Štvrtok 19. 09. 2024 17:46:34 | Meniny má Konštantín

Spor o kurty na Vlčincoch pokračuje už desiaty rok. Či sa začne sezóna, je vo hviezdach, na ťahu je totiž exekútor

Kurty na Karpatskej ulici v Žiline zarastajú trávou. Hoci ostatné tenisové areály sa v tejto dobe pripravujú na sezónu, ten na Vlčincoch chátra. Dôvodom je takmer desaťročný spor Mesta Žilina s prevádzkovateľom Júliusom Digaňom. Ten totiž tenisový areál vybudoval na vlastné náklady, no na pozemku mesta prevádzkoval bez právneho titulu. Vypratať ho odmieta bez finančnej kompenzácie za to, čo tam preinvestoval. Súd však na návrh mesta rozhodol, že areál musí uvoľniť. Vo veci koná exekútor. Silvia Kupkovič z OZ za zachovanie tenisového areálu sa už od roku 2014 snaží o to, aby sa mesto s prevádzkovateľom vyrovnalo a aby aj v tejto sezóne mala verejnosť kde športovať. Či to tak ale bude, je kvôli sporu otázne. FOTO: archív SP 21

Michal Filek|5. apríl 2023|11:00:26

Spravodajský portál SP 21 sa téme venoval už vo viacerých reportážach. Informovali sme vás aj o tom, že na mieste kurtov poslanci prejavili vôľu postaviť malú športovú halu. Tým by de facto zanikli. Proti zámeru obyvatelia okolitých bytov spísali aj petíciu. Zo zámeru zrejme nateraz zišlo, ale viac ako desaťročný spor o kurty zostáva.

„Tenisti, športovci, deti, ktoré tenis trénujú a ich rodičia chcú vedieť, kedy budú môcť začať kurty využívať. Ostatné kurty v Žiline sa už po zime upravujú, kurty na Karpatskej zatiaľ zarastajú trávou. Chcem veriť, že to nie je zámerom ani v záujme Mesta, ktorému záleží, ako tvrdí, na možnostiach športového vyžitia v ňom. A ktoré vie, že ich nie je veľa,“ napísala Silvia Kupkovič otvorený list primátorovi a poslancom mestského zastupiteľstva.

Zároveň ich požiadala, aby mesto s Digaňom uzatvorilo nájomnú zmluvu.


Súvisiaci článok
Kupkovičová: Projekt haly na kurtoch je absurdný nezmysel. Primátor: Vyčkajme na štúdiu! (VIDEO)
Čítajte viac >

Odpovedal jej primátor Peter Fiabáne.

Mesto Žilina, podľa neho, neuzavrie a ani nemôže uzavrieť zmluvu s pánom Digaňom na prevádzku kurtov v nadchádzajúcej sezóne. Pán Digaňa totiž užíva mestský majetok bez právneho titulu o čom rozhodol aj súd. Napriek tomu pán Digaňa odmieta odovzdať mestu tenisové kurty a preto mesto Žilina požiadalo exekútora, aby v zmysle rozhodnutia súdu konal.

Podľa Fiabáne, akonáhle Digaňa odovzdá kurty mestu, to prostredníctvom Správy športových zariadení je pripravené zabezpečiť prevádzku tenisových kurtov v tejto sezóne.

„Mesto Žilina podporuje športové aktivity svojich obyvateľov či už profesionálnych športovcov alebo športujúcej verejnosti. V zmysle uvedeného máme aj záujem o prevádzkovanie tenisových kurtov na Ul. Karpatská tak, aby tieto mohli byť plne využívané pre tréningové aj rekreačné účely. Bráni v tom však aktivita, resp. nečinnosť p. Digaňu, ktorý nerešpektuje vykonateľné súdne rozhodnutie. Z toho dôvodu sme boli nútení pristúpiť k exekučnému výkonu rozhodnutia. To znamená, že mesto Žilina nie je tým subjektom, ktorý by ohrozoval prevádzku tenisových kurtov v tohtoročnej sezóne a hneď ako p. Digaňa splní svoju povinnosť uloženú mu súdnym rozhodnutím, sme pripravení kurty prevádzkovať,“ odpovedal Silvii Kupkovič primátor.


Súvisiaci článok
Duel SP 21 Fiabáne vs. Kupkovičová: Tenisové kurty, alebo športová hala na Karpatskej
Čítajte viac >

K problému tento týždeň zasadla aj komisia športu pri mestskom zastupiteľstve. Jej predsedom je poslanec MZ Karol Čepec. Ten na komunikáciu so Silviou Kupkovič reagoval slovami, že je neakceptovateľné, aby boli tenisové kurty 10 rokov užívané bez právneho titulu, bez úhrady nájomného. Je, podľa neho, tiež neakceptovateľné, aby mesto 10 rokov nemalo prístup a nevedelo zmysluplne nakladať so svojím majetkom.

Čepec pripomenul, že v súčasnosti neprebieha vo veci súdny spor, ale čaká sa na výkon súdneho rozhodnutia – exekúcie, čiže súdom nariadeného vypratania areálu.

„Ak nám záleží na športovom procese pre malých tenistov, tak ten bude možný bezprostredne po tom, ako neoprávnený užívateľ odovzdá mestu kľúče od areálu. Dnes je v rukách pána Digaňu to, aby sa tak udialo ešte pred výkonom samotnej exekúcie. Len pre informáciu, náklady na jej výkon, bude znášať mesto Žilina. Čiže nielenže sa mesto nevie 10 rokov dostať k svojmu majetku, ktorý je užívaný bez právneho titulu, bez platenia nájomného, ešte bude znášať aj nemalé náklady na výkon exekúcie. Je pre mňa nepochopiteľné, že v tejto situácii príde akýkoľvek návrh na to, aby sa pokračovalo naďalej v spolupráci s pánom Digaňom,“ napísal Čepec.

IMG_20220518_175822.jpg

Na komisii sa bavili skôr o tom, že k areálu by sa mala vyhlásiť súťaž na obsahový návrh jeho obnovy, pri zachovaní tenisových kurtov a o doplnení potrebného zázemia. „Súčasný, nielen právny stav, je neakceptovateľný. Mrhá sa časom na to, aby sa areál mal šancu stať zodpovedajúcim športoviskom pre 21. storočie,“ uzavrel Čepec.

Takže či a kedy sa začne na tenisových kurtov na Karpatskej ulici v Žiline nová sezóna, je v tejto chvíli stále vo hviezdach.

Spravodajský portál SP 21 bude vývoj situácie naďalej sledovať a budeme vás o ňom informovať.


Súvisiaci článok
VIDEO Zamestnanci mesta prišli prevziať tenisové kurty na Karpatskej. Digaňa to odmietol. Rozhodne súd?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť