Štvrtok 19. 09. 2024 07:41:51 | Meniny má Konštantín

Vrtuľníky Vyšehradskej štvorky sa opäť stretli na Letisku Žilina: Plány na tretí ročník sú už v príprave

V sobotu 3. augusta 2024 sa na Letisku Žilina uskutočnil už druhý ročník zletu vrtuľníkov krajín Vyšehradskej štvorky, ktorý bol súčasťou osláv 50. výročia otvorenia letiska. Napriek nepriaznivému počasiu sa podujatia zúčastnilo 13 vrtuľníkov a 50 návštevníkov, ktorí si užili bohatý program vrátane odborných prednášok a preletu na cvičnom prúdovom lietadle L-29 Delfín. Organizátori už teraz plánujú tretí ročník s ešte bohatším programom.

Juliana Krčulová|9. august 2024|09:00:01

Zdroj: Helidat.cz/Roman Svoboda

Súvisiaci článok
Rockový festival rozhýbe Lietavu a podporí záchranu zrúcaniny hradu
Čítajte viac >

Zlet vrtuľníkov V4: 13 vrtuľníkov a 50 návštevníkov na Letisku Žilina

V sobotu 3. augusta 2024 sa na Letisku Žilina uskutočnil už druhý ročník zletu vrtuľníkov krajín Vyšehradskej štvorky. Tento ročník bol výnimočný, pretože bol súčasťou osláv 50. výročia otvorenia letiska. Napriek rannému nepriaznivému počasiu, ktoré zabránilo účasti približne 20 vrtuľníkom, sa na podujatie nakoniec zletelo 13 vrtuľníkov a zúčastnilo sa ho päťdesiat návštevníkov.

Hlavným programom zletu boli podľa slov organizátorov prednášky riadiacich letovej prevádzky zo Slovenska a Poľska, ako aj technická prednáška o vrtuľníkoch. „Tieto prednášky boli zamerané na zvýšenie bezpečnosti letovej prevádzky a lepšie pochopenie pravidiel lietania v krajinách V4. Technická prednáška o vrtuľníkoch ponúkla hlbší pohľad na moderné technológie a postupy údržby. Medzi pilotmi mali prednášky veľmi pozitívny ohlas, keďže poskytli cenné informácie a rady pre ich ďalšiu prax,“ priblížili odborníci.

IMG_5781.jpg Zdroj: Helidat.cz/Roman Svoboda

Celý deň sa niesol v priateľskom duchu, piloti a účastníci mali možnosť vymieňať si skúsenosti a porozprávať sa pri dobrom guláši, ktorý prispel k uvoľnenej atmosfére. Večerná hangár party bola príjemným zakončením náročného, no úspešného dňa.

„Jedným z lákadiel pre návštevníkov bola možnosť preletu na cvičnom prúdovom lietadle L-29 Delfín, čo prilákalo množstvo záujemcov. Tento zážitok pridal podujatiu na atraktivite a prilákal viac návštevníkov,“ uviedli organizátori, ktorí druhý ročník zletu vrtuľníkov Vyšehradskej štvorky hodnotia veľmi pozitívne.

IMG_6142.jpg Zdroj: Helidat.cz/Roman Svoboda

Napriek nepriaznivému počasiu sa podarilo podľa ich slov vytvoriť príjemnú a priateľskú atmosféru, ktorá prispela k úspechu podujatia. S nadšením už teraz plánujú tretí ročník, ktorý sľubuje ešte viac účastníkov a bohatší program.

„Letisko Žilina sa tak opäť stalo centrom medzinárodnej spolupráce a výmeny skúseností medzi pilotmi vrtuľníkov, čím prispelo k rozvoju a posilneniu leteckej komunity v regióne V4,“ uzavreli organizátori obľúbenej akcie.

IMG_5824.jpg Zdroj: Helidat.cz/Roman Svoboda


Súvisiaci článok
Prípravy na novú sezónu vrcholia. Štátny komorný orchester Žilina už prezradil dátum otváracieho koncertu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť