Utorok 02. 07. 2024 09:01:41 | Meniny má Berta

Rekreačný poukaz budú môcť deti preniesť na rodiča

Podľa súčasnej právnej úpravy sa rekreačný poukaz vydáva na fyzickú osobu a je neprenosný. Nárok naň majú zamestnanci, ktorých pracovný pomer u zamestnávateľa trvá nepretržite najmenej dva roky.

TASR|28. jún 2024|09:00:38

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Budúci prváci na UNIZA majú pútavú motiváciu. Je tu posledná príležitosť na rozprávkové trojročné štipendium
Čítajte viac >

Zamestnanec bude môcť od budúceho roka preniesť rekreačný poukaz aj na svojho rodiča. Vyplýva to z novely Zákonníka práce, ktorú podpísal prezident Slovenskej republiky, Peter Pellegrini.

„Prenositeľnosť rekreačného poukazu na rodiča zamestnanca má plošne podporiť možnosť využívania rekreačného poukazu zamestnanca a maximalizovať efektivitu ich pozitívnych vplyvov. Vďaka možnosti prenosu rekreačného poukazu bude mať rodič zamestnanca s nižším disponibilným príjmom väčšiu možnosť zúčastniť sa na aspoň jednej rekreácii počas roka, ktorá je potrebná na regeneráciu fyzických a psychických síl a zvýšenie kvality ich života,“ uviedli poslanci koaličnej SNS, ktorí novelu predložili, v dôvodovej správe.

Podľa súčasnej právnej úpravy sa rekreačný poukaz vydáva na fyzickú osobu a je neprenosný. Nárok naň majú zamestnanci, ktorých pracovný pomer u zamestnávateľa trvá nepretržite najmenej dva roky. Príspevok na rekreáciu je vo výške 55 % oprávnených nákladov, najviac však do výšky 275 eur za kalendárny rok.

Rekreačné poukazy boli zavedené od roku 2019. Povinnosť poskytovať zamestnancom tento príspevok na rekreáciu majú firmy s viac ako 49 zamestnancami. Pre menšie spoločnosti je možnosť poskytnúť zamestnancom rekreačný poukaz dobrovoľná.

Novela bude účinná od 1. januára 2025.


Súvisiaci článok
Po decembrovom poverení prišlo jasné rozhodnutie. Žilinskú nemocnicu definitívne povedie riaditeľ Juraj Kacian
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť