Pondelok 25. 03. 2024 07:52:00 | Meniny má Marián

Kupkovičová: Projekt haly na kurtoch je absurdný nezmysel. Primátor: Vyčkajme na štúdiu! (VIDEO)

Mesto si dalo, na návrh poslancov, vypracovať štúdiu výstavby malej športovej haly na mieste tenisových kurtov na Vlčincoch. Proti zámeru sa zdvihla vlna kritiky a obyvatelia spisujú petíciu. Minulý týždeň sa petičiari stretli s vedením mesta, aby si svoje postoje vyjasnili. To však stále trvá na vypracovaní štúdie. Primátor hovorí, že ju chce obyvateľom predstaviť a nájsť zlatú strednú cestu. Organizátorka petície Silvia Kupkovičová je však presvedčená, že toto je tá najhoršia z možných alternatív. Postaviť im halu pre 300 ľudí len 15 metrov od okien, považujú ľudia za absurdné.

Michal Filek|20. máj 2022|10:27:24


Súvisiaci článok
Obyvatelia Vlčiniec spisujú petíciu. „Odmietame športovú halu na mieste tenisových kurtov“
Čítajte viac >

Kurty prevádzkuje bez zmluvy

"Ak sa zámer zrealizuje, zlikviduje veľký kus zelene, radikálne a navždy zhorší kvalitu života v tejto lokalite,“ napísala Kupkovičová v petícii. Podľa petičného výboru bude totiž tréningová hala s kapacitou 300 divákov znamenať aj výrazne zvýšený a celodenný pohyb áut, hluk a nečistoty s ním spojené. K dnešnému dňu podpísalo petíciu už viac ako 750 ľudí.

Jedným z dôvodov, ktoré, podľa primátora Petra Fiabáne, viedli mesto k riešeniu situácie je skutočnosť, že súčasný prevádzkovateľ kurty už 9 rokov prevádzkuje bez akéhokoľvek právneho titulu, bez nájomnej zmluvy. „Toto sme sa rozhodli vyriešiť a ukončiť tento vzťah,“ dodal.

Silvia Kupkovičová je členkou OZ za zachovanie tenisového areálu už od roku 2014. Už vtedy sa totiž začali ťahanice ohľadom zmluvy – nezmluvy súčasného prevádzkovateľa Júliusa Digaňu.

„Prevádzkovateľ kurtov je tu skutočne bez nájomnej zmluvy 8 rokov. V roku 2014 totiž zastupiteľstvo schválilo zámer podpísať s ním novú zmluvu. Následne sa mu pokúsilo dať podpísať zmluvu, v ktorej vynechalo klauzulu o povinnosti prenajímateľa, teda mesta, vyrovnať sa s nájomcom za investíciu, ktorú tu urobil, za areál, ktorý na mestskom pozemku vybudoval a zhodnotil tak pôvodné smetisko a bažinu. A tým, že to každoročne udržiaval, prevádzkoval, investoval, tak tú hodnotu aj uchoval. Takže takúto zmluvu Július Digaňa podpísať odmietol. O vyrovnanie sa pokúsil už viackrát. Doteraz však mesto nekonalo,“ hovorí Kupkovičová.

Tri haly v jednej lokalite

„Prečo riešia športoviská až pred koncom volebného obdobia? Pred voľbami to bola jedna z jeho priorít. Kúsok ďalej stojí rozostavaný skelet a oproti nemu už funkčná hala na Rosinskej ceste, takže pokiaľ sa aj tu chcú uchádzať o eurofondy, projekt by nespĺňal základné kritériá, že v blízkosti nesmie byť ďalšia hala, ktorá by konkurovala novému projektu,“ hovorí Kupkovičová.

Primátor reaguje: „V minulom roku prišli za mnou viaceré subjekty, ktoré prejavili záujem prevádzkovať tento areál. Takže pokiaľ sa rozhodneme ísť cestou pokračovania v prenájme, tak najsprávnejšie je vyhlásiť súťaž na prevádzku a na základe jej výsledkov a následnej nájomnej zmluvy by sa v tom pokračovalo.“

Do toho však, podľa Fiabáneho, vstúpila požiadavka poslancov riešiť športovú infraštruktúru. „Zo strany Útvaru hlavného architekta bol tento pozemok identifikovaný ako možný na výstavbu športovej haly. Bola spracovaná štúdia, ktorú chceme predstaviť verejnosti, lebo cítime odpor a nespokojnosť u časti z nich.“

IMG_20220518_175822.jpg

Stretnutie nič nevyriešilo

V stredu 4. mája sa uskutočnilo stretnutie obyvateľov s primátorom a hlavným architektom. Výsledok je taký, že v príprave štúdie sa pokračuje. „Keď si predstavím, že ani nie 15 metrov od okolitých domov má vyrásť hala pre 300 ľudí, s podzemnými garážami, s príjazdovou cestou, ktorá odreže detské ihrisko od bezpečného používania, príde mi to ako absurdný nezmysel z hľadiska hlučnosti, prašnosti a bezpečnosti,“ argumentovala Kupkovičová.

Primátor však oponuje, že v tejto chvíli nie je absolútne žiadny dôvod na obavy. Ľuďom povedal, aby počkali na výsledky štúdie, aby sa potom spolu pozreli na to, aké predpokladá umiestnenie haly, čo všetko by tam malo stáť, ako bude riešené parkovanie.

„A potom si povedzme, či je to dobré, alebo nie. Či je to v prospech ľudí. Lebo na jednej strane je tu zámer výstavby športovísk, ktoré nám v Žiline zúfalo chýbajú a na druhej strane je tu niekoľko ľudí, ktorí sa obávajú, že stratia komfort bývania, ktorí tam majú, čo je úplne legitímne. Občanom sa budeme snažiť ukázať, že to nie je až také zlé riešenie. My musíme zohľadňovať aj iný záujem, ako je záujem ľudí, aby sa im tam nič nepostavilo. Mesto má zúfalo málo vlastných pozemkov a je tu tlak, aby sme stavali menšie tréningové haly. My sa teraz snažíme nájsť rozumnú zlatú strednú cestu.“

Protinávrhy

Obyvatelia Karpatskej však výstavbu haly v ich lokalite považujú za najhoršie možné riešenie. Mestu predložili vlastné návrhy. Z ich pohľadu lepšie a logickejšie.

„Nielen protestujeme, ale máme aj konštruktívne návrhy. Navrhli sme, aby hala bola postavená na tenisových kurtoch za plavárňou. Ale tam to vraj nejde, lebo by to bolo blízko okolitých domov. To je rovnaký argument, ako tu. Ďalšou možnosťou je postaviť halu na lúke na Solinkách, kde dokonca už beží aj architektonická súťaž,“ hovorí Kupkovičová.

IMG_20220518_175648.jpg

Len niekoľko desiatok metrov vzdušnou čiarou leží roky rozostavaný komplex Športcentrum Karpatská. Ten plánuje župa dokončiť a premeniť na hokejovú akadémiu. Mesto chce na projekte participovať a dostavať ďalšie haly. V takom prípade by tréningová hala na kurtoch stratila zmysel. Priznal to aj primátor.

„Ak sa postaví rozostavaný komplex Karpatská, tak to mení charakter lokality. Znamenalo by to, že projekt športovej haly na tenisových kurtoch pôjde do úzadia.“


Súvisiaci článok
Športpark Karpatská prejde výmenou na župu. Pozemok kúpi od mesta za euro
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
Fiabáne: Firmy Georgea Trabelssieho splatili dlh na daniach voči mestu Žilina
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť