Sobota 23. 11. 2024 20:13:21 | Meniny má Klement

Zahrejte svoju dušu a telo. Po týchto nápojoch môžete siahnuť počas zimy, zvládnete ich pripraviť aj doma

Zimné dni sú tu. Hlavne na severe Slovenska by ste si mali dávať pozor na to, aby bolo vaše telo udržiavané v teple. To sa dá dosiahnuť primeraným oblečením a viacerými vrstvami ošatenia. Je tu však aj iný spôsob - konzumácia teplých nápojov, ktoré vás udržia v priaznivých teplotách. Nekompromisnú zimu môžete poraziť aj pomocou niekoľkých receptov na teplé drinky, ktoré zvládnete aj sami vo vlastnej, domácej réžii.

Michal Szentivanyi|23. november 2024|17:00:08

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Slováci pri zaobstarávaní vianočných darčekov nevyčkávajú. Volia skorší nákup a rozhoduje najmä cena
Čítajte viac >

Do užšieho výberu teplých tekutých pôžitkov sme vybrali niekoľko receptov zo zahraničného portálu bbcgoodfood.com.

Horúca čokoláda na domáci spôsob

Hneď v úvode sa nedá obísť tradičný nápoj počas zimy. Ide zároveň o jednu z najintenzívnejších spomienok na detstvo - horúca čokoláda. Pripraviť si ju môžete aj doma. Stačí vám 250 mililitrov mlieka podľa vlastného výberu, 1 polievková lyžica kakaa, 1-2 lyžice jemného svetlohnedého cukru, 25 gramov horkej alebo mliečnej čokolády, ktorá je nadrobno nasekaná (môže byť aj škorica), 1 lyžica klasickej šľahačky, no môžete využiť aj alternatívu v spreji.

Ingrediencie ako mlieko, kakao, cukor a čokoládu zohrejte v malej panvici, či menšom hrnci na strednom ohni. Počkajte na moment, kedy sa čokoláda roztopí. Celú zmes potom vyšľahajte, aby sa kakao rozpustilo. Túto zmes potom nalejte do hrnčeka a pridajte šľahačku tak, aby plávala na povrchu. Pred samotným servírovaním na ňu nastrúhajte čokoládu alebo škoricu.

2148325696_1200x1200.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Varené víno

Ďalším typickým receptom na nápoj pre toto obdobie je nepochybne varené víno. Postačí vám 500 mililitrov červeného vína, 6 kusov klinčekov, 1 kus celej škorice, polovica badiánu, pomaranč a kryštálový cukor.

Zo samotného pomaranča môžete odkrojiť dva plátky, do ktorých zapichnete klinčeky, a zo zvyšku vytlačíte šťavu. Pomaranč a pomarančovú šťavu dáte do hrnca aj so škoricou, badiánom a vínom. Podľa chuti pridajte cukor. Tu treba rátať aj s tým, aké víno ste zvolili a dbať na to, aby ste celý nápoj veľmi nepresladili. Zahrievajte na miernom ohni a tesne predtým, ako sa zmes privedie do varu ju môžete odstaviť.

Po 5 minútach môžete podávať s kúskami pomaranča či iného ovocia v pohári.

7055.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Horúci maslový rum

Prejdeme k niečomu exotickejšiemu. Proti zime môžete vytasiť aj horúci rum s maslom. Tento nápoj môže na prvé počutie vyvolať prekvapenie, no vedzte, že vás dokonale zahreje. Budete potrebovať 100 gramov masla, trištvrtinu kávového hrnčeka hnedého cukru, polovicu čajovej lyžice mletej škorice, štvrtinu čajovej lyžice mletých klinčekov, štipku muškátového oriešku, dva hrnčeky horúcej vody a trištvrtinu hrnčeka tmavého rumu podľa vlastnej voľby. Nechajte si aj časť celej škorice na ozdobu.

Počas prípravy si rozmiešajte maslo s hnedým cukrom. Potom pridajte mletú škoricu, mleté klinčeky a nastrúhaný muškátový oriešok. Ingrediencie následne dobre premiešajte. Na koniec prilejte rum a horúcu vodu. Mixujte všetky suroviny až do momentu, kým sa nespoja. Konečný nápoj nalejete do pohárov, ozdobíte škoricou a podávate.

11971.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Vaječný likér

Nie všetky nápoje musia byť nevyhnutne horúce na to, aby vás zahriali. Nasledujúci kúsok je na Slovensku dobre známy, no bežne sa podáva aj v izbovej teplote, či vychladený - vaječný likér. Aj keď mnohí po ňom siahajú už v obchodoch, nič sa nevyrovná pocitu, ak si tento tradičný nápoj pripravíte sami. Budete potrebovať 400 gramov kondenzovaného a sladeného mlieka (takzvané salko), 250 mililitrov vami zvoleného tvrdého alkoholického nápoja (vodka, rum, borovička a podobne), tri žĺtky a jedno balenie vanilkového cukru.

Žĺtky a vanilkový cukor by ste mali dôkladne vymiešať ručným šľahačom. Za stáleho miešania môžete postupne pridať kondenzované mlieko. Následne už len pridáte vami zvolený alkoholický nápoj. Celú zmes môžete ešte nakoniec precediť sitkom. Celú fľašu s nápojom skladujte v chladničke. Po niekoľkých hodinách ho môžete podávať. Ak chcete zapôsobiť štýlovosťou, môžete okraje pohárikov dozdobiť kakaom alebo škoricou.

25.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com


Súvisiaci článok
Pri starostlivosti o pokožku je dôležitá kozmetika, ale aj strava. Tieto potraviny spomaľujú starnutie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť