Nedeľa 05. 05. 2024 09:51:24 | Meniny má Lesia, Lesana

Falošní bankoví poradcovia vzali útokom nielen Slovákov. Snažia sa vymámiť údaje o bankovom účte

V poslednom období sa občania viacerých európskych krajín stali terčom snahy podvodníkov. Ich cieľom je získať cudzie peniaze nekalým spôsobom. Používajú na to osvedčenú fintu.

Daniel Jurčík|25. apríl 2024|16:00:24

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody/freepik.com

Súvisiaci článok
Podvodníci opäť cielia na telefónne čísla Žilinčanov. Na tieto falošné linky v SMS-kách neklikajte
Čítajte viac >

Na priebeh falošného telefonátu si posvietila špecializovaná stránka Hoaxy a podvody na sociálnej sieti. Celý proces sa začína zdvorilým telefonátom od osoby, ktorá sa vydáva za bankového poradcu. Tá vďaka verejne dostupným informáciám môže poznať vaše meno, adresu či iné detaily.

Následne poškodenému oznámia, že sa na istom sporiacom účte nachádza približne 7 až 8-tisíc eur, ktoré je možné previesť na bežný bankový. Vzápätí na svoje obete vyvíjajú nátlak s účelom získať detaily účtu či platobnej karty pod zámienkou, že chcú previesť fiktívne nasporené peniaze na účet poškodených. Ich zámer je však opačný – obohatiť seba na úkor ostatných.

Neodovzdávajte svoje údaje

Majte na pamäti, že nie je správne takéto informácie odovzdávať iným osobám. V momente, kedy by ste telefonujúcemu zverili svoje údaje, nemali by veľa problémov s vybielením vášho účtu.

V prípade akýchkoľvek pochybností je potrebné ukončiť telefonickú komunikáciu s podozrivou osobou a kontaktovať svoju banku. Nie je štandardné, aby sa takéto veľké transakcie udiali len na základe telefonátu.


Súvisiaci článok
Muž z Oravy prišiel o viac ako 100-tisíc eur. Polícia upozorňuje na podvody s kryptomenami
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť