Streda 16. 10. 2024 20:33:42 | Meniny má Vladimíra

Ako dosiahnuť lepší spánok? Toto sú rady odborníkov na duševné zdravie

Dobrý spánok zlepšuje výkon mozgu a posilňuje imunitu. Má tiež vplyv na naše emócie a sociálnu interakciu.

TASR|21. júl 2024|19:30:20

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Ako sa vyhnúť nočnému bdeniu? Pozrite si tipy na lepší spánok počas leta
Čítajte viac >

Uviedli to odborníci z Ligy za duševné zdravie s tým, že pri problémoch so spánkom či zaspávaním môže pomôcť viacero krokov. Odporučili napríklad relaxačnú hudbu aj meditáciu.

„Paradoxom spánku je, že prichádza, keď sa o to nesnažíte. Namiesto toho, aby ste sa frustrovali nad nemožnosťou zaspať, sústreďte sa na to, aby ste sa uvoľnili a relaxovali. Meditáciou môžete stíšiť rušivé myšlienky a obavy a vyvolať stav hlbokej relaxácie, ktorá vám pomôže plynulo prejsť do spánku," pripomenuli.

home-bedroom-sleeping-man-morning-lying-his-head-pillow-apartment-space-tired-fatigue-relax-male-taking-time-off-weekend-bed-airbnb-hotel-accommodation.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Odborníci zároveň na ľudí apelovali, aby sa na spánok pripravovali už cez deň, nielen večer. Za dobré považujú aj zdriemnutie si počas dňa. „Zdriemnutie v správnom čase a na správnu dobu neovplyvní vašu schopnosť spať v noci. V skutočnosti to môže dokonca zlepšiť vaše šance na rýchly spánok. To preto, lebo prílišná únava môže sťažiť zaspávanie. Na začiatok skúste krátke, 30-minútové zdriemnutie skoro popoludní," ozrejmili.

Upozornili tiež na potrebu pravidelnosti. „Snažte sa ísť spať a vstávať každý deň v rovnakom čase, aj cez víkendy. Je to jeden z najlepších spôsobov, ako regulovať náš cirkadiánny rytmus a maximalizovať úžitok zo spánku," poznamenali. Ľuďom, ktorí sa v noci prebudia a už nemôžu zaspať, odporučili vstať z postele. „Váš mozog si tak nebude spájať posteľ s bdelosťou a unavíte sa ľahšie. Takže ak nezaspíte do 20 minút, je dôležité vstať, kým sa nebudete cítiť ospalo," dodali.


Súvisiaci článok
Štúdia dokázala: Spánok po 1. hodine ráno zvyšuje riziko duševných porúch
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť