Štvrtok 02. 05. 2024 00:55:34 | Meniny má Žigmund

Unikátne a jediné jazero vo Veľkej Fatre: Už ste navštívili Blatnú dolinu?

Vedeli ste, že na území Veľkej Fatry sa nachádza iba jedno jediné jazero? Malé jazero Blatné sa nachádza v nadmorskej výške 782 metrov nad morom a vedie k nemu cesta po najdlhšej slovenskej doline.

Radka Kostánová|30. marec 2024|08:00:03

Zdroj: mapio.net

Súvisiaci článok
Zážitky na Lietavskom hrade vám neujdú ani cez Veľkú noc. Návštevníkom sa núka expozícia aj hradná pivnica
Čítajte viac >

Správa Národného parku Veľká Fatra sa podelila na sociálnej sieti o jednu zaujímavosť. Na území Veľkej Fatry nájdu turisti len jediné jazero Blatné.

Ide o malé jazero, ktoré sa nachádza vo Veľkej Fatre, v doline Blatná v nadmorskej výške 782 metrov nad morom. Zaujímavé je tiež, že k nemu vedie asfaltová cesta Ľubochnianskou dolinou, ktorá je zároveň aj najdlhšou slovenskou dolinou.

„Na 15. kilometri odbočíte vľavo do dolinky Blatná a k samotnému jazeru vedie odtiaľ ešte dvojkilometrová lesná spevnená cesta. Druhá možnosť je od vojenskej zotavovne na Smrekovici. Odtiaľ sa vydáte po zelenej turistickej značke a potom sa schádza na žltú turistickú značku do Blatnej doliny,“ priblížili cestu zástupcovia Národného parku Veľká Fatra.

Blatné jazero

Nádherné jazero v Žilinskom kraji vzniklo podľa dostupných informácií zahradením údolia potoka Blatná po mohutnom skalnom zrútení. Jeho plocha kolíše od 0,01 hektára do 1,55 hektára, maximálna hĺbka je 1,12 metra.

Zároveň je aj chráneným územím už od roku 1990. Jeho dno je pokryté močiarnou vegetáciou, preto sa tu vyskytujú mokradné druhy rastlín a živočíchov.


Súvisiaci článok
Žilinskí milovníci kníh, toto si radšej prečítajte. Krajská knižnica má pre vás zásadný oznam
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť