Piatok 26. 04. 2024 13:44:26 | Meniny má Jaroslava

Budúcnosť domu kultúry v Námestove. Na stole majú štúdiu, budova je stará desiatky rokov

Ak ste z Námestova, tak iste viete, v akom stave sa aktuálne nachádza už desiatky rokov stará budova domu kultúry. Mnohí sa už vo veľkom rozprávajú na tému jeho obnovy, a túto tému už dokonca rieši aj samotné mesto. Ako to bude s jeho budúcnosťou?

Michal Szentivanyi|24. marec 2024|18:45:07

Zdroj: namestovo.info

Súvisiaci článok
V Žilinskom kraji sa nachádzajú školy, ktoré sa rozhodli učiť po novom. Ich cieľom je zlepšiť kvalitu vzdelávania (PREHĽAD)
Čítajte viac >

V Novinách Námestovčan túto problematiku spracovala riaditeľka domu kultúry v Námestove Daniela Kubíková. Túto problematiku do mesta dokonca prišili riešiť viacerí funkcionári z krajského mesta Žilina. Podľa Kubíkovej je hlavným problémom finančná a priestorová poddimenzovanosť. „Je načase sa v prvom rade zamyslieť nad budovou domu kultúry v Námestove, ktorá sa začala stavať v sedemdesiatych rokoch, do užívania bola daná v roku 1983. Má 40 rokov a svojím vekom je poznačená, čo dennodenne pociťujeme na prevádzke. Fasáda pokrytá jednosklenými tabuľami, cez ktoré uniká teplo bez možnosti regulácie, zatekajúca strecha, požiarny systém vysielajúci denne, našťastie, falošné požiarne poplachy, zastaraná elektrická sieť, padajúca omietka v exteriéri i interiéri," posťažovala sa riaditeľka domu kultúry.

Dom-kultury2-1024x721.jpg Zdroj: namestovo.info

Štúdia, ktorá môže problémy pôvodnej verzie domu kultúry odstrániť

Budova má navyše podľa nej investičný dlh a je predurčená na generálnu opravu. Rekonštrukcia sa však deje v príliš riedkych intervaloch, a tak je v hre aj iná alternatíva. Kubíková navyše tvrdí, že majú vypracovanú kvalitnú štúdiu na renováciu. „Štúdiou navrhované priestory majú slúžiť na kultúrne aktivity, ale myslia i na plochy na komerčný prenájom, aby sme o príjmy z dlhodobého nájmu neprišli. Na stole sú aj možnosti nezávislého kultúrneho centra, ktoré by prinášalo bohatú umeleckú ponuku a nové možnosti mimorozpočtového financovania, ktoré by šetrili peniaze z mestskej pokladnice," ponúka návrhy Kubíková.

Budova domu kultúry je podľa nej v životnej forme a predstavenia sa v nej uskutočňujú veľmi často. Dom kultúry však podľa nej nestačí len zatepliť a zasanovať. „Ide aj o neustále sa zvyšujúce náklady na energie, ktoré pohlcujú veľkú časť nášho rozpočtu, a to na úkor kultúrnych aktivít. V neposlednom rade sú namieste aj očakávania a požiadavky návštevníkov, ktorí si vyžadujú moderné služby na úrovni 21. storočia. V tejto súvislosti vítame aktivitu mesta, ktorá smeruje k zníženiu energetickej náročnosti budovy domu kultúry," pokračuje Kubíková.

Dom-kultury-660x330.jpg Zdroj: namestovo.info

„My sme pripravení, diváci sú v očakávaní, a preto veríme, že spoločným úsilím sa nám podarí dosiahnuť pri rekonštrukcii nášho – vášho domu kultúry čo najhodnotnejší výsledok," uzavrela riaditeľka.


Súvisiaci článok
Most v Námestove je na takmer najhoršom stupni poškodenia. Župa ho chce zrekonštruovať za milióny
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť