administratíve, ekonomike alebo stavebníctve. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu aplikácie Práca za rohom, ktorý sa realizoval prostredníctvom portálu Platy.sk na vzorke 4 365 ľudí.

Zamestnanci na Slovensku chcú viac voľných dní, či už ide o dovolenku nad rámec zákona, dni na zotavenie počas choroby, alebo neobmedzené voľno. Z prieskumu vyplynulo, že dovolenku navyše oceňujú najmä zamestnanci s nižším platom a tí, ktorí pracujú vo výrobe, doprave, štátnej správe či v oblasti elektrotechniky a energetiky. Pre IT sektor zostal najdôležitejší benefit v podobe práce z domu.

Možnosti vzdelávania najviac oceňujú pracovníci v školstve a automobilovom priemysle. Flexibilný pracovný čas najčastejšie využívajú ľudia v manažmente, administratíve, obchode, stavebníctve a ľudských zdrojoch. Rozdiely v preferenciách benefitov sú aj podľa dosiahnutého vzdelania. Ľudia so stredoškolským vzdelaním preferujú viac dovolenku navyše, pričom pre tých, ktorí majú vysokoškolské vzdelanie je podstatnejší flexibilný pracovný čas.

people-working-while-respecting-social-distancing-restriction.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Prieskum sa zameral aj na to, ako sú zamestnanci na Slovensku s benefitmi spokojní. Pätina z opýtaných respondentov, ktorí chodia pravidelne na pracovisko uviedla, že je spokojná. Platí to najmä pre IT pracovníkov. U viac ako štvrtiny ľudí by sa ich spokojnosť zvýšila lepšie mierenými benefitmi, ako sú napríklad lacnejšie obedy, parkovacie miesto alebo masáž na pracovisku.

Tieto benefity by potešili všetkých zamestnancov s výnimkou manažmentu a ekonomiky, ktorí by najviac ocenili flexibilnejší pracovný čas. Pracovníkov v strojárstve a automobilovom priemysle by potešilo, keby bolo ich pracovisko bližšie k domovu, potvrdilo to 16 % z nich. V školstve by štvrtine ľudí pomohlo k spokojnosti aj lepšie technické vybavenie.

Ďalším benefitom je aj možnosť pracovať výlučne na diaľku, ktorý využíva čoraz viac ľudí, avšak na Slovensku to stále nie je bežné. Štvrtina z tých, ktorí pracujú z domu by sa vrátila na pracovisko, ak by bolo bližšie k ich domovu a necelú tretinu respondentov by motivovali ich kolegovia a pracovný kolektív.


Súvisiaci článok
Top destináciou slovenských vodičov počas leta bola Česká republika
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť