Nedeľa 30. 06. 2024 08:59:50 | Meniny má Melánia

Podmienky kupujúcich sa v kamenných prevádzkach nemenia. Vrátiť v nich tovar bez dôvodu nebude možné

Cieľom predkladaného zákona je zjednotiť úpravu inštitútu odstúpenia od zmluvy bez uvedenia dôvodu tak, aby sa obdobný právny režim, ako už existuje pri zmluvách uzatvorených na diaľku.

TASR|27. jún 2024|14:30:01


Súvisiaci článok
Obchodníci, pozor! Prieskum ukázal, že až 69 % zákazníkov odíde, ak neakceptujete platby kartou
Čítajte viac >

Národná rada odmietla návrh skupiny opozičných poslancov z klubu Slovensko, Za ľudí a Kresťanská únia na novelizáciu zákona o ochrane spotrebiteľov. Tá mala umožniť kupujúcim vrátenie tovaru bez udania dôvodu do dvoch týždňov aj v kamenných obchodoch.

„Cieľom predkladaného zákona je zjednotiť úpravu inštitútu odstúpenia od zmluvy bez uvedenia dôvodu tak, aby sa obdobný právny režim, ako už existuje pri zmluvách uzatvorených na diaľku, aplikoval aj na zmluvy uzatvorené v prevádzkových priestoroch obchodníka, teda na predaj v tzv. kamenných obchodoch," uviedli poslanci v dôvodovej správe k návrhu.

Navrhovatelia argumentovali tým, že v súčasnosti viacerí obchodníci umožňujú objednať tovar cez internet a vyzdvihnúť ho, ale aj vrátiť v kamennej predajni, prípadne si ho v kamennej predajni obzrieť a objednať cez internet. Tieto dva právne režimy sa podľa nich prelínajú v takej miere, že nie je racionálny dôvod, prečo by spotrebiteľ, ktorý uzavrie zmluvu v prevádzkových priestoroch, a spotrebiteľ, ktorý ju uzavrie mimo prevádzkových priestorov, mali mať úplne odlišné podmienky pri odstúpení od zmluvy.


Súvisiaci článok
Pozor na falošné internetové obchody: Ministerstvo vnútra vyzýva k obozretnosti
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť