Utorok 02. 07. 2024 07:50:29 | Meniny má Berta

Žilinská radnica čelí petícii: Obyvatelia Hájika bojujú proti spoplatneniu parkovania

Mesto Žilina plánuje rozšíriť parkovaciu politiku aj na sídlisko Hájik, kde bude zavedený systém regulovaného parkovania. Obyvatelia s rezidentskou parkovacou kartou budú mať podľa slov primátora mesta, Petra Fiabáne, výhodu parkovania v rezidentských zónach počas celého roka, čím sa podľa neho zlepšia podmienky pre všetkých a zabezpečí sa lepšie využitie verejných priestranstiev. Obyvatelia žilinského sídliska však vyjadrili nesúhlas s plánovaným spoplatnením parkovania a spustili petíciu, ktorá vyzýva mestskú radnicu k zabezpečeniu dostatočného počtu parkovacích miest ešte pred oficiálnym zavedením poplatkov. Petíciu na Mestský úrad v Žiline doručili v pondelok 29. apríla. Primátor by na ňu mal zareagovať do ôsmich dní.

Juliana Krčulová|1. máj 2024|13:45:17

Ilustračné foto. Zdroj: zilina-gallery.sk, zilina.sp21.sk a Roman Jantošík

Súvisiaci článok
Radnici stále nedoručili petíciu voči parkovacej politike na Hájiku. Primátor Fiabáne sľubuje skorú reakciu (VIDEO)
Čítajte viac >

Hájik na ceste k regulácii: Radnica plánuje zlepšiť parkovanie

Žilinská radnica plánuje rozšíriť parkovaciu politiku aj na najmladšie sídlisko Hájik, ktoré je podľa vyjadrení primátora mesta, Petra Fiabáne, pripravené na zavedenie systému regulácie statickej dopravy: „Dôvodom, prečo začíname s regulovaním parkovania práve na Hájiku je, že tu evidujeme najviac áut na počet parkovacích miest a v porovnaní s ostatnými časťami je kapacita výrazne prekročená. Zavedenie tohto systému prinesie zlepšenie podmienok pre všetkých obyvateľov a vnesie pravidlá do tých lokalít, kde sa parkovalo aj na úkor zelene,“ priblížil žilinský primátor, Peter Fiabáne.

Na druhej strane, obyvatelia sídliska Hájik sú proti navrhovanému spoplatneniu parkovania a iniciovali petíciu, ktorá vyzýva mestskú radnicu, aby zabezpečila adekvátne množstvo parkovacích miest pred zavedením nových poplatkov. Túto petíciu doručili na Mestský úrad v Žiline v pondelok 29. apríla, čo pre našu redakciu potvrdila aj Zuzana Ondrášová z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina.

Obrázok WhatsApp 2024-04-29 o 09.41.52_74665faa.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Obyvatelia Hájika začali zbierať podpisy pod petíciu

Romana Jantošíka z petičného výboru sme sa opýtali na hlavný dôvod, prečo obyvatelia sídliska Hájik začali zbierať podpisy pod petíciu. „Petícia za spravodlivé parkovanie vznikla ako výsledok debát obyvateľov Hájika, ktoré prebehli najskôr na pravidelnom stretnutí občanov s poslancami v stredu 3. apríla 2024 a následne na stretnutí občanov v pondelok 8. apríla 2024. Hlavným dôvodom petičnej iniciatívy obyvateľov Hájika bola neochota potichu sa prizerať ako mesto Žilina plánuje realizovať spoplatnenia parkovania na Hájiku a snaha ovplyvniť plány mesta a nastavenie celého procesu spoplatnenia parkovania na Hájiku tak, aby boli zohľadnené nielen záujmy mesta, ale aj požiadavky a potreby Hájika a súčasne, aby bol dodržaný sľub, ktorý primátor mesta dal Hájiku v jeho volebnej kampani,“ vyjadril sa pre našu redakciu Jantošík.

Petícia za spravodlivé parkovanie bola do podateľne Mestského úradu Žilina doručená v pondelok 29. apríla, pričom ju svojím podpisom podporilo 2 791 signatárov.

20240429_142857.jpg Zdroj: Roman Jantošík

Petícia vyzýva žilinskú radnicu: Bez parkovísk, žiadne poplatky

Petícia za spravodlivé parkovanie, podľa slov Jantošíka z petičného výboru, žiada Mestské zastupiteľstvo, aby:

  • parkovanie na sídlisku Hájik nebolo spoplatnené skôr, ako bude vybudovaný dostatočný počet parkovacích miest a najmä parkovisko na ulici Mateja Bela tak, ako bolo občanom bývajúcim na sídlisku Hájik, opakovane sľúbené,
  • bolo spoplatnené parkovanie na žilinských sídliskách Hájik, Hliny, Solinky a Vlčince spustené spoločne, po ich riadnej a dostatočnej príprave (zahŕňajúcej najmä vybudovanie potrebných parkovacích miest).

Žilinská radnica by mala na podanú petíciu zareagovať do ôsmich dní.

Hájik - Petícia - konečné znenie - doplnená verzia_page-0001.jpg Zdroj: Roman Jantošík


Súvisiaci článok
Žilina rozširuje parkovaciu politiku: Rezidentské parkovanie prichádza na sídlisko Hájik
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť