Utorok 02. 07. 2024 07:47:48 | Meniny má Berta

Tip na výlet: Termálny prameň Kalameny

Letné dni so sebou ponúkajú okrem príjemných zážitkov aj kopec horúčav. Tie nie sú už žiadnou výnimkou ani v severných častiach Slovenska, a preto je fajn myslieť aj na prípadný relax. Takýto únik od reality ponúka aj termálne jazierko v Kalamenskej doline pri Ružomberku.

Michal Szentivanyi|15. jún 2024|14:00:02

Zdroj: visit.ruzomberok.sk

Súvisiaci článok
Krajský environmentálny festival rozprúdil stredné školy. V Budatínskom parku boli stovky žiakov
Čítajte viac >

Ak hľadáte prírodný unikát na Liptove, vašej pozornosti by určite nemal ujsť termálny prameň pri obci Kalameny. V dôsledku prameňa možno na čistinke nájsť aj priľahlé jazero, ktoré je voľne prístupné verejnosti. Jeho vody okúsili už mnohí milovníci plávania, no aj relaxu. Ide totiž o termálnu vodu. Voda si podľa portálu inovinky.sk udržuje po celý rok teplotu 33 stupňov Celzia.

Termálny-prameň-Kalameny-01.jpg Zdroj: visit.ruzomberok.sk

Blízky turistický chodník

Pozitívom tejto lokality je aj to, že je doslova „na skok" od turistického chodníka, ktorý sa tiahne na Liptovský hrad. Ide o najvyššie položený hrad na Slovensku vo výške 993 metrov nad morom. Hrad sa týči na vrchu Sestrč v Chočských vrchoch. Prameň je neďaleko obce Kalameny, z ktorej sa môžete vybrať po vlastných a po jednom kilometri ste na mieste. Využiť však môžete aj auto, kde je možné zastaviť na platenom parkovisku.

Aj keď ide o prírodný unikát, termálny prameň na tomto mieste bol vytvorený umelým vrtom v rokoch 1991 až 1992. Okolo vrtu bolo potom vytvorené akési umelé jazierko s rozmermi 20×10 metrov. Kúpanie je tu navyše bezplatné.

Prírodný liek

„Liečivá voda vyviera z hĺbky 500 metrov, je slabo mineralizovaná a jej sfarbenie je jemne oranžové. Je tu aj malá fontánka, ktorú vytvára výver vody. Tu sa môžeme posadiť a nechať sa týmto tlakovým prúdom masírovať. Termálna voda priaznivo pôsobí najmä na pohybové ústrojenstvo. Okolie jazierka tvorí trávnatá plocha. Druhý breh je lemovaný potokom Kalamenianka, ktorý je oddelený od termálneho prameňa a jazierka. Cez potok sa dá prejsť po drevenom mostíku. V blízkosti jazierka je aj niekoľko lavičiek a ohnisko s posedením," uviedol na webovej stránke portál Visit Ružomberok.

Termálny-prameň-Kalameny-03.jpg Zdroj: visit.ruzomberok.sk


Súvisiaci článok
Tip na výlet: Bajčiova veža na Orave
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť