Nedeľa 05. 05. 2024 09:26:29 | Meniny má Lesia, Lesana

Práce na rekonštrukcii budovy konzervatória v Žiline pokračujú. S prestavbou chcú finišovať na jeseň (VIDEO+FOTO)

Nadaní hudobníci a budúce mladé talenty zo Žiliny sa už čoskoro budú môcť vzdelávať v zmodernizovanej budove. Svedčí o tom stav takmer dokončených prác na rekonštrukcii starej budovy konzervatória v Žiline. Kompetentní z vedenia stavby, no aj zo Žilinského samosprávneho kraja, už predbežne očakávajú sľubovaný výsledok rekonštrukcie na jeseň 2024.

Michal Szentivanyi|25. apríl 2024|14:00:23

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Žilinský kraj bije na poplach. Lekári-špecialisti sú pod veľkým tlakom, štát musí začať konať (VIDEO)
Čítajte viac >

O rekonštrukcii jedného z najkvalitnejších konzervatórií na Slovensku sa začalo vo veľkom diskutovať už vlani, no až v lete 2023 sa odsúhlasila jeho obnova. Vzdelávanie budúcich hudobných virtuózov skomplikoval stav starej budovy konzervatória, ktorá začala na niektorých miestach plesnivieť, za čo mohla aj deravá strecha. V tomto prípade úradovali aj hygienici, ktorí kvôli rozširovaniu plesne museli jednu z budov uzavrieť. Bolo to ešte v roku 2018 a žiaci sa museli pobrať do náhradných tried. Od tých čias však už uplynulo niekoľko rokov a budova sa v roku 2023 dostala do vytúženej fázy rekonštrukcie.

20240425_091031_1600x1200.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Župa sa po mesiacoch prác prišla pozrieť na stav rekonštrukcie

Rekonštrukciu a obnovu budovy si zobrala na starosť spoločnosť Lu-Vas, s.r.o., ktorá už v týchto dňoch hlási viac ako polovicu dokončených prác z pôvodného plánu obnovy. Ich činnosť sa podpísala na kompletnom vymenení okien, vybudovaní fasády, výmeny elektrických rozvodov a ďalších dôležitých prác. Situácia bola na jar 2023 v mimoriadne zúfalom stave a župa už v tom čase na obnovu hľadala riešenie šesť rokov. Objekt má už v súčasnosti za sebou osadenie okenných výplní v telocvični, ale aj oceľovú konštrukciu nadstavby druhého a tretieho nadzemného podlažia. Na ich momentálny stav sa bolo vo štvrtok 25. apríla pozrieť aj vedenie župy na čele s predsedníčkou Žilinského samosprávneho kraja Erikou Jurinovou.

20240425_084217_1600x1200.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Budova už obsahuje aj novú kotolňu a nechýba ani nová elektroinštalácia

V týchto dňoch sme už v období, kedy bola realizovaná výstavba obvodového muriva tretieho nadzemného podlažia, časťou rekonštrukcie už prešli aj problémové strechy a zmeny k lepšiemu nastali aj v rozvodoch zdravotechniky a elektroinštalácie. Výnimkou nebola ani oprava omietok. Novinkou však je aj dokončenie novej kotolne s prípojkou plynu a následného vykurovania. Nechýbajú tiež rozvody pre vodu a kanalizáciu.

20240425_083911_1600x1200.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

S prácami sa napreduje podľa plánu, ukončenie rekonštrukcie očakávajú v rozmedzí 30. septembra 2024

„Pre nás je dôležité, že sa ukázalo, že práce postupujú v zmysle harmonogramu. K dnešnému dňu je prestavaných viac ako 60 percent investície," povedala spokojná predsedníčka kraja Erika Jurinová po nahliadnutí na stavebné práce v objekte. „Cena kompletnej stavby by mala byť okolo 2,7 milióna eur. Začalo sa 1. októbra 2023. Pre zimné práce boli nejaké výluky, no firma, ak sa dalo, bola vždy v plnom nasadení. Ukončenie stavby očakávame k 30. septembru 2024 tak, ako to bolo pôvodne plánované," dodala Jurinová o prestavbe budovy, v ktorej žiaci ukončili školský rok ešte v polovici roka 2023.

Screen Shot 04-25-24 at 11.36 AM.JPG Zdroj: zilina.sp21.sk

Deväť tried konzervatória nájde svoje miesto na treťom podlaží

Spokojnosť s priebehom prestavby neskrýval ani riaditeľ Konzervatória Žilina Milan Oravec. „Je mi potešením, že sa to začalo robiť. Tempo prác je zdarné. Budova, ktorej stav bol nevyhovujúci, v sebe obsahovala deväť tried kolektívneho vyučovania. Takže na treťom podlaží sa tých deväť tried umiestni. Súčasťou sú nové priestory a nová kotolňa spolu so strechou, ktorá už, snáď, nebude pretekať," komentoval priebeh prác riaditeľ školy Oravec.

Screen Shot 04-25-24 at 11.35 AM.JPG Zdroj: zilina.sp21.sk

Robotníci sa snažia odstrániť vlhnutie koncertnej sály, priznáva konateľ stavebnej firmy

Svoj pohľad na rekonštrukciu budovy Konzervatória Žilina ponúkol aj konateľ stavebnej spoločnosti Lu - Vas, s.r.o. Ľubomír Vavro. Podľa neho sa aj pri tomto projekte vyskytli problémy. „Vzhľadom na to, že je to rekonštrukcia, tak sa vždy nájde nejaký problém, ktorý sa musí vyriešiť. Mohli ste tu vidieť vlhnutie koncertnej sály, ktoré sa snažíme odstrániť. Pracujeme na tom, aby to bolo schopné užívania," priznal Vavro.

Screen Shot 04-25-24 at 11.35 AM 001.JPG Zdroj: zilina.sp21.sk

Počas priebehu prác počas 25. apríla bolo vidieť, že niektoré prvky ešte nie sú úplne dokončené a ich finišovanie sa očakáva v najbližších mesiacoch. Žiakom konzervatória a budúcim umelcom tak nezostáva nič iné, než čakať, kým sa stavebné práce uprostred jesene 2024 úspešne ukončia a budú sa môcť nasťahovať do vynovených priestorov, ktoré zodpovedajú kvalite umeleckej výučby 21. storočia.

20240425_093652.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk


Súvisiaci článok
Pedagógovia sa dočkali uznania. Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja ocenila 30 učiteľov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť