Piatok 19. 04. 2024 03:56:53 | Meniny má Jela

Obyvatelia Vlčiniec spisujú petíciu. „Odmietame športovú halu na mieste tenisových kurtov“

Skupina poslancov mestského žilinského zastupiteľstva z klubu za ZA prišla vo februári so zámerom vzniku dvoch menších tréningových krytých športovísk. Jedným z nich má byť revitalizácia športoviska tenisových kurtov na Vlčincoch. Poslanci zámer schválili. Obyvatelia sídliska to však odmietajú a zbierajú podpisy pod petíciu vyjadrujúcu nesúhlas. FOTO: žilina-gallery.sk

Michal Filek|11. máj 2022|13:20:25


Súvisiaci článok
Športcentru Karpatská sa blýska na lepšie časy. Župa ho chce získať výmenou za iný pozemok
Čítajte viac >

„Tešíme sa, že na základe nášho materiálu vznikla dohoda naprieč celým poslaneckým zborom a schválili sme zámer vzniku dvoch menších tréningových krytých športovísk,“ napísali poslanci klubu vo februári na svojom Facebooku.

Jedným z území, o ktorom písali, je aj areál tenisových kurtov na Karpatskej ulici na sídlisku Vlčince, za Centrom sociálnych služieb Letokruhy. „Obidve územia sa môžu takto výrazne zmeniť k lepšiemu. Môžu získať nový šat so zachovaním pôvodnej funkcie športového využitia avšak s oveľa širším záberom a možnosťami. Teraz je na architektoch s akými návrhmi prídu pred poslancov a verejnosť. Štúdie by mali byť známe už na aprílovom mestskom zastupiteľstve,“ uviedol klub na Facebooku.

Cieľom je vraj mať pripravené projekty na získanie finančných prostriedkov z výziev a grantov, aby všetko neniesol mestský rozpočet.


Súvisiaci článok
Duel SP 21 Šuteková vs. Chodelková: Potrebuje mesto Korytnačku, Karpatskú, alebo ďalšie haly?
Čítajte viac >

Obyvatelia sú však zásadne proti takejto investícii na Karpatskej. Na svete je petícia, ktorú k dnešnému dňu popísalo v elektronickej forme už viac ako 350 ľudí. text

„My, dolu podpísaní občania, vyjadrujeme svoj nesúhlas s realizáciou zámeru vybudovať športovú halu v tenisovom areáli na Karpatskej ulici na Vlčincoch a prístupovú cestu k nej. Žiadame primátora mesta Žilina a poslancov Mestského zastupiteľstva v Žiline, aby tenisový areál zachovali v prevádzke a investičné zámery s ním spojené sústredili na jeho vylepšenie, nie likvidáciu,“ uvádzajú organizátori petície, za ktorých koná Silvia Kupkovičová.

Prostredníctvom petície, s podporou podpísaných občanov, žiadajú aj o definitívne stavebné utíšenie v tomto areáli a jeho bezprostrednom okolí tak, aby sa v súlade s Územným plánom zachovalo nielen športovisko, ale i existujúca zeleň v jeho blízkosti, vrátane nedávno vybudovaného detského ihriska, bezpečný prístup k nemu a súčasná kvalita života okolitých obyvateľov.

„Ak sa zámer zrealizuje, zlikviduje veľký kus zelene, radikálne a navždy zhorší kvalitu života v tejto lokalite,“ napísala Kupkovičková v petícii. Podľa petičného výboru bude totiž tréningová hala s kapacitou 300 divákov znamenať aj výrazne zvýšený a celodenný pohyb áut, hluk a nečistoty s ním spojené.

Ďalšie negatívne dôsledky budú podľa nich takéto: „Hluk z haly, najmä pri verejných podujatiach a vo večerných hodinách, a cez víkendy, znásobený odrazmi zvuku od okolitých budov. Príjazdová cesta povedie popod okná obytného bloku, bude obťažovať jeho obyvateľov hlukom a prachom, ale hlavne odreže prístup k detskému ihrisku. Podľa mesta je zámer snahou riešiť nedostatok športovísk v Žiline. Realizácia zámeru však funkčné a využívané športoviská zlikviduje“.


Súvisiaci článok
Poslanci dali zelenú hokejovej akadémii. Pozemok na Karpatskej dajú župe za euro, čo kontrolórka označila za nehospodárne
Čítajte viac >

Vec je teraz, podľa petičiarov, v štádiu vypracovania štúdie, po jej zhotovení mesto vyzve verejnosť na diskusiu k nej. Čím viac ľudí sa diskusie zúčastní a vyjadrí svoje námietky, tým je vraj väčšia šanca, že uspejú.

„Štúdia, ktorú Mesto dalo k zámeru vypracovať, bola poslancom pozvaným na stretnutie na ÚHA predložená nedokončená 12. apríla 2022 s prísľubom, že bude hotová a predložená znovu 5. mája 2022. Nestalo sa tak. Nový, tretí, termín predloženia hotovej štúdie zatiaľ nepoznáme. Ani termín verejnej diskusie, ktorú sa Mesto zaviazalo k hotovej štúdii uskutočniť do konca mája 2022.“

Nie všetci poslanci sa so zámerom stotožnili. Proti je, napríklad, Peter Cibulka. „Podporujem túto petíciu a som presvedčený, že je to nielen nezmysel, ale aj prelievanie peňazí do nereálnej projektovej dokumentácie tak, ako je aj bulvár,“ uviedol pre SP 21.

Zásadné negatívne stanovisko zaujali aj poslanci za Vlčince Iveta Martinková a Ondrej Šoška. Svoj postoj vyjadrili aj hlasovaním proti zámeru na mestskom zastupiteľstve.


Súvisiaci článok
Kraj získa Karpatskú. Veľa otázok je sále otvorených: Zostane pre 19 športov? Bude sa na projekte podieľať aj Žilina?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť