Sobota 27. 04. 2024 14:33:20 | Meniny má Jaroslav

Poznáte signál, ktorý pomáha obetiam domáceho násilia?

Polícia Slovenskej republiky dnes informovala o otrasnom prípade z Popradu. V rodinnom dome nasilu väznil muž aj s jeho rodičmi ženu. Policajti z okna domu spozorovali svetelný signál S.O.S. a na ich naliehanie poškodená vyšla z domu, pričom policajtom uviedla, že je v poriadku, avšak rukou im ukázala signál domáceho násilia. Poznáte aj vy signál, ktorý pomáha obetiam domáceho násilia? Foto: ilustračné / Polícia SR - Nitriansky kraj

Juliana Krčulová|7. december 2022|14:16:48


Súvisiaci článok
Policajti z Liptovského Mikuláša hľadajú svedkov októbrovej dopravnej nehody
Čítajte viac >

Ako informujú príslušníci Polície Slovenskej republiky vo svojom príspevku na sociálnej sieti Facebook, policajti signál spoznali a okamžite zareagovali:

„Pod zámienkou, že poškodenú je potrebné vypočuť v inej trestnej veci dosiahli, že poškodená žena v sprievode hliadky PZ dom opustila,“ priblížili príslušníci.

SIGNÁL, KTORÝ POMÁHA OBETIAM DOMÁCEHO NÁSILIA

Polícia Slovenskej republiky ďalej pripomína, že medzinárodné gesto #signalforhelp znamená žiadosť o pomoc v ťažkej situácii domáceho násilia: „Obeť ho môže ľahko použiť napríklad pri video-hovore bez toho, aby zanechala digitálnu stopu, alebo pri kontakte s inou osobou. Stačí zdvihnúť ruku, schovať palec do dlane a potom okolo neho ohnúť ostatné prsty,“ opísali príslušníci Polície SR.

318132570_6175422352487935_6845497647219298590_n.png Foto: Facebook / Polícia Slovenskej republiky

AKO TOTO GESTO VZNIKLO?

Z dostupných informácií vyplýva, že pandémia koronavírusu priniesla neželený efekt zvýšeného počtu prípadov domáceho násilia. Gesto, ktoré zobrazuje symbolické uväznenie palca v dlani, vytvorila v apríli minulého roku nezisková organizácia Canadian Women's Foundation pre obete domáceho násilia.

„Toto gesto nezanechá žiadnu digitálnu stopu, žiadne priame dôkazy, ktoré by mohli agresora vyprovokovať. Možno ho teda bezpečne použiť v online komunikácii, prípadne ho aj ukázať kuriérovi, či susedovi z okna,“ poradili príslušníci Polície Slovenskej republiky vo svojom príspevku na sociálnej sieti Facebook.


Súvisiaci článok
Fanúšikovia Netflixu, spozornite! Podvodníci rozposielajú falošné e-maily!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť