Štvrtok 25. 04. 2024 18:43:37 | Meniny má Marek

Vo viacerých okresoch na severe Slovenska vyhlásili mimoriadnu situáciu

Vo viacerých okresoch na severe Slovenska vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výskyt synantropných medveďov. Ide o okresy Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Poprad, Kežmarok, Žilina, Martin a Turčianske Teplice. Stalo sa tak po štvrtkovom 21. marca zasadnutí krízových štábov na jednotlivých okresných úradoch. Vyhlásenie mimoriadnej situácie sa očakáva aj vo viacerých okresoch Banskobystrického kraja a v niektorých okresoch Trenčianskeho kraja.

TASR|21. marec 2024|14:43:57

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Súvisiaci článok
Vláda reaguje na synantropné medvede: Krízové štáby zvolajú aj v rizikových okresoch Žilinského kraja
Čítajte viac >

Cieľom vyhlásenia mimoriadnych situácií je podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka ochrana ľudí žijúcich v mestách. „Umožní nám to aj v rámci Policajného zboru aj zásahových tímov lepšie reagovať na zvýšený výskyt medveďa. Zásahové tímy budú posilnené, a tak chceme jasne ľuďom garantovať to, že štát je tu na to, aby ich chránil," povedal po stredajšom 20. marca zasadnutí vlády šéf rezortu vnútra.

Nárast počtu konfliktných situácií medveďa s človekom je podľa ministerstva životného prostredia dôsledkom synantropizácie veľkého počtu jedincov v rizikových oblastiach. „Rizikové oblasti sú určované na základe katastrálnych území, v ktorých v predchádzajúcom období najčastejšie dochádzalo k pravidelnému prieniku synantropných jedincov medveďa hnedého do intravilánu, prípadne do blízkosti ľudských sídiel v extraviláne," ozrejmil envirorezort v materiáli, o ktorom rokoval v stredu vládny kabinet.

V týchto okresoch má minister životného prostredia Tomáš Taraba podľa uznesenia vlády zabezpečiť posilnenie hliadkovej činnosti Zásahového tímu pre medveďa hnedého. Šutaj Eštok má tiež zabezpečiť zvýšenie hliadkovej činnosti polície v dotknutých okresoch a potrebné materiálne vybavenie jednotlivých hliadok.

„V období mimoriadnej situácie budú vykonávané opatrenia na zamedzenie rizík ohrozenia obyvateľov medveďom hnedým, na zmiernenie následkov mimoriadnej situácie a minimalizovanie škôd," uviedol envirorezort.


Súvisiaci článok
Vedenie Liptovského Mikuláša varuje. V nasledujúcich dňoch budú odchytávať nebezpečného medveďa
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť