Utorok 02. 07. 2024 07:26:00 | Meniny má Berta

Na podanie odloženého daňového priznania máte už len pár dní

Koniec júna je termínom na podanie daňového priznania pre daňové subjekty, ktoré si do tohto dátumu predĺžili lehotu na podanie.

TASR|29. jún 2024|19:30:03

Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Súvisiaci článok
Rekreačný poukaz budú môcť deti preniesť na rodiča
Čítajte viac >

V tomto roku pripadá posledný júnový deň na nedeľu, termín na podanie odloženého daňového priznania sa teda posúva na pondelok 1. júla. Informoval o tom hovorca finančnej správy Daniel Súkup.

Doposiaľ prijala finančná správa za zdaňovacie obdobie roku 2023 k dani z príjmov viac ako 1,177 milióna daňových priznaní. Takmer 294-tisíc daňových subjektov si predĺžilo lehotu na podanie o tri mesiace a tí si svoju daňovú povinnosť plnia v týchto dňoch. „V tejto predĺženej lehote je potrebné nielen daňové priznanie podať, ale aj zaplatiť daň, nakoľko iná možnosť na predĺženie lehoty na podanie daňového priznania už nie je,“ informoval Súkup. O predĺženie lehoty o šesť mesiacov mohli požiadať len tie subjekty, ktoré mali zdaniteľné príjmy aj zo zdrojov v zahraničí.

V prípade, že daňovníkovi, ktorý si predĺžil lehotu na podanie do konca júna, vznikne preplatok, správca dane mu ho vráti najneskôr do 40 dní po predĺženej lehote. Tieto subjekty môžu v riadnom daňovom priznaní poukázať aj podiel zaplatenej dane. Správca dane musí, za predpokladu, že sú splnené všetky podmienky, peniaze vybraným prijímateľom presunúť do troch mesiacov.

Ak daňovník nemôže uhradiť daň v zákonom stanovenej lehote, teda do 1. júla 2024, môže za predpokladu splnenia špecifických podmienok požiadať správcu dane o odklad platenia alebo o zaplatenie v splátkach. V tomto prípade však nesplní podmienku na poukázanie podielu zaplatenej dane. Okrem podstatných náležitostí žiadosti musia daňovníci navrhnúť výšku splátok a lehotu ich splatnosti, resp. lehotu odkladu. „Splátky môžu byť navrhnuté v rovnakej, stúpajúcej alebo klesajúcej výške,“ spresnil hovorca.


Súvisiaci článok
Podmienky kupujúcich sa v kamenných prevádzkach nemenia. Vrátiť v nich tovar bez dôvodu nebude možné
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť