Pondelok 29. 04. 2024 13:51:20 | Meniny má Lea

Takmer 700 parkovacích miest chýba len na dvoch sídliskách. Dočkajú sa Martinčania parkovacích domov?

Podvečer prichádzate z práce, no nie a nie zaparkovať. Autom krúžite okolo svojho bloku, potom okolo susedného a keď konečne niekde miesto nájdete, kráčate domov. Obyvatelia sídlisk Košúty 2 a Záturčie takéto situácie zažívajú denne. Problematické parkovanie majú vyriešiť parkovacie domy. FOTO: Redakcia SP 21. Parkovanie v Košútoch II je problematické.

D U|13. marec 2022|12:08:16

Autá stále pribúdajú, no miesta na parkovanie nie. Nedávny prieskum spoločnosti Turiec a.s. ukázal, že počet áut v Martine výrazne prevyšuje počet parkovacích miest. Je teda jasné, že vozidlá často parkujú na miestach, ktoré na to nie sú určené.

„Blokujú vchody do bytových domov a zabraňujú potenciálnemu zásahu záchranných zložiek, ďalšie stoja pri smetných košoch, niektoré aj na trávnikoch. Z monitoringu i za pomoci sčítacieho vozidla je zrejmé, že v mestskej časti Košúty II chýba 179 parkovacích miest a v Záturčí chýba 491 parkovacích miest,“ hovorí Miroslav Lepeta, predseda predstavenstva Turiec a.s., ktorá sa parkovaniu v meste venuje.

tabuľka menšia.jpg

Na jednu domácnosť, na spomínaných sídliskách, pripadá 1,5 auta. Obyvatelia žiadajú úplne vylúčiť nadrozmerné a firemné autá z parkovania v rezidenčných uliciach a uvítali by aj výstavbu parkovacích domov. „Určite áno, bolo by to výborné riešenie, lebo tá situácia tu je naozaj zlá, najmä večer ak prichádzate domov, nie je kde zaparkovať. Často stojím autom na pešo aj sedem minút od domu, čo je dosť, hlavne ak má človek nejaký nákup. Ale hlavne nervy sú to. V parkovacom dome by to bolo pohodlnejšie,“ hovorí obyvateľ mestskej časti Záturčie.

Parkovanie v Košútoch 2 je problematické.jpg Problematické parkovanie v Košútoch II.

V snahe situáciu riešiť vyhlásila radnica Verejnú anonymnú kombinovanú urbanisticko-architektonickú súťaž návrhov na dva Parkovacie domy. Víťazi už sú známi. „Po splnení všetkých súťažných podmienok zhodne prvú priečku obsadili spoločnosti: KRALIK.Partners a Vranka architekti s.r.o. so svojimi návrhmi. Spoločnosť Turiec a.s. pozve víťazov na rokovania o Zmluve o diele v zmysle súťažných podmienok,“ dodáva Lepeta. Až po týchto rokovaniach však bude jasné, ktorá zo spoločností bude napokon stavbu naozaj realizovať. V hre je aj možnosť, že každá z nich postaví jeden parkovací dom.

Takto by mohol vyzerať nový parkovací dom v Martine (002).jpg Takto by mohol vyzerať nový parkovací dom v Martine. Vizualizácia: parkovaniemartin.sk

Lokality výstavby sú podľa územného plánu schválené už roky. V Košútoch 2 by mali parkovací dom postaviť pri otočisku autobusov, blízko benzínovej pumpy a v Záturčí medzi Základnou školou A.Stodolu a panelákmi. Zdá sa, že už v najbližšom čase by sa zlá parkovacie situácia na martinských sídliskách mohla výrazne zlepšiť, no len samotné schvaľovacie procesy môžu trvať aj viac, ako rok.

Martinčania si budú môcť pozrieť všetky návrhy parkovacích domov, ktoré sa zapojili do súťaže. Radnica ich predstaví na špeciálnej výstave.

Košúty II Cypriána Majerníka M Galandu.png

Záturčie - ul. Gandiho návrh usporiadania parkovacích miest.png Mapy: parkovaniemartin.sk


Súvisiaci článok
Parkovacie plochy na martinských sídliskách praskajú vo švíkoch
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť