Pondelok 29. 04. 2024 19:28:55 | Meniny má Lea

Akoby jazdili po poľnej ceste. Vodičov na Orave táto hraničná komunikácia vytáča do nepríčetna

Označujú to za neprijateľné a možno aj zahanbujúce zo slovenskej strany. Vodičom na Orave pri Poľsku priam pije krv stav medzinárodnej komunikácie, po ktorej musia prechádzať autami. Stav vozovky je havarijný a jazda po nej ničí vozidlá.

Michal Szentivanyi|14. apríl 2024|18:00:23

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Projekt Straton na Žilinskej univerzite v Žiline. Veľký prelom, tieto kozmické úspechy nedosiahne hocikto
Čítajte viac >

O kritizovanej ceste na Orave spracovala reportáž verejnoprávna televízia RTVS. Reč je o medzinárodnej ceste medzi obcami Rabča a Zubrohlava v námestovskom okrese, kde vodiči vraj nedokážu prejsť bez toho, aby sa vyhli veľkým jamám. „Za to, že štát si neplní svoje povinnosti, doplácajú bežní ľudia. Nie je dňa, aby mi niekto nezavolal s prosbou o radu, že čo má robiť, keď si tam rozbil pneumatiku či podvozok. Keď týmto úsekom prechádzajú motoristi z Poľska, doslova sa smejú, či idú po poľnej ceste,“ povedal na margo cesty poslanec parlamentu Igor Janckulík zo hnutia KDH.

Štrk ako provizórne riešenie

Cestári sa do provizórny oprav pustili, no celú situáciu komplikuje dážď a poveternostné podmienky. Diery tak zasypávali štrkom a počas dažďa sa na cestu museli vrátiť viackrát denne. Štrk však vydržal len niekoľko hodín. Slovenská správa ciest sa po otázkach RTVS rozhodla na miesto poslať cestárov. Tí najkritickejšie miesta opravili naliatím asfaltu. Správa ciest sa okrem iného bráni, že oprava sa nedala robiť v zime. Nemajú a ani nevyrábajú asfaltové zmesi. Štrk tak prišiel ako núdzové riešenie. Cestári sa však už do opráv ostatných úsekov tejto cesty nepúšťali.

„Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja opravovala výtlky napríklad na cestách druhej a tretej triedy, lebo zima nebola až taká zlá. To znamená, že tieto výtlky sa dali opravovať,“ dodal pre RTVS poslanec Janckulík.

4-3c90a2519cf19bce4f594c957962ac61931fcc14_1600x1040.jpg Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Michal Svítok

Slovenská správa ciest však avizuje opravu zhruba štyritisíc štvorcových metrov. „Slovenská správa ciest najneskôr v máji úsek vyfrézuje a využije technológiu teplej asfaltovej zmesi. To znamená, že úsek opravíme metódou veľkoplošných opráv,“ povedala pre RTVS hovorkyňa Slovenskej správy ciest Jana Lukáčová s tým, že cena za tieto služby bude tvorená po výsledku elektronickej aukcie.


Súvisiaci článok
Letecký dohľad v Čadci: Policajti využívajú letecký dron na zistenie porušení pravidiel cestnej premávky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť