Sobota 27. 04. 2024 08:03:09 | Meniny má Jaroslav

100 stavieb Žiliny: Budova Makovického domu (FOTOGALÉRIA)

Dom postavený na južnej strane historického jadra mesta, na rohu ulíc Bottovej a Horného valu, kedysi patril rodine Babuškovcov. Aktuálne pomenovanie nesie budova podľa osobného lekára známeho ruského spisovateľa Leva Nikolajeviča Tolstého, ružomberského rodáka Dušana Petroviča Makovického. Z historických prameňov sa dozvedáme, že bol v Žiline veľmi obľúbený, pretože pre chudobných pacientov ordinoval zadarmo. Dnes má v Makovického dome sídlo Krajské kultúrne stredisko a Krajská hvezdáreň. Foto: WWW tikzilina.eu

Juliana Krčulová|18. február 2022|12:14:34

Dom s bohatou históriou

Turistická informačná kancelária v Žiline informuje na svojej internetovej stránke občanov, že Makovického dom bol postavený v historizujúcom slohu a patril rodine Babuškovcov. V rokoch 1894 až 1904 v ňom pôsobil doktor Dušan Petrovič Makovický, slovenský národovec a osobný lekár ruského spisovateľa Leva Nikolajeviča Tolstého. Odborná literatúra ďalej uvádza, že Makovický bol v meste Žilina veľmi obľúbený hlavne medzi chudobnými, pretože pre pacientov, ktorí mu nevedeli zaplatiť, ordinoval zadarmo. Dokonca niektoré pramene uvádzajú, že im neraz sám kupoval aj predpísané lieky.

Foto: WWW zilina-gallery.sk

„V rokoch 1905 až 1919 v Babuškovom dome býval český lekár, ľudomil Ivan Hálek s rodinou, ktorý zaujal miesto praktického lekára v Žiline po lekárovi Makovickom. Na prelome rokov 1918 a 1919, keď Žilina bola dočasným hlavným mestom Slovenska, sa v Babuškovom dome, v byte lekára Ivana Hálka ubytoval Vavro Šrobár, vtedy už minister s plnou mocou pre správu Slovenska,“ informuje žilinská turistická kancelária na svojej internetovej stránke.

V súčasnosti má v historickom dome sídlo Krajské kultúrne stredisko v Žiline a Krajská hvezdáreň v Žiline. Zriaďovateľom domu je v súčasnosti Žilinský samosprávny kraj.

Foto: WWW zilina-gallery.sk

Aktuálne dianie v Makovického dome

Redakcia SP 21 oslovila riaditeľa Krajskej hvezdárne v Žiline, doktora a astronóma Jána Mäsiara, aby nám priblížil históriu pôsobenia hvezdárne v Makovického dome. „Správu Makovického domu dostala hvezdáreň pod záštitu v roku 1990, dovtedy sme sedeli v kanceláriách na Kuzmányho 2, tam kde je teraz Synagóga. Tým, že sme boli správcami majetku, tak aj aktivity boli vtedy pestrejšie ako v súčasnosti. V roku 2011 bola správa majetku odňatá Považskej hvezdárni, zriaďovateľ mal vtedy na to svoje dôvody a jedným z dôsledkov tohto odňatia bolo napríklad aj zlúčenie Považskej hvezdárne v Žiline s Kysuckou hvezdárňou v Kysuckom Novom Meste,“ spomína pre redakciu SP 21 Mäsiar a ďalej pokračuje v rozprávaní histórie: „Od prvého januára 2013 sa zmenil aj názov hvezdárne na Krajskú hvezdáreň v Žiline s tromi odbornými pracoviskami – Kysucká hvezdáreň v KNM, Pozorovateľňa na Malom diele v Žiline a priestory Makovického domu, spravované Krajským kultúrnym strediskom v Žiline. Jednou z hlavných myšlienok spojenia dvoch hvezdárni bolo vybudovanie nového, moderného, astronomického zariadenia v Žiline, o ktoré sa snažili aj minulé generácie.“

Foto: WWW zilina-gallery.sk

Pandémia koronavírusu postihla rovnako aj Krajskú hvezdáreň, o čom sme vás informovali v našom predchádzajúcom článku. Riaditeľ Mäsiar nám priblížil aktuálny program pracoviska hvezdárne v Makovického dome. „Aktuálne robíme podujatia pre klientov, ktorí svoju návštevu vopred ohlásia. Drvivá väčšina návštevníkov sú deti a mládež, pretože úzko spolupracujeme so školami, ale chodia, samozrejme, aj dospelí,“ uviedol riaditeľ hvezdárne.


Súvisiaci článok
Riaditeľ hvezdárne: Či je covid, či nie, na pozorovanie potrebujeme iba pekné počasie (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

„Makovického dom slúži teraz poväčšine na účely Krajského kultúrneho strediska. Krajská hvezdáreň tam má kancelárske priestory s tromi zamestnancami a ostatné priestory využívame na popularizačno-vzdelávaciu činnosť. V priestoroch organizujeme regionálne a krajské súťaže, robíme tam výstavy a ďalšie podujatia. Spomeniem súťaže, ktoré sa konali aj napriek pretrvávajúcej kovidovej dobe, pretože sa dali riešiť v online priestore bez bezprostredného styku s deťmi. Spoluorganizovali sme výtvarnú súťaž pre deti s názvom Vesmír očami detí, pri ktorej vždy oslovíme školy z kraja, aby nám poslali diela svojich žiakov, my urobíme následne porotu, ktorá tieto výtvarné práce ohodnotí, spravíme si z prác výstavu a víťazné práce potom postupujú do celoštátneho kola,“ upresnil pre redakciu Ján Mäsiar.

Foto: WWW zilina-gallery.sk

V našom rozhovore spomenul aj druhú obľúbenú súťaž medzi nedospelými návštevníkmi s názvom „Čo vieš o hviezdach?“, ktorá sa takisto mohla organizovať v online priestore, preto bola účasť detí veľmi vysoká aj v tejto aktivite. „Ďalšie súťaže, ktoré organizujeme každý rok, sme, bohužiaľ, ani v minulom roku nevedeli zabezpečiť kvôli prísnym protiepidemiologickým opatreniam. Jednou takouto súťažou je Astrostop, čo je astronomická vedomostná a trochu aj zábavná súťaž určená pre deti druhého stupňa základných škôl a členov astronomických a prírodovedných záujmových krúžkov. Túto súťaž sme neorganizovali vôbec za posledné roky, pretože kontakt detí v tejto súťaži je bezprostredný. Tento rok dúfame, že Astrostop bude prebiehať koncom septembra aj vďaka miernejším opatreniam proti Covid-19,“ ozrejmil Mäsiar.

Foto: WWW tikzilina.eu

Na záver nášho rozhovoru riaditeľ Krajskej hvezdárne v Žiline uviedol, že pre terajšie účely hvezdárne už nemá Makovického dom taký veľký význam ako v minulosti mal. „Ukazuje sa priamo nevyhnutnosť vybudovať v Žiline nové, moderné, astronomického zariadenia. V súčasnosti máme vypracovanú štúdiu realizovateľnosti "IQ Parku v Žiline". Takéto zariadenie by spĺňalo parametre moderného kultúrneho a vzdelávacieho zariadenia a Žilina by sa stala jedným z centier SMART a STEAM vzdelávania v strednej Európe. S týmto projektom sa chceme uchádzať o grant z programov EÚ,“ dodal riaditeľ Krajskej hvezdárne v Žiline.

Foto: WWW zilina-gallery.sk

Župa Makovického dom neplánuje v blízkej dobe rekonštruovať

Pre redakciu SP 21 to uviedla hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja, Martina Remencová. „V tomto roku Žilinský samosprávny kraj nemá naplánované rekonštrukcie priestorov Makovického domu. Počas predchádzajúcich rokov bolo zrealizovaných niekoľko významnejších investícií. V roku 2015 bola zrealizovaná rekonštrukcia elektrických rozvodov, o rok neskôr sanácia vlhkosti suterénu, zrekonštruovalo sa vykurovanie v Makovického dome, v rokoch 2017 a 2018 bola budova Makovického domu zateplená, vymenili sa okná, dvere, kanalizácie a v roku 2020 sa pokračovalo v stavebných úpravách objektu, riešila sa nevyhovujúca elektroinštalácia ako i zvýšenie energetickej hospodárnosti budovy,“ ozrejmila pre redakciu SP 21 hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja.


Súvisiaci článok
100 stavieb Žiliny: Budova Považskej galérie umenia v Žiline (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť