Nedeľa 28. 04. 2024 05:33:45 | Meniny má Jarmila

100 stavieb Žiliny: Kostol svätého Štefana Kráľa

Kostol, podľa legendy postavený na počesť víťazstva v bitke, je podľa odborníkov najstaršou zachovanou pamiatkou na území Žiliny. V minulom roku sa v priestoroch svätého miesta zosobášilo 75 dvojíc, v tomto roku zatiaľ tri. O naplánovaných rekonštrukciách Kostola svätého Štefana Kráľa sa redakcia SP 21 rozprávala s farárom, Štefanom Fábrym. Foto: Archív OOCR Malá Fatra

Juliana Krčulová|11. február 2022|10:15:32

Kostol podľa povesti postavili na počesť víťazstva v bitke

Autor publikácie Žilina: Zoznámte sa s mestom, Peter Šimko, Kostol svätého Štefana Kráľa označil za najstaršiu zachovanú pamiatku na území Žiliny. Kostol sa nachádza na Závodskej ceste v žilinskej časti Rudiny, nie v Závodí. „Podľa povesti ho dal postaviť kráľ Štefan I. na počesť víťazstva v bitke proti poľskému kráľovi Boleslavovi Chrabrému. V skutočnosti bol postavený v neskororománskom slohu približne v rokoch 1200 až 1250. Bol centrom osád, ktoré sa nachádzali v jeho okolí a existovali už v priebehu 13. storočia. Na konci tohto storočia, keď sa začalo stavať mesto, osady stratili význam a možno zanikli. Zachoval sa iba kostolík,“ opisuje históriu kostola autor Šimko.

WWW tikzilina.eu 2.JPG Foto: Archív OOCR Malá Fatra

Interiér a exteriér kostola zdobia románske okná, kamenná krstiteľnica, vzácne maľby, ktoré podľa autora objavil v roku 1950 maliar Mojmír Vlkolaček, ktoré boli neskôr prekryté ďalšími maľbami. „Prvé maľby vznikli okolo roku 1260. Začiatkom 14. storočia boli namaľované známe postavy 12 apoštolov a niekedy v 15. až 17. storočí boli prvé maľby prekryté postavami uhorských svätcov,“ napísal Šimko.

WWW tikzilina.eu 3.JPG Foto: Archív OOCR Malá Fatra

V okolí svätého miesta sa nachádzajú hradby s jednou baštou a bránou. Podľa dostupných historických informácii môžeme tvrdiť, že v areáli postavili v 15. storočí Kaplnku Božieho tela, ktorej základy našli archeológovia v roku 1995. Aj dnes vedľa kostola môžeme vidieť kaplnku, tú však postavili v neskoršom období.

WWW tikzilina.eu 4.JPG Foto: Archív OOCR Malá Fatra

Kostol čaká kompletná rekonštrukcia krovu a strešnej krytiny

Redakcia SP 21 oslovila farára, Štefana Fábryho, ktorý aktuálne pôsobí na farnosti v Závodí, aby nám upresnil plány s nadchádzajúcou rekonštrukciou kostola. „Na rok 2022 je naplánovaný začiatok kompletnej rekonštrukcie krovu kostola a strešnej krytiny. Projekt bol vypracovaný v minulom roku. Nakoľko je celá záležitosť finančne nákladná, uchádzame sa o podporu z grantového systému Ministerstva kultúry, a predpokladám, že sa bude musieť robiť etapovite viac rokov,“ uviedol pre redakciu SP 21 Fábry.

WWW tikzilina.eu 5.JPG Foto: Archív OOCR Malá Fatra

Kostol svätého Štefana bol v priebehu minulého storočia, podľa farára Fábryho, používaný len sporadicky, príležitostne. „V 40. rokoch boli objavené a čiastočne reštaurované fresky v kostole, v priebehu 80. a 90. rokov bol kostol a jeho okolie postupne opravovaný najmä zásluhou obetavých dobrovoľníkov, nadšencov, ktorí stavbu de facto zachránili,“ doplnil farár a ďalej o bývalých rekonštrukciách uviedol: „Ich zásluhou bol vyčistený areál kostola, a to nielen od náletových drevín, ale aj starých náhrobných kameňov, bolo obnovené vnútorné zariadenie kostola, urobená elektroinštalácia, ozvučenie, vymenené okná, vodovodná prípojka, kompletne bola obnovená fasáda kostola.“

Po roku 2000 bolo v kostole urobené podlahové kúrenie a vykonaný archeologický prieskum, zakúpil sa aj píšťalový organ a v rokoch 2008 až 2009 sa uskutočnilo opätovné reštaurovanie malieb kostola. V roku 2020 bol rekonštruovaný organ.

WWW tikzilina.eu 6.JPG Foto: Archív OOCR Malá Fatra

„Stavbu kostola nevieme presne datovať, predpokladá sa, že vznikol v prvej polovici 13. storočia, ale je možné, že bol postavený aj skôr. Ako pravdepodobné sa zdá, že bol postavaný na základe nariadenia kráľa Štefana I. Svätého, ktorý nariadil, aby malo každých desať osád postavený spoločný kostol, čo by podporovalo jeho situovanie uprostred polí medzi starou Žilinou, Závodím, Bánovou, Bytčicou, Strážovom, Hôrkami a ďalšími stredovekými osadami,“ uviedol pre redakciu SP 21 pôvod kostola farár Fábry.

Panorama 1.jpg Foto: WWW zavodie.fara.sk

V minulom roku bolo v Kostole svätého Štefana Kráľa uskutočnených 75 sobášov a v tomto roku zatiaľ tri.


Súvisiaci článok
Zlatú svadbu oslávili potvrdením manželského sľubu na radnici (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť