Nedeľa 05. 05. 2024 12:51:36 | Meniny má Lesia, Lesana

Nemocnicu v Martine nechce nikto postaviť. Problémom je vraj nerealizovateľný termín

Do súťaže na výstavbu Nemocnice sv. Martina v Martine z európskych peňazí sa neprihlásil nikto. RTVS zisťovala medzi stavebnými firmami, ktoré predtým prejavili záujem, dôvod. A ten je vraj jasný – príliš krátka doba, za ktorú treba dielo postaviť. Navyše, ak by sa to nestihlo, hrozila by dodávateľovi pokuta 20 miliónov eur. To nikto riskovať nechce. Šéfka nemocnice však stále vidí možnosť, že sa to stihnúť dá. Nový premiér Ľudovít Ódor sa má do niekoľkých týždňov rozhodnúť, ako ďalej. VIZUALIZÁCIA: Nemocnica sv. Martina

Michal Filek|18. máj 2023|12:19:10

Je to projekt za 330 miliónov eur. Hradený bude z eurofondov, z plánu obnovy. Napriek tomu sa do súťaže na jeho realizáciu nikto neprihlásil. Dôvody zisťovala RTVS a priniesla ich na svojom webe spravy.rtvs.sk.

Slovensko pri aktualizácii plánu obnovy s Európskou komisiou vyrokovalo, že nemocnica musí byť dokončená o pol roka neskôr, ako pôvodne. Teda do júna 2026. No ani to nie je dostatočne dlhá doba na to, aby sa to stihlo. Myslia si to zástupcovia stavebných spoločností, ktoré oslovila RTVS.

Radim Mana z Metrostavu pre televíziu povedal, že termín považuje za nereálny a Rastislav Paulin y so spoločnosti HOCHTIEF SK sa obáva, že v stanovenej lehote nie je možné stavbu zrealizovať.

Podľa riaditeľa Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavla Kováčika, by za nedodržanie termínu hrozila zhotoviteľovi pokuta 20 miliónov eur. A kombinácia týchto faktorov je dôvodom, prečo sa nikomu do toho nechce. Povedal to pre RTVS.

Koordinátorka projektu Martina Antošová si myslí, že aj napriek tomu sa to dá ešte stihnúť. Po analýze sa však rozhodnú, či tender zopakujú, alebo zvolia formu priameho rokovacieho konania.

Nový premiér Ódor hovorí, že potrebuje pár dní, či týždeň a potom problém rozsekne. Buď stopnutím projektu, alebo vynaložením všetkých prostriedkov, aby bol dokončený.

martin-nemocnica-clanokW.jpg Základný kameň poklepali, nikto však stavať nechce. FOTO: TASR

univerzitna-nemocnica-martin-galeria.jpg

vizualizacia-univerzitnej-nemocnice-martin_01-galeria.jpg


Súvisiaci článok
O výstavbu Univerzitnej nemocnice sv. Martina neprejavil nikto záujem
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť