Streda 18. 09. 2024 13:19:05 | Meniny má Eugénia

Život – Národná strana by, podľa čitateľov SP 21, vyhrala začiatkom apríla voľby v Žilinskom kraji. Druhý by bol SMER-SSD a tretí Demokrati

Ak by sa parlamentné voľby konali začiatkom apríla, podľa čitateľov SP 21 by ich v Žilinskom kraji vyhrala Život – Národná strana Tomáša Tarabu so ziskom 23% hlasov. Na druhom mieste by skončil SMER-SSD, ktorému by dalo hlas 21 % čitateľov a tretí Demokrati Eduarda Hegera, ktorých by volilo 19% čitateľov SP 21 zo Žilinského kraja. Celkovo v ankete hlasovalo 1 440 respondentov. FOTO: Koláž SP 21/via TASR

Michal Filek|11. apríl 2023|09:16:40

Ak by sa parlamentné voľby konali minulý týždeň, v Žilinskom kraji by sa na prvých troch miestach umiestnili rovnaké subjekty, ako v marci. Len ich poradie by bolo iné. Kým v marci by vyhrali Demokrati, ktorým dalo hlas 26%, v apríli by skončili tretí, so ziskom 19% hlasov našich čitateľov. Predbehol by ich SMER-SSD so ziskom 21% ( v marci 24%) a Život – Národná strana, ktorú by v apríli volilo 23% čitateľov SP 21, kým v marci to bolo len 12%. Až o 11% jej tak medzimesačne narástli preferencie.

Už aj v marci Život – Národná strana, oproti februáru, narástol o 9% a tento trend, zdá sa, pokračuje. Až v ďalšom prieskume uvidíme, či sa na vývoji odrazí odchod žilinského lekára Štefana Zelníka zo strany a rokovanie o spoločnom postupe do volieb so SNS.

Do parlamentu by sa, podľa čitateľov SP 21, dostali ešte Republika, Národná koalícia a SNS (všetci po 8%) a OĽaNO, ktoré by podporilo 5% čitateľov.

Pred bránami parlamentu by zostali Progresívne Slovensko (3%), HLAS-SD a SASKA (po 2%), KDH a Slovenský PATRIOT by podporilo zhodne 1% našich čitateľov.

Podpora ostatných politických subjektov je nulová, alebo sa blíži nule.

anketa vysledky_dobra.jpg

Najviac narástol Život, prepad zaznamenali najmä Demokrati, HLAS a KDH

Najviac rástli preferencie strane Život – Národná strana, ale aj Národnej koalícii, ktorá medzimesačne narástla z 2% na 8% a bola by tak v parlamente. Rovnako SNS, ktorá narástla z 2% v marci na 5% v apríli.

Tri strany, naopak, výrazne stratili. Ako sme už spomínali, Demokrati padli z marcových 26% na aprílových 19%, čo je medzimesačný prepad o 7 percentuálnych bodov.

HLAS-SD spadol z piatich na 2% a v apríli by sa tak nedostal do Národnej rady SR. No a výrazný prepad je badateľný aj u KDH, ktoré spadlo z 5% v marci dokonca na iba 1% v apríli.

Aj keď si, samozrejme, nekladieme našou predvolebnou anketou, za cieľ presne určiť predvolebné preferencie politických strán na Slovensku, obraz o volebných náladách v Žilinskom kraji však vytvára. Už aj vzhľadom na to, že sa do ankety zapojilo 1 440 čitateľov, čo je pomerne reprezentatívna vzorka.

tabuľka graf marec apríl.jpg


Súvisiaci článok
Hegerovi Demokrati by, podľa čitateľov SP 21, vyhrali začiatkom marca voľby v Žilinskom kraji. Pred SMER-SD a Život-NS
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
Ak by sa parlamentné voľby konali dnes, v Žilinskom kraji by ich vyhrala strana SMER-SD pred druhou SaS a tretím PS
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť