Piatok 18. 10. 2024 04:43:17 | Meniny má Lukáš

Martin podpísal dohodu o spolupráci s islandským mestom Akureyri

Mesto Martin podpísalo počas minulotýždňových Dní sv. Martina Dohodu o medzinárodnej partnerskej spolupráci s islandským mestom Akureyri. Tlačovú agentúru Slovenskej republiky o tom informoval Miroslav Hamar z úseku primátora mesta Martin.

TASR|16. november 2023|08:45:02

Zdroj: Facebook/Martin - oficiálna stránka mesta

Doplnil, že dohoda poskytuje príležitosť prehĺbiť vzájomné väzby a spolupracovať na projektoch, ktoré prinesú osoh obyvateľom oboch miest. „Ide predovšetkým o spoznávanie štátov, ich kultúry a histórie, prírodného a hospodárskeho prostredia, vzdelávania, športu a rozvoj podnikateľských aktivít. Veríme, že nová fáza nášho partnerstva bude plná inovácií, kultúrnej výmeny a vzájomného rastu,“ uviedol primátor Martina Ján Danko.

Spoluprácu s Islandom začala podľa Hamara Jesseniova lekárska fakulta Univerzity Komenského v Martine už v roku 2012, keď sa prví ôsmi študenti zapísali na študijný program všeobecné lekárstvo v anglickom jazyku. „Postupne ich počet narástol až na viac ako 180 študentov. Ministerstvo zahraničných vecí Islandu rozhodlo o zriadení Honorárneho konzulátu Islandskej republiky v SR so sídlom v Martine, ktorý oficiálne otvorili 1. mája 2019,“ dodal.


Súvisiaci článok
Žilinská radnica navrhuje upraviť sadzby daní z nehnuteľností pre rok 2024. Dôvodom sú vyššie výdavky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť