Streda 01. 05. 2024 20:49:37

O tri dni sa žilinskí poslanci dozvedia predbežnú sumu nákladov za prevzatie parkovania mestom Žilina

Do stredy 15. marca 2023 je prednosta Mestského úradu v Žiline, Michal Berger, povinný predložiť poslancom Mestského zastupiteľstva dva dôležité dokumenty, ktoré sa týkajú úplného prevzatia parkovania mestom Žilina. Foto: Koláž SP 21 / Juliana Krčulová a WWW Žilina-gallery.sk

Juliana Krčulová|12. marec 2023|10:20:04


Súvisiaci článok
Parkovanie v Žiline čoskoro prejde pod správu mesta. Zásadnú zmenu avizujú aj pri platbe za parkovací lístok, ktorý už nebude v papierovej podobe
Čítajte viac >

V našom predchádzajúcom článku sme vás informovali, že v Žiline sa chystá po dlhých dvadsiatich rokoch zmena parkovacej politiky. Mestský poslanec Karol Čepec na sociálnej sieti informoval, že o tri mesiace vyprší platnosť zmluvy so Žilinskou parkovacou spoločnosťou, a mesto Žilina teda od 7. júna 2023 prevezme parkovanie plne do svojej správy, pričom postupne pristúpi k viacerým zásadným zmenám.

Na celom území mesta Žilina sa podľa dostupných informácií postupne zavedie regulácia parkovania, čiže základné pravidlá, ktoré by mali vniesť poriadok do súčasného stavu. Ako sme už informovali, medzi prvými časťami mesta, kde sa zavedie nová parkovacia politika, bude centrum a širšie centrum mesta.

„Pôjde o rovnaké ulice, na ktorých je parkovanie regulované už aj v súčasnosti, resp. ostatných dvadsať rokov. Predchádzať tomu bude ale niekoľko krokov,“ uviedol o nadchádzajúcich zmenách žilinský mestský poslanec Karol Čepec, ktorý zároveň zdôraznil, že do stredy 15. marca 2023 je prednosta Mestského úradu v Žiline, Michal Berger, povinný predložiť poslancom Mestského zastupiteľstva dva dokumenty:

„Podrobný harmonogram všetkých potrebných krokov a činností k naplneniu zámeru prevzatia parkovania a podrobnú kalkuláciu nákladov na prevzatie parkovania. Zároveň predloží na aprílové rokovanie mestského parlamentu prednosta Mestského úradu harmonogram zavedenia regulovaného parkovania pre sídliská a mestské časti, čiže časový plán, na konci ktorého by malo byť regulované parkovanie zavedené pre celé územie mesta,“ informoval Čepec.

Collage Maker-01-Mar-2023-09.17-AM (1) (1).jpg Foto: Koláž SP 21 / Juliana Krčulová

Ako ďalej na sociálnej sieti avizoval, podľa predbežného plánu by po centre mesta malo prísť na rad sídlisko Hájik, ale zrejme sa tak podľa jeho názoru neudeje v tomto roku. Detailnejší časový rámec by mal byť zrejmý až v apríli tohto roku.

„Aby mesto vôbec mohlo zaviesť parkovaciu politiku, nezaobíde sa to bez schválenia základného dokumentu – Všeobecné záväzné nariadenie o parkovaní a státí vozidiel na pozemných komunikáciách a ostatných verejných priestranstvách mesta a o vjazde do historického jadra mesta. Čiže „parkovací poriadok“, ktorý bude určovať všetky nevyhnutné náležitosti, od určenia zón, druhov parkovacích kariet, sadzieb, až po systém kontroly. O schválení tohto dokumentu rozhodujú mestskí poslanci, pričom by sa tak malo udiať počas aprílového zasadnutia Mestského zastupiteľstva 25. apríla,“ konštatoval poslanec Čepec, ktorý zároveň spomenul, že samotnému hlasovaniu poslancov bude najprv predchádzať verejná diskusia, respektíve verejné prerokovanie novej parkovacej politiky.

Diskusia by sa mala udiať podľa jeho slov určite ešte pred zverejnením Všeobecne záväzného nariadenia na úradnej tabuli mesta Žilina, ktoré tam podľa zákona o samospráve musí visieť už 15 dní pred zasadnutím Mestského zastupiteľstva.

„Diskusia s občanmi sa tak určite uskutoční v najbližšom čase, konať by sa mala na Mestskom úrade. Presný termín bude čoskoro zverejnený,“ dodal.


Súvisiaci článok
Parkovačka vraj predáva karty Žilinčanom na celý budúci rok, hoci končí. ŽPS: Postupujeme v súlade so schváleným prevádzkovým poriadkom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť