Streda 18. 09. 2024 00:10:30 | Meniny má Eugénia

100 stavieb Žilinského kraja: Kalvária v Zákamennom (FOTOGALÉRIA)

Kalvária v Zákamennom je situovaná severozápadne od stredu obce v lokalite Kalvársky vrch. Bola postavená v roku 1862, údajne na zhorenisku staršieho dreveného kostolíka. Má podkovovitý pôdorys a jej štrnásť zastavení chráni stromová alej. Kalvária v Zákamennom bojuje ako jedna z piatich v Žilinskom kraji v Súťaži Fénix – Kultúrna pamiatka roka o cenu Fénix – Cena Nadácie SPP za najkrajšiu obnovenú alebo zreštaurovanú pamiatku. Foto: Obec Zákamenné

Juliana Krčulová|1. apríl 2023|11:02:17


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Bývalá štátna uhorská dievčenská meštianska škola v Žiline (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Z dostupných zdrojov sa dozvedáme, že súčasťou šírenia kresťanstva, začiatkom stredoveku, bol aj kult Ježišovho zmŕtvychvstania. Najskôr sa v 9. storočí začali objavovať napodobeniny Ježišovho hrobu a neskôr celej „Via Dolorosa“ - Bolestivej cesty s exteriérovými zastaveniami na modlitby a rozjímania.

„Postupne táto tradícia prerástla do vzniku krížových ciest a kalvárií. Miestami zastavení spočiatku boli jednotlivé kostoly, kaplnky, alebo napríklad sväté schody. Na prelome 17. a 18. storočia sa u nás ustálila forma veľkoryso koncipovaného architektonicko-krajinárskeho komplexu kalvárií, spravidla situovaného na prirodzenej vyvýšenine - kalvársky vrch. Na vrchol s ústrednou kaplnkou vedie cesta zväčša so štrnástimi tradičnými zastaveniami, na ktorých sú výtvarné zobrazenia výjavov Krížovej cesty. Väčšina kalvárií na Slovensku je postavená v barokovom a klasicistickom štýle,“ informuje obec Zákamenné na portáli Kpr-fenix.sk.

before_1.jpg

Za najstaršie kalvárie sú podľa slov zástupcov obce považované „Spišský Jeruzalem“ a „prešporská“ kalvária z roku 1694. Kalvária v Zákamennom je situovaná severozápadne od stredu obce v lokalite Kalvársky vrch.

„Bola postavená v roku 1862 údajne na zhorenisku staršieho dreveného kostolíka. Má podkovovitý pôdorys a jej štrnásť zastavení chráni stromová aleja. Krížová cesta vedie od kostola Nanebovzatia panny Márie cez jednotlivé zastavenia na vrchol kalvárie s trojicou kaplniek. Najväčšia, v strede, je zasvätená nanebovzatiu panny Márie. Z jej sedlovej strechy vystupuje drevená zvonica ukončená „lucernou“ s krížom. Jedna z postranných kaplniek je zasvätená svätej Helene, v druhej je Boží hrob. Kaplnky obkolesujú náhrobné kamene, ktoré sú sem sekundárne premiestnené zo starých obecných cintorínov,“ priblížili zástupcovia obce Zákamenné a ďalej o národnej kultúrnej pamiatke pokračovali:

before_2.jpg

„V roku 1931 prebehla rozsiahla renovácia kalvárie, spojená s výsadbou zelene a v roku 1955 boli obnovené stavebné časti zastavení. Pri opravách v druhej polovici 20. storočia boli, žiaľ, použité aj nevhodné materiály a postupy, čo prispelo k zhoršeniu stavu pamiatky. Na základe reštaurátorského výskumu prebehla komplexná obnova v intenciách reanimácie, prinavrátenia, pôvodného výzoru kalvárie ako celku, ako aj jej jednotlivých objektov. Nevhodné stavebné zásahy a historizujúce úpravy boli odstránené.

after_1.jpg

Následne získali strechy štukové orámovanie štítu a novú šindľovú krytinu. Nevhodné brizolitové povrchy fasád nahradila autentickejšia hladená omietka. Osobitná pozornosť bola venovaná reštaurovaniu pri výskume objavených nálezov bohatej ornamentálnej maľovanej výzdoby kaplniek. Po obnove slúži pamiatka svojmu pôvodnému účelu a je voľne prístupná pre verejnosť,“ dodali zástupcovia obce Zákamenné.

after_2.jpg

title.jpg


Súvisiaci článok
Až päť obnovených pamiatok zo Žilinského kraja sa uchádza o cenu "Kultúrna pamiatka roka". Hlasujte za tú svoju!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť