Pondelok 29. 04. 2024 12:33:01 | Meniny má Lea

Medzinárodný deň bez násilia: Stal sa spomienkou na vraždu Martina Luthera Kinga

Medzinárodný deň bez násilia pripadol tento rok na štvrtok 4. apríla a v tento dátum si ho pripomíname už od roku 1996, kedy ho iniciovali v Texase.

Radka Kostánová|4. apríl 2024|19:31:16

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Martin Luther King, Jr. a Freepik.com

Súvisiaci článok
Ideálny deň na tú najväčšiu párty v roku: Viete, čo si pripomíname?
Čítajte viac >

Vo štvrtok 4. apríla si pripomíname Medzinárodný deň bez násilia. Podľa Tlačovej agentúry Slovenskej republiky sa práve tento deň stal spomienkou na vraždu vodcu boja za práva černošského obyvateľstva v USA a zástancu taktiky nenásilných akcií Martina Luthera Kinga, ktorý bol zabitý 4. apríla 1968 na balkóne motela v meste Memphis.

Rôzne formy násilia

Na svete existujú rôzne formy násilia. Napríklad politické, ekonomické, sociálne, fyzické, psychické až po domáce násilie. Poväčšine ľudia označujú práve psychické násilie ako horšie, než to fyzické.

Ako Tlačová agentúra Slovenskej republiky doplnila, pri násilí ide o porušovanie základných ľudských práv, a preto je Medzinárodný deň bez násilia venovaný jeho prevencii a eliminácii z celospoločenského hľadiska.

„Vyjednávači Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie dosiahli 6. februára 2024 neformálnu dohodu o pravidlách boja proti násiliu páchanému na ženách. Prvá dohoda tohto druhu medzi inštitúciami EÚ zahŕňa opatrenia na predchádzanie znásilneniam, prísnejšie pravidlá týkajúce sa kybernetického násilia a lepšiu podporu obetiam,“ dodala Tlačová agentúra Slovenskej republiky.


Súvisiaci článok
Poznáte signál, ktorý pomáha obetiam domáceho násilia?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť