Piatok 19. 04. 2024 10:43:31 | Meniny má Jela

Pripomienky k novej parkovacej politike v Žiline budú môcť vyjadriť aj obyvatelia centra mesta

V našich predchádzajúcich článkoch sme vás informovali, že od 7. júna 2023 sa v Žiline mení systém parkovania. Žilinská samospráva sa od tohto dátumu stane výlučným prevádzkovateľom regulácie parkovania v centre mesta a pri tejto príležitosti pripravuje viacero noviniek. Informovala o tom hovorkyňa mesta Žilina, Barbora Zigová v najnovšom vydaní Radničných novín. Foto: Koláž SP 21 / WWW Žilina-gallery.sk a Parkovanie v Žiline

Juliana Krčulová|15. marec 2023|16:05:28


Súvisiaci článok
O tri dni sa žilinskí poslanci dozvedia predbežnú sumu nákladov za prevzatie parkovania mestom Žilina
Čítajte viac >

Dlhodobo plánovaná zásadná reforma parkovania by mala podľa hovorkyne mesta Žilina, Barbory Zigovej, v budúcnosti priniesť posun rezidentského parkovania z centra mesta na všetky žilinské sídliská.

„Zmenou parkovacieho systému chce radnica uľahčiť rezidentom parkovanie v okolí svojho bydliska, zjednodušiť úhradu za parkovanie a zaviesť opatrenia, ktoré zefektívnia využívanie parkovacích miest. Regulovaná zóna parkovania sa zatiaľ územne nezmení. Ďalšie rozširovanie parkovacích zón bude predmetom následnej etapy regulácie parkovania v meste Žilina,“ priblížila v najnovšom vydaní Radničných novín hovorkyňa mesta a ďalej uviedla, že obyvatelia centra budú môcť aj naďalej po registrácii a zakúpení rezidentskej karty v mieste svojho bydliska parkovať neobmedzene, bez nutnosti ďalšieho poplatku.

Zároveň však podľa dostupných informácií dôjde k úprave vydávania rezidentských kariet. Ostatní vodiči si za parkovanie v platených zónach budú musieť uhradiť hodinové parkovné.

Collage_Maker_01_Mar_2023_09_17_AM_1_1_d5bc997076.jpg Foto: Koláž SP 21 / Juliana Krčulová

„Dôležitým faktom je, že žilinská samospráva bude systém parkovania prevádzkovať výlučne vlastnými silami a nebude ho zadávať žiadnemu ďalšiemu subjektu. Znamená to, že všetky financie, ktoré systém regulácie parkovania prinesie, budú príjmom do pokladnice mesta. Vybrané prostriedky sa použijú okrem prevádzky systému parkovania aj na infraštruktúrne opatrenia v dynamickej a statickej doprave a na rozvoj mobility v meste,“ skonštatovala Zigová.

Výšku úhrady za parkovné, spôsob jeho platenia a podmienky systému parkovania bude upravovať nové všeobecne záväzné nariadenie o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzených úsekoch miestnych komunikácií na území mesta Žilina, ktoré bude predmetom schvaľovania najbližšieho mestského zastupiteľstva, ktoré zasadne v utorok 25. apríla 2023.

Stretnutie obyvateľov centra mesta, ktorého hlavnou témou bude parkovacia politika, je naplánované na stredu 5. apríla 2023 o 17:00 hodine na Mestskom úrade v Žiline vo veľkej zasadacej miestnosti.


Súvisiaci článok
Parkovanie v Žiline čoskoro prejde pod správu mesta. Zásadnú zmenu avizujú aj pri platbe za parkovací lístok, ktorý už nebude v papierovej podobe
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť