Streda 01. 05. 2024 23:47:23

Žilina rozširuje parkovaciu politiku: Rezidentské parkovanie prichádza na sídlisko Hájik

Žilinská radnica po implementácii pravidiel pre statickú dopravu v centre mesta teraz rozširuje parkovaciu politiku aj na sídliská. Systém regulovaného parkovania bude najbližšie zavedený na sídlisku Hájik. Obyvatelia Žiliny, ktorí si zakúpia rezidentskú parkovaciu kartu, budú mať právo parkovať v rezidentských zónach počas celého roka.

Juliana Krčulová|18. apríl 2024|16:07:41

Ilustračné foto. Zdroj: zilina-gallery.sk a zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Vodiči, pozor! Žilinská samospráva začína s vyznačením a obnovou verejných parkovacích boxov
Čítajte viac >

Mesto Žilina v spolupráci so Žilinskou univerzitou v Žiline vyvíja projekt na zavedenie dopravného značenia, ktoré umožní reguláciu parkovania na sídlisku Hájik. Podľa primátora mesta je najmladšie žilinské sídlisko pripravené na zavedenie systému regulácie statickej dopravy.

„Dôvodom, prečo začíname s regulovaním parkovania práve na Hájiku je, že tu evidujeme najviac áut na počet parkovacích miest a v porovnaní s ostatnými časťami je kapacita výrazne prekročená. Zavedenie tohto systému prinesie zlepšenie podmienok pre všetkých obyvateľov a vnesie pravidlá do tých lokalít, kde sa parkovalo aj na úkor zelene,“ priblížil žilinský primátor, Peter Fiabáne.

Zuzana Ondrášová z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina doplnila, že parkovacia politika, ktorú mesto postupne zavádza, už funguje aj v iných veľkých mestách. „Regulované parkovanie počíta s vytvorením rezidentských zón, ktoré zvýhodňujú obyvateľov mesta s trvalým pobytom. Cieľom parkovacej politiky je vylúčenie vozidiel, ktoré v zóne parkujú navyše,“ uviedla Ondrášová s tým, že ide prevažne o vozidlá dlhodobo odstavené, či vozidlá nerezidentov, ktorí nemajú vzťah k sídlisku a neplatia mestu žiadne poplatky. Žilinčania získajú na základe zakúpenej rezidentskej parkovacej karty oprávnenie parkovať v uvedených zónach. Pre ostatných bude k dispozícii abonentská karta.

PARKOVANIE 4.jpeg Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk

Žilinská radnica začala s plánovaním už v roku 2018, keď sa zamerala na obsadenosť parkovacích miest, aktuálny stav parkovania a celkovú organizáciu dopravy v meste vrátane sídlisk. V roku 2022 sa pozornosť sústredila na sídlisko Hájik, kde bola podľa slov Ondrášovej podrobne preskúmaná dopravná situácia, pričom samospráva hľadala aj spôsoby, ako zvýšiť počet parkovacích miest. Toto úsilie vyústilo do vytvorenia 87 nových normovaných parkovacích miest na uliciach Dadanova (40 miest), Petzvalova (17 miest), Kempelenova (5 miest) a na Ulici Korzo (25 miest) na konci roku 2023.

Podľa dostupných informácií, súčasne prebieha aj príprava na výstavbu parkoviska M. Bela s kapacitou 93 miest, ktoré by malo v blízkej budúcnosti získať právoplatné územné rozhodnutie. Vďaka týmto krokom je sídlisko Hájik najlepšie pripravené na zavedenie regulovaného parkovania.

„Minulý rok sme tento efektívny systém zaviedli do centra mesta, kde však boli obyvatelia na obdobný rezidentský systém zvyknutí. Treba si však uvedomiť, že mesto patrí ľuďom, má prioritne slúžiť im a nie autám. Neustále sa snažíme o vytvorenie zelenšieho a ekologickejšieho mesta, propagujeme alternatívne formy dopravy, a práve regulácia parkovania je ďalším zo spôsobov, ako znížiť negatívne dopady motorovej dopravy v našom meste. Rovnako, ako väčšina slovenských miest, aj Žilina je v situácii, kedy počet áut prevyšuje počet parkovacích miest. Je preto potrebné určiť pravidlá, kde a za akých podmienok sa bude parkovať,“ doplnil primátor Fiabáne.

PARKOVANIE 5.jpeg Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk

Zuzana Ondrášová z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina taktiež vyzdvihla, že mestá sú čím ďalej, tým viac preplnené autami a počty parkovacích miest nie je možné donekonečna navyšovať. Neustále sa zvyšujúci stupeň automobilizácie vytvára podľa jej slov tlak na mestá, ktoré následne rozširujú parkovacie kapacity na úkor zelene, čo sa však nedá robiť udržateľne.

„Život v meste nie je o autách, ale o kvalitnom, bezpečnom a zdravšom prostredí. Priestoru je málo a každé mesto preto hľadá riešenie, ako využiť potenciál parkovacích miest naplno v kombinácii s ostatným využitím verejného priestoru,“ avizovala.

V blízkej budúcnosti mesto Žilina usporiada pre svojich obyvateľov prezentáciu nového parkovacieho systému, ktorý sa plánuje zaviesť už aj na sídlisku Hájik. Radnica rovnako pripravuje všeobecne záväzné nariadenie o dočasnom parkovaní, ktoré bude predložené na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Informácie o regulácii statickej dopravy, dostupných typoch rezidentských parkovacích kariet, výhodách pre rezidentov s trvalým pobytom, možnostiach parkovania pre nerezidentov a návštevy sú už teraz dostupné aj na TOMTO ODKAZE.


Súvisiaci článok
Bezpečné parkovanie na dvoch kolesách: Žilinské školy majú moderné prístrešky pre bicykle a kolobežky (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť