Štvrtok 25. 04. 2024 09:00:09 | Meniny má Marek

Hegerovi Demokrati by, podľa čitateľov SP 21, vyhrali začiatkom marca voľby v Žilinskom kraji. Pred SMER-SD a Život-NS

Ak by sa parlamentné voľby konali začiatkom marca, podľa čitateľov SP 21 by ich v Žilinskom kraji vyhrala nová strana Eduarda Hegera – Demokrati. Jej názov oznámili tesne po tom, ako sme anketu spustili, takže sa v nej objavila ešte len pod názvom Nová strana Eduarda Hegera. Čitatelia jej však dali 26% hlasov. Druhý v poradí skončil SMER-SD so ziskom 24% hlasov a tretia Život – Národná strana, ktorú podporilo 12% našich čitateľov. Celkovo v ankete hlasovalo 1 277 čitateľov. FOTO: Koláž SP 21/via TASR

Michal Filek|13. marec 2023|09:12:50

Eduard Heger v našej ankete vo februári oslovoval voličov ešte ako súčasť OĽaNO, takže Demokrati v marci zaznamenali 100%-tný nárast hlasov. Naopak, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igora Matoviča medzimesačne klesli z 9% na 5%.

SMER v marci, oproti februáru, narástol o 1% (z 23% na 24%), no aj tak spadol z 1. miesta vo februári na aktuálne 2. miesto v marci. Teda hneď za Demokratov. Tretí najvyšší počet hlasov – 12%, v marci čitatelia dopriali strane Život – Národná strana, v ktorej okrem lídra Tomáša Tarabu pôsobí aj známy žilinský lekár, bývalý poslanec NR SR za SNS, Štefan Zelník. Medzimesačne tak strane narástli preferencie o 9%.

Do parlamentu by v marci čitatelia SP 21 poslali aj Republiku (10%), KDH, OĽaNO a HLAS-SD (po 5%).

Pred bránami by, podľa čitateľov SP 21, v marci zostalo Progresívne Slovensko so ziskom 4% hlasov. Je to prekvapujúce, pretože pred mesiacom by PS-ko skončilo tretie, so ziskom jedenástich percent.

SNS, SaS (ktorá bola vo februári druhá so ziskom 12%) a Národná koalícia, získali po 2% hlasov.

Jedno percento čitateľov by v marci podporilo strany Modrí – Európske Slovensko (expremiéra Mikuláša Dzurindu), Kotlebovci – ĽSNS a Demokratickú stranu. Dnešné parlamentné strany Sme rodina a Za ľudí, by v marci v Žilinskom kraji, podľa čitateľov SP 21, zostali bez podpory.

vysledky_orezane.jpg

Prekvapujúci medzimesačný prepad SaS

Medzimesačne si najviac polepšila Život - Národná strana (+ 9%), SMER-SD a Republika (+ 1%). Najväčší prepad, naopak, zaznamenala SaS (- 10%), Progresívne Slovensko (- 7%), KDH (- 6%), SNS (- 5%), Za ľudí a Sme rodina (obe - 1%).

HLAS - SD, Národná koalícia a Kotlebovci si medzimesačne svoje preferencie udržali.

MEDZIMESAČNÝ VÝVOJ PREFERENCIÍ PODĽA ČITATEĽOV SP 21

graf hotovo.jpg


Súvisiaci článok
Ak by sa parlamentné voľby konali dnes, v Žilinskom kraji by ich vyhrala strana SMER-SD pred druhou SaS a tretím PS
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť