Pondelok 29. 04. 2024 08:27:49 | Meniny má Lea

Návrh novej parkovacej politiky v Žiline zahŕňa menej parkovacích pásiem, viac typov parkovacích kariet, ako aj okresanú dobu bezplatného parkovania

Mesto Žilina pripravilo návrh všeobecne záväzného nariadenia, ktoré rieši parkovanie v centrálnej mestskej zóne, vrátane širšieho centra mesta. Dnes je regulované Žilinskou parkovacou spoločnosťou. Súčasťou VZN je aj definovanie nových foriem úhrady za rezidentské karty, ako aj za parkovacie lístky pre návštevníkov. Zároveň návrh VZN určuje aj novú dobu spoplatnenia a výšku poplatkov za parkovacie karty a lístky. Svoje pripomienky k avizovanému návrhu zástupcov mesta Žilina budú môcť vyjadriť obyvatelia centra mesta už dnes 5. apríla o 17.00 hodine na Mestskom úrade v Žiline vo veľkej zasadacej miestnosti. Foto: Koláž SP 21 / Juliana Krčulová a Mesto Žilina

Juliana Krčulová|5. apríl 2023|12:31:55


Súvisiaci článok
Parkovanie v Žiline čoskoro prejde pod správu mesta. Zásadnú zmenu avizujú aj pri platbe za parkovací lístok, ktorý už nebude v papierovej podobe
Čítajte viac >

Mesto Žilina sa pripravuje na prevzatie regulácie parkovania v centrálnej mestskej zóne, ktorú v súčasnosti prevádzkuje Žilinská parkovacia spoločnosť. Začiatkom júna končí zmluvný vzťah medzi touto spoločnosťou a mestom Žilina, preto je podľa mesta nevyhnutné prevziať prevádzku regulácie parkovania so všetkými náležitosťami. Jedným z hlavných bodov je mať pripravené Všeobecne záväzné nariadenie o dočasnom parkovaní motorových vozidiel, ktoré v súčasnosti v meste absentuje.

Informoval o tom Radoslav Vozárik, vedúci odboru správy verejného priestranstva a životného prostredia, v dôvodovej správe návrhu Všeobecne záväzného nariadenia mesta Žilina o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzených úsekoch miestnych komunikácií na území mesta Žilina, o ktorom poslanci plánujú rokovať na najbližšom mestskom zastupiteľstve v utorok 25. apríla.

Na základe skúsenosti z iných miest a tiež na základe skúsenosti s prevádzkovaním regulovaného parkovania v meste Žilina, pripravili návrh VZN, ktoré v prvom rade rieši rezidentské parkovanie, no v neposlednom rade aj návštevnícke.

„V tomto znení VZN sa územne rieši centrálna mestská zóna vrátane širšieho centra mesta, ktoré je aj dnes regulované ŽPS. Súčasťou VZN je definovanie nových foriem úhrady za rezidentské karty ako aj za parkovacie lístky pre návštevníkov. Zároveň sa definuje postup pri predkladaní žiadosti a zároveň sa určuje, kto je považovaný za rezidenta a kto nie. Okrem toho sa určuje doba spoplatnenia a výška poplatkov za parkovacie karty a lístky,“ približuje Vozárik v dôvodovej správe návrhu VZN.

IMG-9944.jpg Foto: Juliana Krčulová / SP 21

Zástupcovia mesta Žilina v návrhu VZN, o ktorom budú poslanci hlasovať na najbližšom aprílovom zastupiteľstve, tiež avizujú zmenu pri počte parkovacích pásiem. Dnes sú v Žiline evidované tri parkovacie pásma, návrh VZN upravuje tento počet iba na dve – Pásmo A a Pásmo B.

Pásmo A by podľa návrhu VZN malo zahŕňať ulice: P. O. Hviezdoslava (od Sasinková až po Ul. 1.mája), Ul. 1. mája, Veľká Okružná (od Predmestská až po Legionársku), Legionárska, J. M. Hurbana (od Kálov po Kuzmányho), Kálov, Sad SNP, A.Kmeťa (od Sad SNP po Kálov), J. Milca, D. Dlabača, V. Tvrdého, .R. Štefánika (od Ul.1.mája až po Hlinkovo nám.), Kukučínová, Ul. Republiky, Moyzesova (od D. Dlabača až po ul. Ul. 1. mája), Sad na Studničkách, J. Reka, Pivovarská, Predmestská, V. Spanyola (od Nám. obetí komunizmu až po Veľká Okružná), Komenského (od R. Zaymusa a ž po Veľká Okružná), R. Zaymusa, Hálková (od ul. R. Zaymusa a ž po Veľká Okružná), Kuzmányho, J. Kalinčiaka.

Pásmo B by podľa návrhu VZN malo zahŕňať ulice: J. Milca (od Ul. 1. mája až po ul. M.R. Štefánika), M.R. Štefánika, Moyzesová (od Veľká Okružná až po Na Závaží), Na Závaží, Revolučná, Rybníky, Na Stave, Predmestská, J. Kráľa, Hlboká cesta, Pod Hôrkou, V. Spanyola (od Veľká Okružná až po Tajovského a Vysokoškolákov), V. Spanyola (od T. Ružičku až po J. Fándlyho), A. Bernoláka, J. Fándlyho, Čajaková, T. Ružičku, Puškinová, J.C. Hronského, Paláriková, Rovnianková, Lichardová, Daxnerová, Rajecká (od Suvorovovej), Suvorovová, Ambra Pietra, Halašová, Vajanského, J. Slotu, Kollarová, Hálková (od Rondel po Veľká Okružná), Závodská cesta, Klemensová, Jesenského, Orolská, J. Kalinčiaka, M. Rázusa (od Veľká Okružná až po Mostná), Tolstého, Stárková, Na Šefranici, F. Rupeldta, D. Krmana, Murgašova, Veľká Okružná (od Legionárska až po Murgašova), J.M. Hurbana (od Kuzmányho až po Framborská), Šoltésovej, Frmaborská, A. Kmeťa (od Kálov po Framborskú), Hollého, Radlinského, Fraňa Mráza, Bratislavská (od Framborskej až po Sasinkovu), Sasinková.

Snímka.JPG Foto: Mesto Žilina

Zástupcovia mesta avizujú v návrhu VZN aj ďalšiu zmenu, a to v prípade doby spoplatnenia parkovania. Doba spoplatnenia parkovania je v návrhu VZN stanovená pre pásmo A a B v pracovného dni pondelok až štvrtok v čase od 7:00 do 20:00 hodiny, v piatok a sobotu v čase od 7:00 do 22:00 hodiny a počas nedele a štátnych sviatkov je pre pásmo A a B plánované podľa návrhu VZN parkovanie bezplatné.

Z návrhu pripravovaného VZN zástupcov mesta Žilina tiež vyplýva, že parkovné by bolo možné uhradiť hneď niekoľkými spôsobmi:

  • zakúpením parkovacieho lístka prostredníctvom mobilnej aplikácie,
  • zakúpením parkovacieho lístka v parkovacom automate,
  • zakúpením SMS parkovacieho lístka,
  • zakúpením parkovacej karty prostredníctvom webovej aplikácie alebo v klientskom centre.

„Parkovacia karta umožňuje dočasné parkovanie motorových vozidiel v parkovacej zóne Prevádzkovateľa po dobu platnosti karty v pásme, pre ktoré je vydaná. Rozsah možností dočasného parkovania na základe parkovacej karty závisí od typu parkovacej karty a jej územnej platnosti. Parkovacia karta nemá tlačenú podobu, ale iba formu elektronického záznamu v databáze parkovacích kariet vedenej v informačnom systéme Prevádzkovateľa,“ informuje návrh VZN, pričom upravuje aktuálne typy parkovacích kariet na - rezidentskú („RPK“), abonentskú („ABK“), návštevnícku („NPK“) a mestskú („MPK“).

Snímka2.JPG Foto: Mesto Žilina

Svoje pripomienky k novej parkovacej politike v Žiline budú môcť vyjadriť aj obyvatelia centra mesta už dnes 5. apríla o 17:00 hodine na Mestskom úrade v Žiline vo veľkej zasadacej miestnosti.


Súvisiaci článok
Pripomienky k novej parkovacej politike v Žiline budú môcť vyjadriť aj obyvatelia centra mesta
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť