Streda 08. 05. 2024 02:21:41 | Meniny má Ingrida

Vláda reaguje na synantropné medvede: Krízové štáby zvolajú aj v rizikových okresoch Žilinského kraja

Vo viacerých lokalitách by sa pre výskyt synantropných medveďov mohla vyhlásiť mimoriadna situácia. Vláda v stredu 20. marca uložila ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi, aby zabezpečil zvolanie krízových štábov na jednotlivých okresných úradoch.

TASR|20. marec 2024|12:13:02

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Vedenie Liptovského Mikuláša varuje. V nasledujúcich dňoch budú odchytávať nebezpečného medveďa
Čítajte viac >

Rizikovými okresmi sú Banská Bystrica, Brezno, Banská Štiavnica, Detva, Kežmarok, Lučenec, Martin, Prievidza, Partizánske, Poprad, Ružomberok, Rimavská Sobota, Turčianske Teplice, Žilina, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen a Považská Bystrica.

Nárast počtu konfliktných situácií medveďa s človekom je podľa ministerstva životného prostredia dôsledkom synantropizácie veľkého počtu jedincov v rizikových oblastiach. „Rizikové oblasti sú určované na základe katastrálnych území, v ktorých v predchádzajúcom období najčastejšie dochádzalo k pravidelnému prieniku synantropných jedincov medveďa hnedého do intravilánu, prípadne do blízkosti ľudských sídiel v extraviláne," ozrejmilo.

V týchto okresoch má minister životného prostredia Tomáš Taraba podľa materiálu zabezpečiť posilnenie hliadkovej činnosti Zásahového tímu pre medveďa hnedého. Šutaj Eštok má tiež zabezpečiť zvýšenie hliadkovej činnosti polície v dotknutých okresoch a potrebné materiálne vybavenie jednotlivých hliadok.

„V období mimoriadnej situácie budú vykonávané opatrenia na zamedzenie rizík ohrozenia obyvateľov medveďom hnedým, na zmiernenie následkov mimoriadnej situácie a minimalizovanie škôd," uviedol envirorezort.


Súvisiaci článok
Agresívneho medveďa na Liptove ešte neodstrelili. V pohotovosti sú viaceré hliadky i drony
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť